Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Obama jako Nikola Šuhaj Loupežník – bohatým bere…

Obama jako Nikola Šuhaj Loupežník – bohatým bere…

19.01.2015 9:16
Autor: Jan Šumbera, Patria Research

Nejmocnější muž světa Barack Obama o víkendu představil svůj nový návrh na zdanění nejbohatších Američanů. Ten počítá s navýšením daňové sazby u kapitálových zisků i dividend. Nejvyšší příjmová skupina, které se návrh týká, by tak namísto dřívějších 23,8 procenta platila z výše uvedených zisků 28 procentní daň. Velká část dodatečných příjmů z vyšších daní (zhruba 320 mil. USD) by pak měla kompenzovat daňové úlevy pro vybrané skupiny ve školství a zdravotnictví.

Obamovy kroky lze číst hned dvěma způsoby. Za prvé se prezident snaží zanechat reálný odkaz budoucím generacím. Obama se dlouhodobě netají svou inklinací k sociálním principům v duchu Clintonovy vlády z devadesátých let. Další zvýšení daňové zátěže (když Obama v roce 2009 přebíral úřad, sazba se pohybovala na 15 %) by mu rozvázala ruce při prosazování dalších sociálních úlev pro nízkopříjmovou a střední třídu. Pro něj samotného by to znamenalo kolosální vítězství ve chvíli, kdy obě komory kongresu ovládá republikánská strana. Právě u ní pak americký prezident pravděpodobně se svým návrhem tvrdě narazí a není tak prozatím vůbec jasné, zda-li se mu podaří protlačit.

I proto se nabízí další možné vysvětlení Obamových kroků. Jeho vládnoucí období se nevyhnutelně blíží svému konci. Logickým vyústěním jsou tak postupné přípravy na předání prezidentského žezla. Obama pak jako zarytý demokrat zcela pochopitelně udělá vše proto, aby jeho nástupcem byl obdobně smýšlející kandidát. Návrh na zdanění nejbohatší skupiny v tomto úsilí může sehrát klíčovou roli, a to ať už k jeho prosazení dojde, či nikoliv. V případě úspěchu návrhu Obama přihraje demokratickému kandidátovi (mluví se o H. Clintonové) hlasy voličů, jimž plánovaná daňová úleva financovaná vyšším zdaněním bohatých ušetří peněženky. Nezapomeňme dodat, že je to právě střední až nízkopříjmová třída, kdo de facto svým počtem rozhoduje o volebním vítězovi. V případě neúspěchu návrhu pak může zafungovat "efekt zloby" z nesociálního smýšlení republikánské strany, která do voleb vyšle v primárkách vybraného kandidáta. Na tomto místě si dovolím zaspekulovat a tipnu si, že zloba voličů může v úsilí na získaní dodatečných voličských hlasů zafungovat dokonce efektivněji.

Dědická daň

Obamovu sázku na kartu „bohatým ber a chudým dávej“ pak dokresluje další součást jeho daňového návrhu. Tím je zdanění kapitálových zisků plynoucích při smrti z převodu aktiv na dědice. Stávající systém dokonce Bílý dům označuje za „největší mezeru v oblasti kapitálových zisků“, když takto nabytý majetek nepodléhá komplexnímu zdanění. Dědicové tak v současné chvíli musí platit pouze daň z kapitálového zisku plynoucího z rozdílu mezi prodejní cenou a hodnotou nabytého aktiva při smrti původního majitele. V případě, že majetek neprodají, dani se zcela vyhnou. Snahou Obamovy administrativy je zatížit zdaněním majetek z dědictví s tím, že se výjimky budou vztahovat na kapitálové zisky do 200 tis. USD + 500 tis. USD hodnoty domu a také na veškeré osobní věci (kromě umění a sběratelských předmětů). I z tohoto návrhu je tak patrné, že zdanění cílí především na bohatší skupiny obyvatelstva.

To ostatně dokumentuje vyjádření Bílého domu, který počítá s tím, že 99 procent příjmů z daňových návrhů by připlynulo z kapes nejbohatšího procenta obyvatelstva, 80 procent pak dokonce od 0,1 procenta těch nejmajetnějších Američanů.

Ať už návrh dopadne jakkoliv, Obama vsází na sociálního ducha společnosti. Pokud uhodí na správnou strunu, může ke konci volebního období přichystat demokratickému kandidátovi prezidentské křeslo na zlatém podnose. Otázkou však je, jestli je americká, silně kapitalistická společnost ochotná přijmout odkaz tak trochu v duchu Nikoly Šuhaje Loupežníka...

