Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Afren Plc - investorova seppuka nebo šach mat?

Afren Plc - investorova seppuka nebo šach mat?

06.01.2015 15:00
Autor: Pavel Petr, Patria Online

Společnost Afren Plc je britská společnost zabývající se průzkumem a těžbou ropy a plynu v několika světových nalezištích. Hlavně se soustředí na Afriku a Blízký Východ. Afren má zájmy v 11 zemích světa v 25 různých projektech.

Loňský a letošní rok dosud pokračující propad cen ropy tvrdě zasáhl a poslal cenu akcií až téměř na dno k 40 penny za jednu akcii, kde naposledy akcie byla koncem dubna 2009. Kromě cen ropy ovlivnil cenu také skandál části managementu, kdy vyšlo najevo, že si vypláceli speciální neschválené bonusy z prostředků firmy přes SPV umístěné na Bermudách a přišli si tak na prostředky v řádech jednotek až desítek milionů dolarů. Ve skandálu je zapleteno několik osob z firmy.

Konsolidace na obzoru?
Firma v prosinci obdržela nabídku na převzetí konkurenční společností Seplat, což je nigerijská ropná skupina s akciemi taktéž zalistovanými na LSE. Byla by to první M&A operace od doby, kdy začaly ceny ropy padat. Nově vzniklá společnost by dosáhla kapitalizace okolo 1,8 mld. GBP. Tou větší z této dvojice je Seplat se současným oceněním aktiv kolem 1,1 mld. GBP.

Obchod mezi Seplat a Afren může nebo mohl být prvním z řady obchodů konsolidující doslova rodinné ropné podniky v Nigérii. Velké korporace byly ochotny vzdát se svých zařízení na nigerijském pobřeží kvůli častým sabotážím, slabému pravnímu rámci i vleklým sporům.

Vliv “skandálu” kolem vyvádění peněžních prostředků z firmy sice mediálně měl určitou sílu. V zásadě šlo o faktor, který poslal cenu akcie níže, ačkoliv na reálném ocenění firmy s tržbami přes miliardu liber se kvůli několika milionům příliš nezmění. Podle toho co je dosud známé se zdá, že hodnota aktiv společnosti nebyla tímto odhalením nijak ovlivněna.

Zato pokles ceny akcie od poloviny loňského roku za který může propad ceny ropy a očekávání v budoucnu nižších tržeb a nižšího zisku se zdá být na místě. Očekává se v nejbližších obdobích pokles tržeb a zisku, ale nikoliv tak prudký, jak rychle padají ceny akcií na burze.

Hodnoty ukazatele P/E se dostaly na velmi zajímavé úrovně když ještě na konci června bylo P/E na úrovni 4,89. Aktuální hodnota P/E díky propadu ceny akcie spadla na 1,4. Což by mohlo poukazovat na levnou akcii.

afren_PE


Jak na tom aktuálně Afren je?

Společnost vykázala na konci třetího čtvrtletí 2014 končící 30. září čistý zisk ve výši 8,2 mil. USD, což je asi desetina čistého zisku v 2Q14. Firma stále generuje peníze z operativní činnosti (Cash from operations). Ve 3Q14 58,7 mil. USD, ve 2Q14 230,4 mil. USD.

Dá se očekávat, že vývoj bude mít spíše klesající tendenci dokud se cena ropy nevrátí na vyšší úrovně. Podle Bloomberg Poll se očekává, že by množství peněz vygenerovaných v operativní části společnosti mělo poklesnout k 43,6 mil. USD v posledním čtvrtletí roku 2014.

Celkové tržby ve 3Q14 dosáhly úrovně 233,1 mil. USD což představuje meziroční propad zhruba o 170 mil. USD a kapitálové výdaje (CapEx) ve 3Q14 dosáhly na 166 mil. USD vlivem dokončování prací na další těžební věži Okwok v Nigerijských vodách.

Hrubá marže ve třetím čtvrtletí propadla yoy o 26 % na 35,74 % z loňských 48,17 %, zhoršila se i mezikvartálně. Zatím co marže v prvních dvou čtvrtletích rostla, ve třetím se právě zhoršila kvůli projevujícím se propadům cen ropy.

Celkové zadlužení společnosti se výrazně během roku 2014 nezměnilo a standardně se udržuje na 1,2 mld. USD. Z toho tvoří zhruba 1 miliarda dlouhodobé závazky, Zbytek jsou krátkodobé.

Z dlouhodobého hlediska s firmou není nic špatného, firma dle historický údajů byla zisková, v současnosti pod tlakem díky klesající ceně ropy a to se musí projevit. Cena akcie je poměrně silně ovlivňovaná cenou ropy, proto lze očekávat, že po stabilizaci ceny ropy a eventuálně jejím návratu výše se může i akcie Afren PLC vyhoupnout výše ze svých několikaletých minim. Otázkou však zůstává správný timing, kdy se tak stane.

Výsledky za celý rok 2014 společnost zveřejní 30. března 2015.

Aktuálně se společnost obchoduje za 43 penny a přidává 2,2 % v Londýně.

afren

Zdroj: FT, Bloomberg, MarketWatch, Reuters, web společnosti Afren PLC


Čtěte více:

Daimler představil koncept z budoucnosti
06.01.2015 13:25
Německý automobilový koncern Daimler představil prototyp futuristickéh...
Finanční krize připravila eurozónu o 3,8 milionu pracovních míst
06.01.2015 13:58
Krize již stála eurozónu 3,8 milionu pracovních míst. Nezaměstnanost ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m