Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Fungující QE v Evropě: Každému 500 eur od ECB

Fungující QE v Evropě: Každému 500 eur od ECB

15.01.2015 13:20
Autor: Redakce, Patria.cz

Spojené státy byly první zemí, která vyzkoušela politiku kvantitativního uvolňování. Jejich úspěch byl dán specifickým fungováním amerického finančního systému. V zemích jako Německo či Francie drží domácnosti mnohem více likvidních aktiv relativně k jejich dluhu. Snižování sazeb tak má na jejich výdaje opačný vliv než v USA. Evropské domácnosti také drží mnohem méně akcií a vliv vyšších cen akcií na spotřebitelské výdaje je zde tedy mnohem menší. Lze také pochybovat o tom, že by výrazně pomohl kurz eura. Ten už totiž značně klesl a další oslabení společné evropské měny by se pravděpodobně setkalo s nesouhlasem jiných zemí, protože eurozóna už dnes dosahuje velkých obchodních přebytků.

ECB tedy musí vytvořit strategii, která je vhodná pro evropský systém, namísto toho, aby se snažila kopírovat politiku Fedu. Tato strategie by měla být založena na Friedmanově myšlence „peněz z vrtulníků“. Tedy na tištění peněz a jejich distribuci veřejnosti. Takový krok bude vždy fungovat jako stimulace a bude v boji s deflací efektivní. ECB by ovšem musela zajistit, aby tato politika byla spravedlivá vůči všem.

Jednoduchým řešením by bylo dodání nových peněz vládám, které by pak rozhodly o tom, jak je v jejich zemích rozdělit. Pravidla eurozóny ale neumožňují, aby ECB financovala vládní výdaje a proto je tento krok v praxi nepoužitelný. Další možností je přímá výplata peněz ze strany ECB všem důchodcům a pracujícím. Vlády by jen pomáhaly zajistit tento krok po technické stránce a využily by k tomu systém sociálního zabezpečení. Další alternativou je využití volebních databází, které by ECB mohla použít nezávisle na vládách. Žádný zákon jí v takovém postupu nebrání.

Mezi popsaným rozdělením peněz, které by mohlo dosahovat úrovně 500 eur na člověka, a tradiční fiskální politikou panuje významný rozdíl. Ekonomové se právem obávají nezodpovědného chování politiků, kteří mohou před volbami zvyšovat výdaje, aby se zalíbili voličům. Je ale něco jiného, pokud peníze rozdává nezávislá ECB na základě rozhodnutí její Rady složené ze zástupců všech zúčastněných zemí. Tento krok by byl podniknut ve snaze dosáhnout inflační cíl ECB a šlo by o monetární politiku, ne o zvrácenou snahu o obcházení pravidel eurozóny.

V USA došlo v letech 2001 a 2008 ke změnám daňového systému a tyto změny byly pečlivě analyzovány. Studie ukazují, že 20 – 40 % výsledných úspor domácností bylo utraceno ve čtvrtletí, kdy k nim došlo. V Austrálii se podobný krok projevil asi 40% zvýšením výdajů domácností ve čtvrtletí, ve kterém získaly dodatečné finanční zdroje. Takové chování je v rozporu s hypotézou permanentních příjmů. Podle našeho odhadu by popsaný krok ze strany ECB nevedl k tak výraznému růstu výdajů v Německu, protože tam mají domácnosti velké úspory. V zemích jako Řecko, Portugalsko či Španělsko ale domácnosti nemají mnoho hotovosti a efekt by mohl být podobný jako v USA. To znamená, že ve Španělsku by se tempo růstu HDP mohlo zvýšit o 1,1 – 2 procentní body, v Německu jen o 0,5 procentního bodu.

Hlavní argument proti distribuci peněz ze strany ECB souvisí s morálním hazardem. Zadlužené domácnosti by mohly polevit ve snaze o snižování dluhu, protože by mohly uvěřit, že jim nakonec vždy pomůže tištění peněz. Podobně by se mohly zachovat vlády ve vztahu k fiskálním reformám. Pokud by ale základem celého plánu byla pevně ukotvená inflační očekávání a disciplinovaná inflační politika centrální banky, je hlavním argumentem to, že dluhy se nejlépe snižují v prostředí růstu a sílících rozvah domácností a státu. Podobně můžeme uvažovat o námitkách, že rozdělení peněz sníží důvěru v měnu. Taková tvrzení nedávají v prostředí deflace příliš smysl.

Můžeme také namítnout, že nové peníze podkopou motivaci lidí k práci a že jejich distribuce těm, kteří „si je nezaslouží“, je neetická. Vysoká nezaměstnanost v eurozóně ale není způsobena tím, že by lidé nechtěli pracovat. Příčinou je nedostatečná tvorba pracovních míst. A co se týče etiky, nesmíme zapomínat na to, že tradiční monetární uvolnění zvedá ceny aktiv a z toho těží zejména lidé s velkým bohatstvím. Někteří ze skupiny „elit“ to vnímají jako přirozený proces, pokud by ale chudší lidé měli mít podobné výhody, je to najednou neetické. Po letech utahování rozpočtů, pasivity a vysoké nezaměstnanosti je načase přijít s kvantitativním uvolňováním, které dosáhne potřebných cílů.

