Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Krugman: Příčiny a důsledky řecké devastace

Krugman: Příčiny a důsledky řecké devastace

22.12.2014 15:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Řecká krize propukla před pěti lety a napáchala velké škody v Evropě i v celé globální ekonomice. Nehovořím ale o finanční nákaze či o dopadech extrémního propadu této ekonomiky. Na mysli mám to, jak řecká krize ovlivnila ekonomickou politiku, když z ní lidé po celém světě vyvozovali nesprávné závěry. Nyní se zdá, že se Řecko opět potácí v hlubokých problémech. Jaké poučení si z toho vezmeme dnes?

V minulosti bylo Řecko využíváno k tomu, aby odvrátilo pozornost od skutečných problémů. Přestože sazby v řadě vyspělých zemí ležely na historických minimech, slyšeli jsme varování, že nejdůležitější je snižovat rozpočtové deficity. Jinak prý hrozilo, že se všichni stanou dalším Řeckem. Pravda je ale taková, že země jako Spojené státy či Velká Británie, které si půjčují ve své vlastní měně, nikdy podobné hrozbě nečelily. Pokud měl někdo jiný názor v roce 2010, pokračující nízké sazby ho už měly přesvědčit o opaku. A zkušenosti z Řecka a dalších zemí, které byly donuceny k prudkému fiskálnímu utahování, ukazují ještě něco. Jestliže se v utlumené ekonomice prudce sníží vládní výdaje, je to velmi škodlivé. Nic na tom nemění údajné úspěchy v zemích, jako je Irsko, které nyní dosahuje růstu. I tato země má totiž stále nezaměstnanost na 11 %. Mezi mladými je dvakrát vyšší.

Devastace, ke které došlo v Řecku, je pozoruhodná. Mohli jsme se dočíst, že je to země simulantů, která se vyhýbá potřebným reformám. Skutečnost je jiná, protože Řecko provedlo velké změny, omezilo počet lidí pracujících ve státní správě i jejich platy, snížilo sociální podporu, zvýšilo daně. Propadly se i mzdy v soukromém sektoru, čtvrtina lidí v produktivním věku je stále nezaměstnaná, u mladých je to celá polovina. A zadlužení se nezměnilo, spíše zhoršilo. Poměr veřejného dluhu k HDP dosahuje rekordních hodnot, protože HDP klesá. Rostou také problémy s dluhem soukromého sektoru, které vyvolává deflace a deprese. Nalezneme i určitá pozitiva, protože ekonomika znovu roste. Ale jde o velmi malou odměnu za roky utrpení.

Na celé věci je obdivuhodné, jak jsou Řekové ochotni podstupovat vynucené útrapy. Uvěřili tvrzení, že všechna ta bolest je nutná a nakonec přinese něco pozitivního. Nyní je ale možné, že jejich trpělivost už narazila na své limity. Pokud se k vládě dostane Syriza, která požaduje změnu fiskální politiky, může dojít ke sporu s Německem a odchodu z eurozóny. Naštvaní ale nejsou pouze Řekové. Stačí se podívat na Francii, kde prudce roste podpora Marine Le Penové. V Itálii mají podle průzkumů většinovou podporu veřejnosti radikální strany, v Británii sbírají body separatisté a politici zaměření proti imigraci. Bylo by hrozné, kdyby se podobné síly dostaly k moci (s výjimkou Syrizy, která je relativně umírněná). K takové situaci ale dospějeme, když si elity přisvojují právo vládnout na základě pochybných znalostí a pak se ukáže, že nevědí, co činí, a zároveň nejsou schopny se změnit.

Autorem je Paul Krugman.

Zdroj: NYTimes


Váš názor
  •  
    23.12.2014 11:17

    Krugman se o Syrize vyjadřuje jako o "repativně umírněné"? Pokud si někdo dá práci si program Syrizy prostudovat, musí mu být jasné, co je Krugman za bolševika, když mu to přijde umírněné....
    Axl
  •  
    23.12.2014 10:52

    Naše uznávaná ekonomka ( Šichtařová ) to pojmenovala v nejmenovaném televizním pořadu lépe . O těch vládnoucích EUropských elitách napřed řekla natvrdo , že jsou hloupí a moc ekonomice nerozumí ,následně se opravila a řekla: .... Nejsou hloupí , jsou to politici. Bože , jak výstižné ,jak pravdivé.
    Karel IV
    •  
      23.12.2014 11:06

      Politici jsou jen průměr národa. Co chceš od národa, který zvolí prezidentem alkoholika, národem u něhož je nejpopulárnějším politikem člověk s divnou minulostí s divně nabitým majetkem, který je jednoznačně ve střetu zájmu a nikomu to nevadí. Od národa, který ma za modlu kuchaře Hrušku. Je otázkou jestli takovýhle národ by měl do dalekého budoucna vůbec přežít. Jinak Šichtařová ma taky pěkně naměklej mozek od kojení, ale je pravda, že alespoň dokáže pojmenovat problém pravým jménem.
      tk69
      •  
        23.12.2014 11:18

