Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čína a oživení deflinflace

Čína a oživení deflinflace

05.12.2014 16:41

Jednou z nejvýznamnějších plánovaných událostí pro příští týden (středa 10.12.) je zveřejnění listopadové inflace v Číně. Následující graf rychle osvětlí, že dávno pryč jsou časy, kdy pro Čínu představovala hrozbu vysoká inflace. Růst spotřebitelských cen převyšující 6 % byl naposledy zaznamenán v roce 2011, pak inflace prudce klesla, aby se pohybovala kolem 2 %. V říjnu dokonce klesla na 1,6 %. Čínu bychom tak mohli pochválit, že hezky naplňuje inflační cíl ECB a Fedu (tedy centrálních bank, které tak nejsou schopny/ochotny učinit ve svých ekonomikách). Čínský cíl je ale na 3,5 %, takže PBoC se přece jen řadí po bok těch bank, které mají inflační cíle pro srandu králíkům:

cina

Zdroj: TradingEconomics

Poté, co se hovory o deflační hrozbě dostaly na denní pořádek v USA a hlavně eurozóně (o Japonsku nemluvě), se díky vývoji popsanému v grafu (hodně okořeněném vývojem cen výrobních) přidává i Čína. S hodnocením deflace si to můžeme ulehčit nějakým hezkým dogmatem, nebo si můžeme přiznat, že nejde o černobílý obrázek. Pokud má pokles cen potenciál roztočit deflační spirálu – možné odkládání nákupů a hlavně růst reálné zátěže dluhu, může načinit více paseky, než vyšší inflace. Pokud je dána poklesem cen komodit, který zvyšuje disponibilní příjmy a zároveň nevytahuje kotvu inflačních očekávání, nic moc proti ní nenajdeme. Ale zároveň nemůžeme říci, že všechen „nabídkový“ pokles cen je dobrý – může být dán nadměrnými kapacitami, respektive příliš vysokými historickými investicemi. A ty sebou nesou ztráty, křehký finanční systém, atd.

Jak asi tušíte, v Číně mohou hrát roli všechny faktory, nejmenší váhu má nyní pravděpodobně ten první, největší ten „komoditní“. Potraviny, které jsou hlavním „viníkem“, přitom představují asi 32 % spotřebního koše potomků Konfucia. Takže by se zdálo, že deflační hrozbou v Číně se nemusíme ani zdaleka zaobírat tolik, jako v některých vyspělých ekonomikách. Spíše na úrovni fi-fi (finance fiction) tak jsou podle mne i různé úvahy o tom, že prohlubující se deflace v Číně tuto zemi zatáhne do měnových potyček, což by byla konečná rána pro Japonsko a Evropu.

Jak tvrdil Milton Friedman, inflace je vždy a všude monetárním jevem. Pokud to chápeme včetně proměnlivé rychlosti obratu peněz a peněžního multiplikátoru, nelze proti tomu nic namítnout. A zrovna tak můžeme samozřejmě říkat, že monetárním jevem je vždy a všude deflace. Tedy jevem spuštěným nedostatečným množstvím peněz relativně k nominálnímu produktu. Proč tedy centrální banky nedosahují své inflační cíle, když je to tak jednoduché?

Protože nechtějí a/nebo nemohou. Tento dualismus se ale ukazuje být stále více umělý – podle mne je zejména na ECB vidět, že když banka nechce (váhá, má nejasnou strategii, je vnitřně rozpolcená), tak kvůli tomu nakonec ani nemůže. I zde totiž bylo na počátku „slovo“. Z technického hlediska můžeme hovořit o tom, že centrální banky nemají pod kontrolou celkové množství peněz, ale jen bázi. A také přímo neovlivňují rychlost obratu peněz. Lépe se jim tak za monetární provázek tahá, tlačit na něj je ale těžší.

I v případě Číny a její PBoC je dualismus nemůže/nechce dost na vodě. PBoC se totiž snaží o ochlazování realitní bubliny a odbourávání špatných dluhů. Ano, Čína, která byla ještě před pár lety dávána západu jako příklad rovnováhy a uvážlivého nakládání s dluhy, je dnes v případném boji s deflací omezena právě těmito faktory. Nová data týkající se inflace nám ukážou, zda si bude moci dál relativně klidně ochlazovat a upouštět, či zda poroste vnitřní pnutí. Čínské obcházení pasti středních příjmů ještě ani zdaleka nekončí. Před lety, když ještě prudce rostly ceny komodit, jsem zde používal termín deflinflace. Šlo o snahu popsat situaci, kdy se nová (ne)rovnováha vyspělých ekonomik může s relativně stejnou pravděpodobností pohnout oběma směry – k deflaci i k inflaci. Dnes už je pro západ tento termín nepatřičný, ale pokud u Číny bereme v úvahu ceny aktiv i zboží, mohu ho zde možná za čas úspěšně recyklovat. Snad i to je fi-fi.


Čtěte více:

ECB zatím vyčkává, je však připravena podle situace znovu zasáhnout
04.12.2014 13:51
Evropská centrální banka na svém dnešním zasedání rozhodla o ponechání...

Váš názor
  •  
    09.12.2014 15:00

    Díky za podnět k zamyšlení, obzvlášť po dnešním výprodeji v Šanghaji...
    Kalka.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.