Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
IPO Recap – LendingClub oprávněně vítězem minulého týdne +66 %

IPO Recap – LendingClub oprávněně vítězem minulého týdne +66 %

16.12.2014 13:00
Autor: Pavel Petr, Patria Online

Minulý týden šlo na burzu hned deset akcií. Tři z nich výrazně předčily zbytek ve výkonnosti – byly to společnosti LendingClub Corp, HortonWorks Inc. a New Relic Inc.

Podle výkonnosti do dnešního dne je vítězem minulého týdne LendingClub Corp. Společnost svůj byznys postavila v roce 2007 na poskytování levnějších půjček online. Její výhodou je online systém bez jakýchkoliv nákladů na pobočkovou síť nebo na obsluhu poboček a podobně. Vtipem je, že jako dlužník si nepůjčujete od nějaké další banky, ale od investorů neboli od dalších běžných lidí, kteří chtějí zhodnotit své peníze a očekávají za to výnos. Firma už vyplatila více jak půl miliardy investorům za jejich poskytnutou likviditu.

Firma v roce 2013 vykázala operativní ztrátu ve výši -6,7 mil. USD a čisté výnosy 113,6 mil. USD. Pro rok 2014 se očekává, že by výnosy mohly dosáhnout přes 200 mil. USD a v příštím roce by podle odhadů Bloomberg mohla společnost svoje výnosy téměř zdvojnásobit.

Společnost k 30. 9. 2014 půjčila přes 6 miliard dolarů. Největšího úspěchu společnost dosahuje na obou pobřežích USA. Vnitrozemí se drží spíše pozadu, což je k jeho konzervativnějšímu fungování pochopitelné. Přes 83 % všech dlužníků uvedlo, že chce pomocí úvěru u LendingClub refinancovat svojí již stávající půjčku.

Ovšem je třeba se zmínit i o některých ohroženích, která mohou firmu potkat. Jedním z nich je to, že společnost začíná. Do takové firmy jsou odhodlaní investovat spíše nadšenci nebo doslova startup investoři. Na druhou stranu Forbes zařadil v lednu 2014 společnost do seznamu nejnadějnějších firem v USA a to hned na pátou příčku. Dalším problémem by mohl být masivní default jednotlivých dlužníků, tím by se celý proces zasekl pravděpodobně na mrtvém bodě.

ipotabrecap1612

HortonWorks Inc. je společnost zabývající se vývojem korporátního software – lépe řečeno architektury schopné zpracovávat data ve velkých objemech napříč různými metodami zpracování v různých modech jako je statický, real-time nebo interaktivní s podstatnými aspekty pro korporátní využití – jednoduchost řízení, bezpečnost a snadná obsluha. To vše open-source.

Výhodou open-source kódu programu je jeho otevřenost, každý vývojář ho může číst a eventuálně nacházet chyby. Bylo dokázáno, že jsou chyby v těchto systémech rychleji nacházeny a pak také opravovány.

Výčet klientů společnosti hovoří za vše – platformu zvanou Hadoop využívá například Bloomberg web, Spotify, eBay, Western Digital, Samsung, Kayak nebo XING. Aktuální cena akcie je zhruba 24 USD a přidala tak neuvěřitelných 66% od nabídkové ceny.

Poslední z nejlépe performujících je společnost New Relic Inc., což je další softwarová firma, tentokrát zacílená na analytický software pro software. Nezní to zvláštně? Ale ano, je to software, který pomáhá vývojářům pochopit, co všechno znamenají ta data, která sbírají o svých vyprodukovaných aplikacích - kam lidé klikají, jak pracují, jak se jim software používá.

Firma má za sebou už nějaký ten pátek a zkušenosti se jen hrnou. Hovoří za to i jejich klienti – patří mezi ně Microsoft, Nike, Groupon, NBC, Rdio, Sony nebo EA.

New Relic za sebou má i nějaké ty známé finanční výsledky, kde předvedla tržby ve výši 85 mil. USD za posledních dvanáct měsíců končících 30. září tohoto roku. Podle odhadů v příštím roce 2015, který pro firmu skončí 31. března, očekává růst tržeb na 105 mil. USD a v roce 2016 si chce dojít pro 146 milionů USD na tržbách.

Čistý zisk je stále v záporných číslech, a proto se vyplatí si několik období počkat a pohlídat si, jak se společnosti bude dařit nadále. Díky vstupu na burzu budou data o společnosti dostupnější.

Přes nejistou budoucnost se zdá, že společnosti investoři věřili při samotném startu obchodování. Bohužel našli se v minulém týdnu i tituly, o kterých byli investoři více přesvědčeni, a proto akcie neperformovala tak, jak by se dalo očekávat. Nižší výkon můžeme připsat možná střízlivějšímu nastřelení úvodní ceny, která byla řádově o třetinu vyšší, než lépe performující IPO, o kterých jsem psal výše. Ty měly startovní cenu max. 16 USD, kdežto tato akcie už 23 USD.

Zdroj: Bloomberg, stránky jednotlivých společností, Nasdaq website, Renaissance Capital

Všechny tituly jsou již dostupné k obchodování v obchodní platformě společnosti Patria Direct na sekundárním trhu.


Čtěte více:

Exhumace rublu neúspěšná, jaké jsou dopady zvýšení sazeb?
16.12.2014 11:00
Ruská centrální banka - BR (Bank Rossii) v noci na dnešek zvýšila saz...
Erste si nedá pokoj a dál stahuje pražskou burzu, přidal se k ní i ČEZ
16.12.2014 11:10
Ani druhý obchodní den tohoto týdne nezastihl pražskou burzu v dobrém ...
Evropa se zahalila převážně do ruda, PMI a ZEW pomohl zpět nahoru
16.12.2014 11:08
Evropské obchodování dnes začalo dalším poklesem hlavně na indexech FT...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    14:30USA - HDP, q/q a
    14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.