Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Project Syndicate: Proč se zdaňování musí stát globálním

Project Syndicate: Proč se zdaňování musí stát globálním

04.11.2014 10:54

– Jsme svědky hlubokých změn ve způsobu fungování světové ekonomiky. Vlivem rostoucího tempa a intenzity globalizace a digitalizace má více a více ekonomických procesů mezinárodní rozměr. V důsledku toho stále vyšší počet firem přizpůsobuje své struktury domácím a zahraničním právním soustavám a daňovým zákonům.

Díky technickým pokrokům v digitální ekonomice mohou firmy obsluhovat trhy, aniž by na nich musely být fyzicky přítomné. Také zdroje příjmů se staly mobilnějšími: těžiště se stále více posouvá k nehmotným aktivům a příjmům z mobilních investic, které lze z daňového hlediska snadno „optimalizovat“ a převádět do zahraničí.

Daňová legislativa nedrží s tímto vývojem tempo. Většina dnes platných principů alokace daní pochází z doby, kdy mezinárodní rozměr podnikání znamenal převážně dopravu zboží přes hranice do sousední země. Pravidla vymyšlená ve 20. a 30. letech minulého století však nejsou vhodná pro dnešní mezinárodní integraci ekonomických procesů a podnikových struktur. Je potřeba je adaptovat na ekonomickou realitu digitálních služeb.

Kvůli absenci pružných pravidel ztrácejí státy příjmy, které naléhavě potřebují k plnění svých závazků. Zároveň stále urgentněji vyvstává otázka spravedlivého zdanění, protože klesá počet daňových poplatníků, kteří odpovídajícím dílem přispívají k financování veřejných statků a služeb.

Výsledná napětí mezi národní fiskální suverenitou a přeshraničním rozsahem dnešních podnikatelských aktivit lze vyřešit pouze mezinárodním dialogem a jednotnými globálními standardy. Umožňování skupinám států, aby přicházely se společným řešením otázek, které lze řešit pouze multilaterálně, fungovalo v Evropské unii v minulosti dobře. A pokud se taková opatření osvědčí jako úspěšná, přidají se i další státy.

Tento přístup může zároveň sloužit jako model globálního vládnutí pro řešení mezinárodních problémů. V dnešním světě nemohou ani velké země samy vytvářet a vymáhat mezinárodní rámce. Skupiny zemí to stále dělat mohou. Ukazuje se to v kontextu regulace finančního trhu, začíná se to ukazovat v oblasti regulačního rámce pro digitální ekonomiku a potvrzuje se to i v oblasti zdanění.

Transparentnost a regulace

Tento týden se v Berlíně uskutečnilo sedmé zasedání Globálního fóra pro transparentnost a výměnu informací pro daňové účely, jehož se zúčastnili zástupci 122 zemí a jurisdikcí a také EU. Ve středu bylo podepsáno společné prohlášení o automatické výměně informací o finančních účtech.

Společné prohlášení bylo původně iniciativou Německa, Francie, Itálie, Velké Británie a Španělska. Přibližně 50 států a území se k němu rozhodlo ihned připojit, zatímco další země naznačily ochotu to udělat v budoucnu.

Dohoda vychází ze Společného standardu reportingu (CRS), který vyvinula OECD. Na základě CRS získávají daňové úřady informace od bank a dalších poskytovatelů finančních služeb a automaticky je sdílejí s daňovými úřady v jiných zemích. V budoucnu se budou prakticky všechny informace spojené s bankovním účtem hlásit daňovým úřadům v zemi držitele účtu, a to včetně jména držitele, stavu na účtu, příjmů z úroků a dividend a kapitálových zisků.

Existují různá opatření, která zajistí, aby banky dokázaly identifikovat skutečného vlastníka a uvědomit podle toho příslušné daňové úřady. CRS tak rozšiřuje rozsah globální přeshraniční spolupráce mezi národními daňovými úřady. Tímto způsobem můžeme vytvořit regulační rámec pro éru globalizace.

Automatická výměna informací je pragmatickou a efektivní reakcí na pociťovaný nedostatek globálního řízení v mezinárodních daňových otázkách. Bude-li zdaňování spravedlivější, projeví se to pozitivně na lepším přijímání daňových režimů občany.

Tento obrovský úspěch v boji proti mezinárodním daňovým únikům by byl ještě před pár lety nemyslitelný. Nyní je důležité pokračovat v úsilí OECD a G-20 v oblasti zdaňování firem. Musíme zajistit, aby kreativní daňové plánování ve formě přesouvání zisků a jejich umělého snižování přestalo být lukrativním podnikatelským modelem.

Zdaňovací politika „ožebrač bližního svého“, kdy jedna země prosazuje vlastní daňovou politiku na úkor ostatních, je stejně nebezpečná jako obdobně pojatá měnová politika založená na konkurenčním znehodnocování měny. Vede totiž k pokřivené alokaci zdrojů – a v konečném důsledku snižuje prosperitu po celém světě.

Proto se potřebujeme dohodnout na jednotných mezinárodních standardech, abychom dosáhli spravedlivé mezinárodní daňové konkurence. Pokrok dosažený v Berlíně v oblasti automatické výměny daňových informací ukazuje, že vzájemnou spoluprací můžeme tohoto cíle dosáhnout.

Wolfgang Schäuble je spolkovým ministrem financí Německa.

Copyright: Project Syndicate, 2014.




Čtěte více:

Project Syndicate: Začarovaný kruh čínského růstu
20.10.2014 6:30
Většina ekonomů má důvod znepokojovat se čínskou ekonomikou – ať už kv...
Project Syndicate: Brazilská institucionální nejistota
21.10.2014 15:00
Přípravy Brazilců na hlasování ve druhém kole prezidentských voleb, kt...

Váš názor
  •  
    04.11.2014 11:57

    Zdaňování nemůže být spravedlivější, může být pouze snesitelnější.
    Hans
    •  
      04.11.2014 12:43

      Kdyby země střední a východní Evropy byly jako Německo, souhlasil bych s tím, že budu platit vyšší daně (i dnes platím hodně) a chápu, že německá výborná infrastruktura je i výsledkem vysokých daní, z kterých je financována. Jenomže.....Jižní Evropa potřebuje vnitřní reformy a ne jinou měnu, která potřebu reforem cestou devalvace jenom odsune do budoucna (viz standardní italská politika celá sedmdesátá a osemdesátá léta). Stŕední a východní Evropa nepotřebuje vyšší daňové sazby ale za prvé, daně skutečně vybrat (odhad nevybrané DPH kvůli podvodům ročně na Slovensku je 2.8mld €, takže v Česku to bude přibližně dvojnásobek), za druhé, utratit je bez šílené korupce, která provází každou korunu vydanou státem (městy, obcemi, státními institucemi).
      Vlado
      •  
        04.11.2014 12:49

        Sjednocení daní je jako sjednocení cen za auta nižší střední třídy. Kdyby k němu došlo, všichni by kupovali BMW 1. Díky daňové konkurenci máte na výběr mezi státy s nižšími daněmi a horšímu služba a státy s vyššími daněmi a lepšími službami.
        Hans
Aktuální komentáře
25.04.2024
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.