Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čína zemí zapadajícího slunce - ekonomický zázrak je u konce

Čína zemí zapadajícího slunce - ekonomický zázrak je u konce

28.11.2014 12:05
Autor: Redakce, Patria.cz

Od roku 2011 pracuji v Pekingu pro WSJ. V Číně jsem tedy byl ve chvíli, kdy se stala největší obchodní velmocí na světě, i když se ve velikosti ekonomiky dostala na druhé místo na světě. Ekonomové tvrdí, že je pouze otázkou času, kdy se posune na pozici nejvyšší. Já nyní Čínu opouštím, můj dojem týkající se její ekonomické budoucnosti je ale pesimistický. Když jsem zde začínal, růst produktu dosahoval úrovně 10 % a stejně tak tomu bylo téměř 30 let předtím. V moderní historii nic podobného nenajdeme. Nyní se ale tempo růstu snižuje na 7 %. Zahraniční ekonomové varují, že oficiální čísla jsou nepřesná a ukazují pouze směr, kterým se ekonomika pohybuje. A ten se jednoznačně otáčí dolů. Otázkou je, jak moc a jak rychle.

Mé vlastní zkušenosti naznačují, že čínský ekonomický zázrak je u konce. Jasně se ukazuje, jak moc dosavadní úspěchy závisely na realitní bublině a výdajích provázaných s korupcí. Jeřáby na stavbách nemusí být nutně jen ukázkou rozvoje. Mohou také ukazovat, že nastalo šílenství. Většina čínských měst, které jsem navštívil, je obklopena prázdnými domy, které jsou ve tmě vidět jen díky mihotavým světlům na střechách. Patrné je to zejména u takzvaných měst třetí a čtvrté kategorie, jejichž populace dosahuje půl milionů až několik milionů obyvatel. Ta jsou jen výjimečně navštěvována lidmi ze západu, tvoří ale 70 % realitního trhu. Pohled na jejich periferii vyvolává pocit, že tu explodovala neutronová bomba, která neponičila domy, ale eliminovala všechen život.

Asi 300 mil na jih od Pekingu leží Handan, který je dobrou ukázkou toho, jak moc se situace vymkla kontrole. Jeden z investorů tak ve strachu z toho, že místní developer nebude schopen splácet své závazky, hrozil spácháním dramatické sebevraždy. Zástupci města se setkali s více hrozbami tohoto typu a reagovali varováním, že skoky ze střech domů jsou nezákonné. Celá bublina se začala tvořit na konci devadesátých let, kdy vláda lidem konečně dovolila vlastnit domy. Ekonomika začala prudce růst, lidé vkládali své úspory do nemovitostí a boomem začala procházet i odvětví jako výroba oceli, skla či domácí elektroniky. Letos v létě ale MMF poukázal na to, že během posledních 50 let došlo k tak rychlému růstu dluhu jako v Číně jen ve čtyřech zemích: Brazílii, Irsku, Španělsku a Švédsku. Ve všech nastala do tří let od prudkého nárůstu dluhu krize.

Čínu vytáhly z chudoby exporty, tuto strategii v minulosti použilo například i Japonsko a Jižní Korea. Čína je ale obrovskou zemí a to její možnosti omezuje. K velkému zvýšení exportů do USA či Evropy už dojít nemůže. Hovoří se o inovacích, které jsou mantrou každé vyspělé ekonomiky. A zde je Čína znevýhodněna, protože vyspělé ekonomiky podporují svobodu myšlenek. Když se čínských studentů ptám na jejich plány, jen málo z nich se chce stát podnikateli. A to hovoříme o ekonomice, jejíž potenciál by měl být obrovský. Jeden student, jehož rodiče vybudovali dvě úspěšné firmy, mi řekl, že nechce jít v jejich stopách. A dokonce to nechtějí ani rodiče. Pro něj je prý lepší, když bude pracovat ve státní správě. Pokud půjde vše dobře, mohl by se dokonce dostat do pozice, kde bude moci podpořit jejich rodinné firmy.