        Je opravdu obdivuhodné (pozn.: ironie), jak si někteří zdejší diskutéři představují demokracii. Ani po dvou letech nejsou s to uznat, že někdo zvítězil ve volbách, které nikterak nebyly označeny za nedemokratické. O výši jejich intelektuální úřovně svědčí i to, že Zemanovi nevyčítají vesměs nic jiného než (domnělý) alkoholismus (eventuelně ještě prý sprosté výrazy, jež byly však pouze citací a poukazem na neoprávněnost vyznamenání jejich šiřitelek). Byla jsem se podívat na protizemanovskou demonstraci, která šla od Václavského náměstí na Hrad a pod prezidentským balkónem (prezident nebyl v Praze) vyřvávala s červenými kartami, "Nechceme ožralu"...
        Kalka.
        • Soudružka KKK
          23.12.2014 12:54

          Musíš soudružko konečně pochopit, že doba, kdy sis ze soudruhy dělala , co chtěla, / a oni s tvým tělem/, je pryč. Dnes můžou říct názor všichni. Nikdo neřeší podpásovky, kterých se Zeman při volbách dopustil. Od vyvolání nacionálních vášní , až po lživé inzeráty. Kamarádíčka Šloufa, pak zapřel. Právo na názor ale mají všichni, ne jen vy soudruzi. Že obdivuješ ožaralu, křupana a lháře je problém tvého charatkteru, ale tu možnost máš. Naposledy byl nachytán při lži, kdy po návratu z čínské prdele tvrdil, jaký velký kontrak uzavřel, což vzápětí účastníci dávno domluveného kontraktu, J&T Banka , dementovala. Chápu, že ty si jako ryba ve vodě, taky tady lžeš celé dny.
          mn
          • zkoumanec použivší zrovna jméno 'mn'
            23.12.2014 13:29

            milý zkoumanče, tvá soudružka určitě nejsem - máme zapovězeno se v rámci projektu se zkoumanci v zájmu nestrannosti družit. Ovšem s takovým duchaprostým jedincem bych se nedružila i kdyby tato podmínka neplatila. Jinak jsem samozřejmě minulý režim zažila. Soudružka v jeho smyslu jsem nikdy nebyla, naopak jsem se živila devět let jako noční hlídačka (po absolvování VŠ, na kterou jsem nastoupila v době ještě trvajícího politického uvolnění) - evidentně na rozdíl od tvých rodičů, kteří tě vychovali k obrazu svému a zřejmě právě strany. Jinak, kontrakty se normálně dlouho před podpisem připravují - pro tebe určitě novinka.... viz též: http://www.mzv.cz/beijing/cz/vzajemne_vztahy/statni_navsteva_prezidenta_republiky.html
            Kalka.
            • KKK
              23.12.2014 13:37

              Jako obyčejně lžeš. Zeman neměl na uzavření kontraktu vliv a lhal. http://byznys.lidovky.cz/zeman-se-chlubil-ze-pomohl-obri-investici-realne-na-ni-nemel-vliv-px2-/firmy-trhy.aspx?c=A141106_144454_firmy-trhy_pave
              ....
        • no
          23.12.2014 11:42

          právě a tohle je demokratické nebát se říci svůj názor. A kdo by je označil za nedemokratické, snad kámoš Rychetský? Demokracie není ideální a bezchybná. Já to jen konstatoval, nic o nedemokratičnosti jsem nepsal, jen jsem napsal, že si národ zvolil.... A co je jiného člověk, který příjde ožratý jak prase ke korunovačním klenotům a ještě se hloupě vymlouvá na virozu? O sprostých výrazech jsem nic nepsal, to mi je celkem jedno, dokonce to bych i toleroval, s tím zase tak velký problém nemám.
          tk69
          • demokrat tk
            23.12.2014 13:15

            nemá proti Zemanovi nic jiného, než že byl podle něj údajně ožralý u koronuvačních klenotů... To je pro prezidenta určitě pochvala - a tk se ji nebojí zde vyjádřit.
            Kalka.
            • Re: demokrat tk
              23.12.2014 13:55

              Vidíš a v tom je náš rozdíl. Proč na mě a na můj názor tak útočíš? Všimni si, že já řekl názor a ty útočíš hned na můj charakter. Co to znamená, že pokud nebudu tleskat tvému názoru nebo tvé volbě tak jsem blb? Já přeci tvůj názor toleruju a nepíšu o tvém charakteru. Zeman měl virozu, že se sotva držel na nohou. Pokud byl nemocný, tak tam vůbec neměl chodit, protože tím ohrožoval zdraví i ostatních. Zřejmě ale viroza nebyl nakažlivá, jelikož nikdo ze zůčastněných ji nechytil. U nás se téhle viroze říká ožralost, ale je pravda, že někde jinde to může být jen viroza.
              tk69
      •  
        23.12.2014 11:16

        Tenhle problém ovšem pojmenovala 100% přesně, dokonale, profesionálně :-))
        Jesse
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data