Uvedené je výtahem z „Combatting Eurozone deflation: QE for the people“, autorem je John Muellbauer.

Zdroj: VOX


Váš názor
  •  
    15.01.2015 14:29

    Co by se stalo? Lidi by se vrhli na čínské zboží. Přebytek peněz by se saturoval dovozem, protože k rozdaným penězům není vyrobené evropské zboží. A lidi čekat nebudou.
    Hans
    •  
      15.01.2015 15:09

      Vida, tomu říkám kontroverzní příspěvek, napsat do článku, kde tvrdí, že má Evropa velké obchodní přebytky, že není vyrobené evropské zboží! Máte pro svůj pozoruhodný příspěvek nějaký podklad? Jinak myslím, že inflaci lze vyvolat i skrz nákup čínského zboží...
      MrBurnes
  • Kravina
    15.01.2015 14:01

    snížit zdanění práce. v celé Evropě je extrémně zdaněna práce a vůbec jakákoliv činorodá činnost. i když někdo vytvoří prac. místa, tak zaměstnanec dostane 40% z nákladů místo 500 Eur by stačilo sundat daň nebo sociální o 5-10%, jenže i důchodci, nezaměstaní atd jsou voliči, takže to půjde přes inflaci jednou se to ECB podaří, a utřou ti s úsporami a budeme mít konečně komunismus, všichni budou mít stejné hov..o :o)
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: Kravina
      15.01.2015 14:49

      Abyste dosáhl cíle ECB, musel byste jeden měsíc snížit daně, pak peníze z ECB nalít do státní pokladny, a další měsíc daně opět zvednout. Kromě toho, že by to bylo to nejsložitější (a v praxi nerealizovatelné) řešení, tak by ani nesplnilo svůj účel - právě proto, že Váš návrh neumožňuje dát díl důchodcům, u nichž je právě nejvyšší pravděpodobnost, že inkasované peníze utratí v krátké době za zboží. A budete překvapen, ale právě za komunismu lidé s úsporami "neutřeli", a inflace byla tehdy nulová. Pokud chcete žít ve standardním tržním prostředí a šetříte si korunky do prasátka, tak byste měl spíš zvážit jinou osobní strategii.
      MrBurnes
      • MrBurnes
        15.01.2015 16:38

        dvě věci, to snížení musí být trvalé ne jen na jeden měsíc :o) a pokud jde o inflaci za komunistů tak si nejsem jist zda to pamatujete pokud ne zeptejte se někoho staršího, jak jeden den byla cena 10 Kčs večer Gusta mluvil že vše je OK a ráno byla cena 12 Kčs, ale bylo to jedno páč to zboží stejně nebylo no a to nemluvím o 53 kdy vyměnili kačku k kurzu 1:50 proti tomu je současné 15% "oslabení" břídilství :o)
        Mike -Green D. is killing Europe
      •  
        15.01.2015 14:57

        Nevím, jestli byla inflace nulová, každopádně to, co popisujete, bylo více než vyváženo tím, že koruna nebyla volně směnitelná
        sgt.Mike
        •  
          15.01.2015 15:05

          Tak inflaci hlavně nikdo neměřil, ale pokud by se měřila, střídaly by se roky velmi mírně inflační s velmi mírně deflačními; v obou případech by se jednalo max. o desetiny procenta. Ano, koruna nebyla volně směnitelná. Prostě je dnes úplně jiné ekonomické prostředí.
          MrBurnes
      •  
        15.01.2015 14:55

        Půjde se obrácenou cestou - tj. zdaní se více OSVČ atd. Jinak souhlasím, zdaněním práce se můžeme myslím slušně měřit se severskými státy (obzvláště pokud uvažujeme o stejné příjmové hladině). Pokud jsme je tedy už nepřekonali. Na rozdíl od nás tam ovšem celá řada státních věcí funguje...
        sgt.Mike
    • Kravina
      15.01.2015 14:41

      CB nemá pravomoc jakkoliv ovlivnit daně. A pokud má být nezávislá moc jiných možností nemá.
      ..
      • Re: Kravina
        15.01.2015 15:12

        Dodal bych "Zatím nemá". Přímé QE měla ECB taky zakázané, ačkoli tyto zákazy různými způsoby v minulosti obcházela. Až včera pan Villalón prohlásil, že jsou "v zásadě v souladu s legislativou" :)
        MrBurnes
    • Re: Kravina
      15.01.2015 14:30

      Nejen zdaněná, ale hlavně šíleně přeregulovaná. Na všechno potřebujete 10 povolení. Pokud jako podnikatel chcete někoho zaměstnat, tak se bez účetní a právníka neobejdete.
      Hans
  • Jednoduchým řešením by bylo dodání nových peněz vládám, které by pak rozhodly o tom, jak je v jejich zemích rozdělit
    15.01.2015 13:26

    U nás by to bylo jednoduchý. Dostali by to různí Rittigové a Janouškové.
    qwer
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data