Může současná vládní strategie ekonomiku uchránit od dalšího zpomalení? Možná, ale jde o standardní recept reformátorů spoléhající se na změny ve finančním systému, které by měly podpořit rizikové investice. Navíc by mělo dojít k rozbití monopolů a posílení pozice soukromých podniků a domácí spotřeby. I samotná vláda má ale problémy s prosazením své vůle. Dochází tak například k tomu, že s velkou pompou ničí ocelárny v provincii Hebei jako důkaz toho, že se snaží o snížení nadprodukce oceli. To ovšem pouze proto, aby se pak ukázalo, že zničené továrny už byly dávno mimo provoz a celkovou produkci jejich zničení neovlivní. Zdá se, že Čína může být zemí zapadajícího slunce.

Autorem je Bob Davis.

Zdroj: WSJ


Čtěte více:

Pegas v 3Q14 - Silná provozní čísla na všech úrovních, cíl pro EBITDA (pouze) potvrzen (komentář analytika + cílová cena)
27.11.2014 9:27
Výrobce netkaných textilií Pegas Nonwovens dnes před otevřením trhu zv...
Lukoilu klesl čistý zisk o polovinu
27.11.2014 14:00
Čistý zisk ruské ropné společnosti Lukoil ve třetím čtvrtletí jejího f...
EasyJet – jak pokořit Ryanair
27.11.2014 17:45
Na počátku roku jsme se zde spolu dívali na Ryanair. Jde o zajímavou a...

Váš názor
  •  
    29.11.2014 3:21

    Demografickej predpoklad maji, stejne jako 10 milionu nevydrbe s 300 milionama tak 300 milionu lidi nevydrbe s 1+ miliardou lidi. Potencial to porad ma, maji malo velkych letist, malo pristavu, malo zeleznic, malo vesmirnych modulu a satelitu - proste prilezitosti tam sou.
    Mezernik
  • Čína
    28.11.2014 22:25

    Samozřejmě, že Čína musí zpomalit. Při setrvalém růstu HDP o 10 % ročně by po nějaké době hmota zboží vyrobeného v Číně překročila hmotnost celé Zeměkoule a to asi není možné ! Tedy nyní tempo klesne někam na 6 %, pak na 5 %, pak na 4 %. I to bude stačit na to, aby se Čína stala největší ekonomikou světa a porazila USA. A bude to tak správné.
    xiluodu
    • Re: Čína
      29.11.2014 14:57

      Ty dube!! Měl jsi ve škole fyziku?? Hmotu nemužeš vyrobit, hmotu můžeš jedině přeměnit, stejně jako energii. Pokud vyrobíš tunu zboží, potřebuješ k tomu tunu materiálu (= výrobek+odpad v nejrůznější formě včetně plynů). Pokud by to fungovalo podle tvýho principu, tak by zeměkoule byla už ve středověku třikrát větší. Pokud se tak nestalo dodnes, bude to asi známka toho, že to funguje trochu jinak!!!
      marrtt
      • Oba dva
        29.11.2014 15:05

        to myslite dobre ale Zeme roste na vaze cca 40 000 tun rocne - chyta vesmirnej bordel, jasne, ten taky nevznika z niceho, uz tu byl. Snad nam Sean osvetli, kde se vubec vzala veskera hmota ve vesmiru, snad z jine dimenze ale i tam se musela odnekud vzit.
        Mezernik
    • Re: Čína
      29.11.2014 0:00

      Čína zbankrotuje, bubliny obří nadprodukce prasknou a masivní revoluce nezaměstnaných a vyhladovělých a ožebračených dělníků strhne centrálně řízenou ekonomiku a komunistický režim. Možná bude tam i válka. Po vlně hladomoru a chaosu se začne od počátku zase jinak a tentokráte udržitelněji nebo třeba už vůbec..
      Pibik
      • VŘSR
        29.11.2014 2:06

        I když souhlasím s ústupem Číny ze špičky, tak VŘSR se tam konat nebude. Doufám, že proběhnou reformy, ale může dojít klidně i k utužení režimu podle Ruského vzoru.
        Martin
        • Re: VŘSR
          29.11.2014 15:01

          Ideální řešení vidím v totálním vyhladovění - až dojde na nejhorší, rozšíří se kanibalismus a sežerou se navzájem. Toho posledního, pak vycpou a položej na Rudým náměstí vedle toho druhýho, co tam leží už asi sto let vyfutrovanej pilinama a napuštěnej formaldehydem. Toto řešení by se dalo použít ve více lokalitách zeměkoule...
          marrtt
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.