Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čas rozhodování v energetice

Čas rozhodování v energetice

02.12.2014 13:21
Autor: Jaroslav Hanák, Svaz průmyslu a dopravy

Energetika v České republice se nachází v době „klidu“ či spíše „neklidu před velkou bouří“. Krátí se totiž čas na přijetí zásadních rozhodnutí ohledně směřování energetiky v dalších desetiletích. I proto Svaz průmyslu a dopravy a dalších šestnáct signatářů otevřeným dopisem apeloval na Poslaneckou sněmovnu ČR a Senát s výzvou urychleně projednat balík zákonů v oblasti energetiky. Poslance a senátory společný dopis nabádal, aby byl energetický zákon a zákon o podporovaných zdrojích energie ve Sněmovně i Senátu především kvůli urychlení schvalovacích procesů projednáván jako jeden sněmovní respektive senátní tisk. Pokud se tak nestane, mohli bychom zapomenout na termín 1. července příštího roku, kdy by měly vstoupit v platnost. Navíc protahování projednávání by mohlo hodně zajímat Evropskou komisi.

Záležitostí v oblasti energetiky je však daleko více, týká se i Aktualizace Státní energetické koncepce (ASEK). Její podoba po letech diskusí byla projednána na prosincové tripartitě a tváří tvář obav z dalších časových odkladů byla v principu podpořena sociálními partnery. Český průmysl, a nejen on, už totiž více jak deset let čeká na rozhodnutí, kterým směrem se naše energetika vydá. To, co dlouho potřebujeme, je, aby vláda nastavila transparentní, předvídatelné a dlouhodobě stabilní podmínky pro investice do energetiky. Takže je jen dobře, že finální verze ASEK je konečně předložena ke schválení vládě, k němuž má dojít do konce roku.

Bohužel jsme se však nedočkali přijetí Surovinové politiky a novelizace horního práva, byť to vláda slibovala také do konce letošního roku. Dostala pokárání a odklad na příští čtvrtletí. Rozhodnutí samozřejmě není nikterak jednoduché, již několik předchozích kabinetů hledalo odpověď na to, čím a jak nahradit uhlí v našem energetickém mixu. Politici se tomu však nevyhnout a všichni očekáváme jasný postoj v surovinové politice státu a k následné komplexní novelizaci horního práva. Pokud by se u nás po roce 2025 nemělo, nedej bůh, dále těžit uhlí, je to čistě politické rozhodnutí. Nicméně jak zaměstnavatelé, tak i odborové organizace jsou zásadně pro pokračování těžby a pro prolomení limitů. Přinést by to mohlo pět tisíc nových pracovních míst.

Co také chceme vědět, je budoucnost jádra. Na základě tlaku průmyslu slíbila vláda do konce roku předložit koncept rozvoje jaderné energetiky v ČR. Je jasné, že energetici nutně potřebují vědět, jestli bude stát podporovat výrobu z jádra nebo nikoliv. Zatím vláda podporu jádru deklaruje a podporu k tomu má ze všech stran, snad mimo hrstky ekologických aktivistů.

Čas ale nečeká, spíše nás předhání. Příprava tendrů na výstavbu případných nových jaderných bloků a následná realizace budou trvat roky, k tomu potřebujeme i kvalifikované pracovníky, „jaderné inženýry“. Pokud budeme přešlapovat a neřekneme jasné ano výstavbě nových jaderných bloků nyní, budeme při omezené kapacitě obnovitelných zdrojů energie po vyčerpání zásob uhlí donuceni přejít na výrobu energie z plynu. Přirozeně, že za váháním je otázka finančních prostředků. Pojďme tedy hovořit i o nich a hledat řešení.

Jsou tu i další potíže v podobě nedochůdčete „jednotného povolovacího řízení“. Novela zákona o posuzování vlivů na životní prostředí, vynucená Evropskou komisí, kterou nyní schvaluje Poslanecká sněmovna, je naprosto nedostatečná. Tvrdě proto usilujeme o zahájení okamžité revize komplexního systému stavebního práva, jehož výsledkem má být jednotné povolovací řízení. To by mělo především zrychlit a zefektivnit proces povolování staveb, zajistit právní stabilitu a stanovit závazné procesní lhůty i snížit související administrativu. Voláme po tom dlouho a na současný kompromis jsme kvůli Bruselu kývli se skřípěním zubů.

Co také řešíme a zejména průmyslové podniky se s tím nemohou srovnat, je jejich neúměrné zatížení kvůli poplatkům na podporu obnovitelných zdrojů (OZE). Změnu by mohl vyřešit nový tarifní model, kdy bude výše příspěvku na OZE vztažena na rezervovanou kapacitu na různých úrovních napětí. V tomto případě by příspěvek ze státního rozpočtu řešil dorovnání plateb malých spotřebitelů tak, aby nová úprava neznamenala zvýšení cen elektrické energie malým odběratelům, tedy domácnostem. Tento model je součástí novely energetického zákona, kterou by měla se zpožděním začít projednávat Poslanecká sněmovna ČR počátkem prosince.

A v neposlední řadě sledujeme dění v Bruselu, který přišel s Klimaticko-energetickým cílem EU do roku 2030. Jak jistě víte, Evropská rada rozhodla o závazném cíli snížení emisí skleníkových plynů o 40 procent, o zvýšení podílu výroby energie z obnovitelných zdrojů na evropské úrovni na nejméně 27 procent, a o (nezávazném) zvýšení energetické účinnosti rozhodla o 27 procent. My hodnotíme přijetí těchto cílů jako ambiciózní a nákladově náročné politické rozhodnutí, které bude znamenat další zátěž pro naši ekonomiku. Klíčový pro další vývoj bude pak klimatický summit v Paříži v příštím roce. Buď se největší celosvětoví znečišťovatelé ovzduší přidají, nebo bude celý koncept klimaticko-energetických cílů k ničemu.

Nejhorší by bylo přešlapování, oddalování, váhání, kličkování a matení. Nepřejeme si to ani v české politice, ani v té bruselské.



Čtěte více:

FT: Je načase nabídnout Putinovi dohodu
02.12.2014 13:06
Jedno válečné rčení říká, že armády musí bojovat ve válkách, ve kterýc...
Hlavolam jménem Apple – co se včera vlastně stalo?
02.12.2014 11:18
Včerejší úvod obchodování na Wall Street byl poznamenán silnými výprod...
E.ON se štěpí, dluhy si ponechá
02.12.2014 12:05
Největší německé energetické společnosti E.ON po rozdělení na dvě část...

Váš názor
  •  
    02.12.2014 20:50

    Do energetické koncepce je třeba zahrnout i nás kluky co maj rádi kluky. Jsme přehřátí a sáláme už tolik tepla , že by se s ním ohřálo obyvatelstvo krajského města. A budem přibejvat a přibejvat. Buzíci už nahradí mnoho solárů a přitom nenabírají zemědělskou půdu a šetří jádro i uhlí. Až poslanci projednaj naší ochranu styku bez ochrany bude ještě tepleji.
    Bohoušek
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m