Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Putinův extrémismus dohnal Rusko k měnové sebevraždě

Putinův extrémismus dohnal Rusko k měnové sebevraždě

17.12.2014 13:00
Autor: Jan Šumbera, Patria Research

Když v únoru Vladimir Putin otevřeně podpořil ukrajinské separatisty, jen stěží do svých strategických plánů zakomponoval možnost naprosté likvidace ruské měny. Poslední týdny ukazují, jak moc velká to byla chyba.

Právě nyní se totiž východní velmoc ocitá na prahu devastující měnové krize, se kterou v minulosti již zápasila. Rubl je pod tlakem vyděšených občanů, dychtivých spekulantů i zmatených firem. Ti všichni bedlivě naslouchají hlasům ekonomických odborníků, od nichž se valí proudy varování o možných hospodářských dopadech. V konečném důsledku se tak na finančních trzích rozmáhá názor, že prezident Putin již Rusko nevede v duchu ekonomické prosperity, ale pouze v duchu dosažení iluzorní, geopolitické moci. Jakékoliv snahy centrální banky chránit rubl tak s ohledem na Putinovo postavení ztrácí kredibilitu a ve snaze zastavit panické výprodeje rublu jsou neúspěšné. Jednoduše už na trhu nikdo nevěří, že k záchraně rublu může dojít.

A upřímně, není se, co divit. Ačkoliv je totiž pravdou, že na papíře Rusko zastává postoj vlídné otevřenosti celému světu, únorová podpora anexe Krymu rozpoutala faktickou obchodní válku se Západem. Putinovy mocenské snahy totiž přiměly EU a USA k uvalení sankcí. Ty v kombinaci s prudkým poklesem cen ropy namíchaly smrtící koktejl, který Rusko sráží do kolen. Na nohy se jej pak při opakovaných neúspěších ruské centrální banky musí pokusit postavit právě rozporuplný lídr Vladimir Putin.

Ten proto stojí před strategickou volbou, které se dozajista chtěl vyhnout. První možností je takříkajíc „stáhnout ocas“ a přiznat v otázce Krymu přehmat deklarací podpory naprosté svrchovanosti a celistvosti ukrajinského území. Přívětivým přístupem pak může odvrátit západní sankce a vrátit zemi pošramocenou důvěru světových finančních trhů i zahraničních partnerů. Druhou možností je udržovat od února zvolený politický kurz a bránit přesvědčení, že separatistické síly na Ukrajině mají opodstatněný nárok na samostatnou nadvládu nad části území. Tento směr pak ovšem vede nevyhnutelně k naprosté izolaci ruského státu. Snahy o záchranu rublu a potažmo celé ekonomiky ze strany centrální banky vypadají stále beznadějněji a blíží se tak chvíle, kdy na řadu přijdou kapitálové kontroly, či nedej bože znárodňovací procesy. V takovém případě pak na Rusko čeká faktický život v exilu. Důsledkem by poté s největší pravděpodobností byla silná hospodářská recese a růst životních nákladů běžných občanů, tedy dva základní pilíře, na kterých je vystavěna Putinova popularita v zemi.

Ruská ekonomika, která se v posledních letech vyvinula do lehce nepřehledné formy státního kapitalismu, tak Putinovou mocenskou tvrdohlavostí zabředla do nejhorších potíží od konce minulého tisíciletí. Její model vystavěný na exportu strategických surovin odhaluje klasické abstinenční příznaky jakékoliv závislosti. Potřebná léčba je pak zdá se v nedohlednu. I proto před Putinem stojí nejtěžší rozhodnutí v jeho politické kariéře. Buď ustoupí západním mocnostem a postaví se po jejich bok, nebo svou mocenskou hrou zatáhne Rusko do zápasu o holé ekonomické přežití.

Zdroj: FT


Čtěte více:

Ruská měnová krize a strašák opakování roku 1998
16.12.2014 17:01
Události na rublu nabraly neskutečnou rychlost a jeho volný pád nezadr...
BR masivně intervenuje a ztrácí další devizové rezervy
17.12.2014 11:00
Měnová krize v Rusku pokračuje. Kurz rublu se sice poněkud stabilizova...

