Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Od módních investic do komodit ke geokomoditám

Od módních investic do komodit ke geokomoditám

19.11.2014 17:30

Můj pohled na zlato a komodity se už hodně dlouhou dobu nemění. Když jsem zde o nich psal naposledy, bylo to v tom smyslu, že jediný argument pro jejich investiční nákup je to, jak moc se od nich všichni odklání. Bylo to s nadsázkou a je celkem jasné, že tento kontrariánský přístup se zde nevyplácí. Spotřebitel má ale úplně opačný pohled na věc a vývoj na komoditách tak určitě není žádnou tragédií.

Čas od času tu aktualizuji pohled na zlatou cenu akcií. Tato cena je v podstatě indikátorem toho, jak moc lidé věří reálným, nebo finančním aktivů. Pokud roste víra v ty druhé, zlatá cena akcií (počet uncí zlata, za které si koupíme americký DJIA) roste. Pokud se naopak přikláníme k aktivům reálným, zlatá cena akcií klesá. K tomu obyčejně dochází v dobách hrozící inflace, či jiného šoku. Podle posledního vývoje to stále více vypadá, že jsme se rozhodně vydali do dalšího cyklu. Jinak řečeno, bylo dosaženo třetího velkého dna nevole k finančním aktivům a to na úrovni výrazně vyšší, než tomu bylo u dna předchozího. Tento další cyklus by tak měl přinést opětovný růst relativní atraktivity finančních aktiv a růst počtu uncí zlata, za které bychom si mohli koupit index amerických akcií DJIA .

sous1

Zdroj: MacroTrends

Asi to svádí to k tomu argumentovat, že pokles ceny zlata (absolutní i relativní k akciím) je dán tím, že Fed ukončil kvantitativní uvolňování. Já se nedomnívám, že faktické ukončení QE má takový vliv. I kdybychom se vžili do kůže zlatomilců, je zde otázka, zda by na cenu zlata měl mít vliv tok, či zásoba. Jinak řečeno, rozvaha Fedu už sice neroste, ale také (výrazněji) neklesá a konkrétní plán jejího poklesu je ve hvězdách. Zlato by tak podle výmarských rovnic klesat nemělo (zásoba peněz je podle hypersupermegainflačního uvažování stále vysoko). Podle mne to není faktický vývoj QE, ale postupné pochopení toho, že vedle peněžní nabídky tu jsou ještě takové „detaily“, jako je poptávka po bezpečných aktivech a likviditě, rychlost obratu peněz, či multiplikace. Kvůli nim ani zdaleka nemůžeme dávat rovnítko mezi rostoucí peněžní nabídku (QE, apod.) a vysokou inflaci, trhy si to už poměrně jasně uvědomují a samotné „tištění peněz“ (hodně zavádějící výraz) je už tak nevzrušuje.

Dalším významným argumentem pro to, že rozhodující není skutečný vývoj, ale naše porozumění tomu, co se děje (a hlavně tomu, co se neděje), je vývoj globální likvidity. Přestože americká likvidita vysychá (z hlediska toku, ne zásoby), globální likvidita k tomu má hodně daleko. Dokumentuje to následující graf od Fulcrum AM, z kterého plyne, že „otěže“ kočáru globální likvidity by měla převzít ECB a hlavně japonská BoJ:

sous2


Domnívám se tedy, že na zlato a v menší míře na komodity obecně doléhá změna pohledu investorů a mediálních masérů – posun od selektivní historie a teorie k relevantním úvahám o tom, jak nyní vypadá globální ekonomika. Tento rozdíl je důležitý – pokud by na komodity doléhal přímo vývoj likvidity, budou se v budoucnu chovat jinak, než když se mění samotný pohled na to, jaký dopad likvidita na ekonomiku má. Tj., druhý případ dává mnohem menší naděje na oživení trhu. Že byl tento faktor „nepochopení“ mnohem silnější u zlata (slabší u komodit, které mají širší reálné využití) ukazuje další graf. Ten porovnává cenu zlata s „průmyslovým“ komoditním indexem CRB. Ten je spíše než teoriemi o inflaci tažen vývojem v Číně, respektive reálné globální ekonomice:

sous3

Na dolarové ceny komodit má samozřejmě vliv i kurz dolaru. V rámci historicky nastavených měřítek si můžeme dokonce všimnout, že současný pokles ceny ropy odpovídá posílení dolaru ke koši měn (viz další graf). Což například dává trochu jiný rozměr úvahám o cenové válce šejků. Vidíme totiž pestrý příběh o tom, jak ukončení QE kombinované s agresivnější BoJ a ECB vede k posílení dolaru. To táhne dolů ropu a následně i americké těžaře a v budoucnu možná i spekulativní dluhopisový trh. Samotné QE přitom mohlo předtím mít pozitivní deflační efekt v tom, že uvolnilo podmínky na finančních trzích a toho vyššími investicemi využila řada firem, včetně oněch těžařů (kterým to umožnilo zvýšit těžbu ropy).

Jinak řečeno, i QE pomohlo zvýšení těžby a expanzi sektoru, aby ho potom zabrzdilo přes posilující dolar a klesající ceny ropy. Je to jen výsek z celkového obrázku a nerad bych, aby byl interpretován jako nějaké rozhodující argumenty proti a pro QE. V kontextu dnešního článku má ukázat, že přestože komodity už nejsou klíčovým globálním „monetárním“ aktivem (jejich bublina nehrozí spuštěním vysoké inflace), stále se s nimi ale musí počítat.

sous4

Vývoj na komoditách vlastně vnímám pozitivně a důvodem není to, že jsem zejména jejich spotřebitel. Když teď (snad) definitivně opadlo hypersupermegainflační uvažování, vrátí se tato aktiva (opět snad) do stavu, kdy bude hlavní hybnou silou (skutečný) fundament – nespekulativní a nefinanční poptávka a nabídka. Nuda ale s komoditami určitě nebude, naopak. Je tu totiž jasný trend ke „geokomoditám“ – k tomu, aby tato aktiva stále více ovlivňovala geopolitický vývoj. Vedle zmíněných šejků je evidentním příkladem Rusko.


Váš názor
  •  
    20.11.2014 15:22

    Pěkný grafy, pěkný článek. Aspoň něco tady za Patrii stojí za počtení.
    Nyk Lísn
  •  
    20.11.2014 10:57

    Díky za pěkné počtení. Sdílím názor vyjádřený v posledním odstavci ;-)
    Kalka.
Aktuální komentáře
28.03.2024
9:42Česká ekonomika podle zpřesněného odhadu loni klesla o 0,2 pct, ve 4Q ale vzrostla o 0,4 pct mezičtvrtletně
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023
9:49Výsledky H&M za první kvartál překonávají odhady. Akcie přidávají 13 pct
9:23Rozbřesk: Březnová inflace v eurozóně ECB nerozhodí
9:07Komerční banka, a.s.: Oznámení o zahájení exkluzivního vyjednávání o prodeji dceřiné společnosti
8:59EP Infrastructure, a.s.: Výsledky skupiny EP Infrastructure za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university