Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Edwards Lifesciences – akcie na srdce

Edwards Lifesciences – akcie na srdce

06.01.2015 17:30

Po společnosti Carnival bych se dnes s vámi rád podíval na Edwards Lifesciences. Jde o druhou poměrně málo známou společnost se seznamu CNBC. Ten nám měl nabídnout zajímavé tituly pro následujících 25 let a u EL uvádí: „Jedna z nejlepších sázek. Největší světový výrobce srdečních ventilů by v budoucnu mohl profitovat ze stárnutí světové populace (prodlužování délky života) ... odbytiště pro její produkty tak může značně růst“.

Co určitě pozoruhodně roste, je cena akcie EL za posledních pět let. Tedy vlastně hovoříme o roku minulém, protože v roce 2013 se návratnost kvůli 27 % poklesu vyrovnala na úroveň trhu. V roce minulém si ale akcie EL připsala necelých 90 %. Zdravotnictví jako celý sektor si nevede za poslední rok zle, ale naše společnost je na tom mnohem lépe i v tomto srovnání. Zajímavé je, že podle dat FT má společnost betu 0,63 – rizikovost (systematická) by tedy měla být znatelně nižší než rizikovost trhu. Pohled na volatilitu ceny akcie ale kreslí dost odlišný obrázek (i když se nedá říci, že volatilita rovná se systematické riziko).

sous1

Zdroj: FT

Společnost se chlubí i růstem tržeb a zisků. Tržby dosáhly v roce 2013 úrovně 2 miliard dolarů, zisky se přiblížily k 400 milionům dolarů. Pohled na návratnost vlastního jmění ukazuje úctyhodných 45 %. Tuto úctyhodnost ještě podtrhne odhad požadované návratnosti – s betou kolem 0,64 se může pohybovat kolem 5,5 %. Realizovaná návratnost, i když pouze zhruba odhadnutá na základě zisků, je tedy řádově jinde. Mikroekonomům, ale konec konců i dlouhodobě uvažujícím investorům, by to mohlo evokovat úvahy o tom, zda tento nepoměr nepřiláká do daného segmentu trhu nové „přistěhovalce“. Zde by to přirozeně byla zejména diskuse na téma patentů a know-how. EPS společnosti by každopádně podle očekávání mělo růst z 3 dolarů na akcii v roce 2013 na 3,4 dolary v roce 2014 a 4 dolary v roce 2015.

sous2

Zdroj: FT

I když jde o rostoucí firmu, nemusíme se zde bát, že by akcionáři museli ještě dlouho čekat na to, až jim bude generovat nějakou volnou hotovost. Provozní tok hotovosti (v roce 2013 473 milionů dolarů) totiž s přehledem pokrývá investice – CapEx (110 milionů dolarů). Firma se občas vydá směrem k nějaké akvizici a investicím nad rámec CapEx, tok hotovosti k akcionářům ale přerušován není. Naopak, dochází k jeho postupnému navyšování. Pozoruhodné je, že nemá formu dividend, ale odkupů (451 milionů dolarů v roce 2013 financovaných kvůli zmíněným vysokým celkovým investicím z velké části dluhem).

sous3

Zdroj: FT

EL roste, má silný tok hotovosti, čistý dluh je negativní (1,5 miliardy hotovosti vs. asi 600 milionů dolarů úročeného dluhu). Čtenář jistě nebude muset napínat svou fantazii do nějakých extrémů, aby vymyslel zajímavý investiční příběh u společnosti, které se zaměřuje na nemoci srdce. Pokud k tomu dodáme investiční horizont 25 let, nemusí nás tolik zajímat přesný aktuální poměr cena/hodnota. S takovým horizontem je totiž rozhodující právě onen příběh a to, zda je společnost dost silná, aby ho naplnila. Co se týče finančního zdraví, toto kritérium je podle krátké analýzy splněno.


Čtěte více:

Saudská Arábie vyhrála úvodní bitvu. Je to jen začátek
06.01.2015 13:34
Saúdská Arábie vyhrála úvodní bitvu, kterou vyvolala její strategie ni...
Futures na Wall Street indikují přerušení čtyřdenního propadu; ropa pokračuje ve volném pádu
06.01.2015 15:18
Futures na Wall Street indikují přerušení čtyřdenního poklesu navzdory...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
15:36Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data