Váš názor
  • To zase bylo lží, uhýbáni a vykrucování se.
    18.12.2014 17:45

    ......dostal několik strašně nepříjemných otázek, ale dokázal se z nich velmi dovedně vykroutit. Dovolil, aby otázky byly položeny, ale vzápětí odpověděl na něco úplně jiného. Otázky, které letos dostal, byly velmi tvrdé, bohužel jsme však nedostali žádnou racionální odpověď.
    kolja
    • Re: To zase bylo lží, uhýbáni a vykrucování se.
      18.12.2014 17:49

      Koljo, koljo....kdo chtěl slyšet, slyšel....kdo ne, tak i kdyby jsi ho přetáhl holí neuslyší...
      Jezdec
      • Jezdče a co nového jsi slyšel ty ?
        19.12.2014 8:31

        To že za strmý pád rublu, silnou inflaci a ruskou ekonomiku která jde do kytek, může zase USA a EU. To že ruský lid ale tyto nástrahy překoná a do dvou let bude tam kde byl včera. To slyšíme pořád a pak jen další nic neříkající sliby a lži, kterých jsme už slyšeli až uši brněly. Ale to co chtěl slyšet celý svět a sice kdy už konečně začne stahováni ruských vojáků, at' už dobrovolníků nebo těch na dovolené, tomu se vyhnul jak čert kříži.
        Kolja
  • Co je cilem krize?
    18.12.2014 15:03

    http://textuploader.com/o8wx
    Mezernik
  •  
    18.12.2014 13:54

    US chteji sevastopolskou zakladnu pro sebe http://www.hlavnespravy.sk/namornictvo-usa-planovalo-v-sevastopole-zakladnu-svojich-vojsk/256025
    krupicová kaše
    •  
      18.12.2014 15:10

      Rusáci, taky, ale místo aby se účastnili férové soutěže s američany, kdo nabídne za základnu víc, sprostě jí ukrajincům ukradli. Typický rusáci. Krást a okupovat.
      ..
  • Musim souhlasit
    18.12.2014 11:17

    jestli nekdo 20 let hraje ruletu a ma nohy na stole, rika si o maler, pokud nema diverzifikovano. RIFT mel byt hotovej pred 5 lety, stejne jako potrubi do Ciny, Turecka a Jizni Koreje skrz Severni Koreju, jak se planuje.
    Mezernik
  •  
    18.12.2014 10:55

    Dokonce ty moznosti vyvazej aniz o ne kdo stoji, stejne jako k nam v 68., ze.
    hm
  • Putin
    18.12.2014 10:53

    zase plácá ty své velikášské dlouhotrvající projevy... děs:-)) K smíchu. A pak se diví, že s Ruslem nechce nikdo mít nic společného.... Vojenská síla a podobné výhrůžky se vinou jeho proslovy jak červená niť. Ten chlap je neskutečně natvrdlý.
    Jesse
    • Re: Putin
      18.12.2014 13:56

      Velká země, velké projevy... to jako čecháček /dle Havla/ nemůžeš ani pochopit, natož uchopit....
      Jezdec
      •  
        18.12.2014 15:27

        " ....Putin na dnešním setkání s novináři také prohlásil, že centrální banka by již neměla používat rezervy ke stabilizaci kurzu, ale měla by se více zaměřit na své úrokové nástroje. V noci na úterý BR šokově zvýšila klíčovou repo sazbu o 650 bazických bodů na 17 %....."
        aledi
      •  
        18.12.2014 14:06

        A co náš parlament ? Žvanění od rána do večera.
        Jezdec.
    • Re: Putin
      18.12.2014 11:05

      Máte pravdu, radši jsem poslouchal Olbrichtovou,!nebo jak se jmenuje) jak oslavuje Havla. Byl o opravdu oduševnělý a velmi věcný projev.
      Homo
  •  
    18.12.2014 9:45

    Rusko je země neomezených možností , velký trh , země plná nerostného bohatství , velké armády , zocelených lidí zvyklých na vše a stojících za baťuškou Putinem. Tak nějak mám obavy, aby jsme za to panáčkování Amíkům nedostali přes ústa.
    Jezdec.
    • co dostáváš ty za svoje panáčkování
      18.12.2014 11:23