Zdroj: Bloomberg


Čtěte více:

Obama představil reformu imigračního systému
21.11.2014 11:30
Americký prezident Barack Obama dnes ohlásil dalekosáhlé změny v ameri...

Váš názor
  •  
    19.01.2015 19:57

    Ja neviem, preco akurat vas zaujima nikola suhaj lupeznik a janosik. Mali by ste sa skor zamysliet nad clankom ( hlavnaspravy.sk) v ktorom sa pise, ze MO CZ pripravuje v skolach ziakov na obranu vlasi. To sa mi zda pomylene. Zatial ste vzdy kapitulovali. Na vasom mieste by som sa neobuval do janosika, ani nikolu, lebo mozete dopadnut ako presstituti v parizi. A ty mirko.k uz ti stislo ritku ze uz sa nebudes doma valat pred telkov v sedacke co si si odpisal z dani. A to je cele ty chytrak...
    jářku
    •  
      19.01.2015 23:16

      Někdo za války kapituloval, někdo se přidal k fašistickému Německu. To víš, jsem blízké národy a přece každej jinej.
      qwer
      • studuj lumpe
        20.01.2015 6:53

        Slovensko patrilo madzi vitazne mocnosti. Zato vy ste povstali 3 dni pred koncom vojny s uherakom a pivon ve sklepe. Preto tie sympatie k amikom, ono tiez vstupili do vojny v roku 1944. Vedia len vrazdit civilistov. A to sa naucili v nemecku kobercovymi naletmi na mesta kde nebol ziadny priemysel len civilne obyvatelstvo.
        jářku
        • Re: studuj lumpe
          20.01.2015 19:35

          neviem o tom, že by Česi patrili medźi porazené národy, Slovákom od hanby ale veľa nechýbalo, stačilo , ak by ešte pár mesiacov velebili Tisu.
          • Ahoj
            20.01.2015 19:42

            chlape, svého času jsem psal Krušovicím o své anabázi po Slovensku s hokejem (mýma klukama) a všude jsem se setkal s takovýma borcema jako jsi Ty. Pro mě jste bratři, historie, nehistorie. Dík a opatruj se.
            el mrcoch
            • Re: Ahoj
              21.01.2015 13:48

              ...to jsou tzv. hejslováci, ve své ubohosti machrující jediným, co mají - příslušností k národu. normální slováci jsou stejní jako normální češi, mám je rád a mám rád slovensko.
              keris
              • Keris
                21.01.2015 14:09

                Souhlas. Slováci jsou bráchové.
                Velkamedvědice
          • Miroslav
            20.01.2015 19:37

            Palec nahoru. Jářku je mindráček.
            Velkamedvědice
        • Re: studuj lumpe
          20.01.2015 6:58

          Ry blbe fašistickej. Povstali jste proti fašistům až když jste měli rudou armádu 150 km od hranic. Američani vstoupili do války v roce 41. BHojovali v severní africe a na siciílii se vylodili v roce 43.
          ..
  •  
    19.01.2015 13:16

    Juraj Jánošík: Bohatým bral Chudým o tom vykládal.
    hans
  • Bohatým dávat a vlastně nikomu nic nedat
    19.01.2015 9:30

    roční uzávěrky Nikola Šuhaj loupežník s. r. o. jsem nikdy neviděl. Ale z podstaty vztahu ceny a poptávaného množství je jasné, že při nulové ceně je poptávka neomezená. Příjemci sociálních úlev tedy sotva reálně ocení něco, co dostanou zadarmo. Tento sud nemá dno. Takže bohatým se bere a peníze zmizí ...
    • Re: Bohatým dávat a vlastně nikomu nic nedat
      19.01.2015 10:10

      My s kapitálovými príjmami na Slovensku môžeme len americkým milionárom závidieť, ten náš Fico nám bez rozdielu príjmu uštedril celkové dane na kapitálové príjmy od 33 - do 36 % a doterajšie malé výhody pre malých , ako je daňová odpočitatelná nezdanitelná položka úplne zrušil.
      • Miroslav
        19.01.2015 23:23

        Moc rád vidím normálního slováka než toho dementíka Jářku.
        Velkamedvědice
      • Juro Jánošík byl lepší než Nikola Šuhaj
        19.01.2015 12:05

        Však také Juro Jánošík byl výkonnější než Nikola Šuhaj. Fico se má kde učit!
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů