Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk - řecký den D je tu - třetí kolo volby prezidenta

Rozbřesk - řecký den D je tu - třetí kolo volby prezidenta

29.12.2014 9:10
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Řecká koaliční vláda má dnes poslední pokus na to, aby parlamentem protlačila svého prezidentského kandidáta - bývalého evropského komisaře Stavrose Dimase. Ve třetím kole volby potřebují vládní politici sehnat alespoň 180 hlasů a doposud jejich kandidáta podporovalo (v druhém kole) pouze 168 hlasů. Vládní koalice bude spoléhat na hlasy odpadlíků a stran, které se pohybují na hraně volitelnosti (zejména Nezávislého Řecka). I tak je ale hodně pravděpodobné, že ani ve třetím kole vládní prezidentský kandidát neprojde. Pak by (pravděpodobně v lednu) musely být vypsány předčasné parlamentní volby.

Podle posledních průzkumů veřejného mínění si udržuje slušný náskok extrémně levicová Syriza, která by se tak teoreticky mohla v roce 2015 dostat k moci. To je dozajista noční můra řady investorů, ale především také Evropské komise. Ta v posledním roce výrazně zlepšila svá hodnocení Řecka - po šesti letech recese v řadě konečně v roce 2014 nastartoval opatrný růst, zlepšují se vývozy a primární bilance rozpočtu je v přebytku. Řecko ale potřebuje vytrvat ve strukturálních reformách, aby se dostalo na dráhu rychlejšího růstu. Bez něj nemá moc šancí stávající sumu veřejného dluhu v budoucnosti splatit.

Pohled do programu Syrizy ale ukazuje, že extrémní levice se chce spíše vydat směrem zpátky. K hlavním bodům programu patří zvýšit vládní výdaje o 11 mld. euro (a financovat je vyššími daněmi), vrátit důchodcům vánoční bonusy a zvýšit minimální mzdu na 750 euro. Těžko věřit, že by se s takovým programem dařilo ve velkém vytvářet nová pracovní místa, která Řecko potřebuje ke snížení více než 25%ní nezaměstnanosti. Bez nižší nezaměstnanosti pak těžko doufat v návrat rychlejšího růstu.

Forex
Eurodolar se včera v hubeném povánočním obchodování vrátil pod EUR/USD 1,22 a dařit by se mu mohlo i dnes, neboť řecký parlament čeká hlasování o prezidentském kandidátovi navrženém vládou. Připomeňme, že pokud se pro podporu Stavrose Dimase nenajde v parlamentu dostatek hlasů, tak budou vyhlášeny předčasné parlamentní volby, přičemž v takovém případě by hlavním favoritem byla politická strana Syriza (která má z pohledu trhů - mírně řečeno - poněkud kontroverzní program).

Zajímavé věci se však v uplynulých dnech děly v regionu, zejména pak v Polsku. Slabý výsledek maloobchodních tržeb za listopad poté, co ani čísla z průmyslu ve stejném měsíci nedopadla dvakrát dobře, vrací opět do hry další snížení úrokových sazeb (při vědomí, jak těsně neprošlo hlasování o snížení sazeb o 50 bps v listopadu). Zlotý tak při nízkých zobchodovaných objemech oslabil dokonce na dvou a půlletá minima vůči euru (EUR/PLN 4,40). Trhy možná povzbudily i komentáře ministra financí Szczurka, jenž uvedl, že rozumné oslabení zlotého ekonomice spíše prospěje. Pod tlakem, i když ne tak zásadním, byly i koruna a forint. Obě měny za týden oslabily cca o 0,5 %.

Směrem ke konci roku je možné, že vyšší volatilita (vzhledem k mělčím trhům) přetrvá, nicméně ztráty zlotého jsou podle nás krátkodobého charakteru a v novém roce lze očekávat spíše jejich korekci. Volatilitu forintu může v následujících pár dnech podpořit i možná snaha autorit dosáhnout příznivějšího kurzu pro přepočet části vládního dluhu denominovaného v zahraničních měnách.


Čtěte více:

Víkendář: Obnovitelné energie a boj dobra se zlem
27.12.2014 10:00
Je to boj dobra a zla a budoucnost lidstva je na vážkách. Hovořím o bo...
Asijské akcie vzrostly na nejvyšší úroveň za poslední tři týdny
29.12.2014 8:23
Asijské akcie během první obchodní seance posledního týdne roku 2014 v...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data