      ....Na meziměsíční bázi ceny vzrostly o 0,8 % a meziroční růst činil 9,4 %. Skomírající rubl, který se včera pohyboval i na úrovni 80 USDRUB, výrazně zdražuje zahraniční importy a tlačí ceny nahoru... Ted' se ještě Putin bude chlubit jak se přičinil o růst zisků obchodů a kolik vic se prodává. Kšefty ted' prodávají všechno a při dnešních cenách mají zisky vyšší o 250% než před měsícem.
      jak se to dělá
    •  
      18.12.2014 10:46

      Rusko je stále země, kde zítra znamená včera... i kdyby se Putin vysral do rohu v kulaté místnosti :-))
      Jesse
      •  
        18.12.2014 14:04

        Rusko je velká země ! Otevřené trhy plné chtivých zákazníků . Jen hlupák je opouští a nechá trh někomu jinému.
        Jezdec.
        • jen hlupák opouští Rusko ?
          18.12.2014 15:32

          jak rádi jsme je opustili v 68. Jen škoda, že jsme je k nám kdy pustili. A to nejsme sami. Polsko, Madarsko, NDR, Rumunsko, Bulharsko a spousta jiných si myslí to samé.
          kolodak
          •  
            18.12.2014 15:57

            prisli na zvaci dopis, stejne jako americane do zemi blizkeho vychodu, co je na tom spatne?
            Mezernik
            •  
              19.12.2014 17:30

              Ten zvací dopis napsal kdo?Za koho?
              Brutus
      •  
        18.12.2014 14:03

        ty zijes v roce 1968 co je horsi?? jak je mozne ze mas vychazku, copak LDN se da opoustet bez dovoleni??
        velkaamdvedice
  • Rudokopytníci všech zemí spojte se
    18.12.2014 8:40

    ...a nakupujte ruské bezcenné papírky. Jsou kryté sliby Vladimíra velkého a ropou. Dnes vás opět ujistí o tom jak mají Američtí agenti CIA na kahánku a ruský lid, pevně semknutý stojí po boku svého prezidenta. Váleční štváči z volstrítu třeste se. Zprávy o zadržení Lavorova na hranicích s kamionem plným US dolarů byly falešné a podvržené agenty CIA.
    Jářku
  • a skara
    17.12.2014 22:23

    ...já ten rubl tak miluju ! :-)) Vzhledem k velmi vysoké volatilitě, rostoucímu riziku, nestabilitě nabídky i poptávky a rozšiřujícím se spreadům na měnovém páru USDRUB nejsou poskytovatelé likvidity do platformy Patria Forex nadále ochotni držet rizikové pozice a dojde k ukončení obchodování tohoto instrumentu v aplikaci. Všechny otevřené pozice na tomto měnovém páru, které nebudou uzavřeny obchodníky manuálně, budou uzavřeny automaticky, a to nejpozději ve středu 17. prosince ve 14 hodin CET. Pokud nebudou Vaše pozice do této doby uzavřeny manuálně, z důvodu rapidního snížení likvidity a velmi vysoké volatility na instrumentu nemusí dojít k vyplnění obchodu ihned a za nejlepší možnou cenu.
    sean
  • putin je chujlo a agresor
    17.12.2014 22:19

    SLÁVA UKRAJINĚ.....SMRT RUSKÝM OKUPANTŮM
    bandera
    • Re: putin je chujlo a agresor
      17.12.2014 22:21

      pod to druhý se podepisuju, to první si musí zasloužit. Je ti jinak dobře?
      sean
      • ta ukrajinština
        17.12.2014 22:25

        ...mi připomíná španštinu: chujlo jako juillo ??
        sean
        • Re: ta ukrajinština
          18.12.2014 9:41

          Ne jako pajero
          sgt.Mike
  • jezdec
    17.12.2014 21:05

    co to je za blábol někde vzadu? bez ohledu na hodnocení obsahu to nemá se mnou nic společnýho. Já vím, že je to pro tebe těžký, ale zkus dávat svý posty s Titulkem nebo aspo%n někam na aktuální stránky. Tohle je náhoda, že jsem to přečetl...
    sean
    • Re: jezdec
      17.12.2014 21:20

      Já mám zámek u přezdívky .
      Jezdec.
      • ok
        17.12.2014 21:21

        tak tomu už nerozumím vůbec. Já taky.
        sean
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m