Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Němci uznali nezávislost Evropské centrální banky. Ale jen se zaťatými zuby

Němci uznali nezávislost Evropské centrální banky. Ale jen se zaťatými zuby

23.01.2015 12:50
Autor: IHNED.cz

Několik málo minut před tím, než Mario Draghi přišel z porouchaného výtahu ve Frankfurtu na tiskovou konferenci, předstoupila ve švýcarském Davosu před nažhavené publikum německá kancléřka Angela Merkelová. A na Světovém ekonomickém fóru sdělila v podstatě banalitu: že Německo uznává nezávislost Evropské centrální banky, ale že její masivní a historicky ojedinělá akce by neměla oslabit tlak na reformy v periferních státech eurozóny.

Německo bylo a dále zůstává odpůrcem kroku, který udělala ECB. Jen se to včera různí němečtí politici snažili dávat najevo co nejdiplomatičtěji. A dva němečtí členové vedení ECB, prezident Bundesbanky Jens Widmann a členka výkonného výboru ECB Sabine Lautenschlaegerová byli nejhlasitějšími kritiky.
Rozhodování ECB jsme sledovali on-line. Podívejte se

Německá média předtím varovala, že Němci budou hlavními poškozenými a že budou doplácet na Řeky, Portugalce, Španěly a další národy, které prosazují reformy jen pod velkým tlakem. A že celá operace vůbec nepomůže.

Vlivný bulvární deník Bild, který na Draghim v uplynulých dnech nenechal nitku suchou, včera okamžitě po zveřejnění plánu napsal článek s dvojznačným titulkem "Co se teď stane s mými penězi". S pomocí argumentů jednoho z předních německých expertů se snaží racionálně argumentovat. Ale poslední věta je, že celá operace není pro země eurozóny bez rizika a "mohla by být strašně drahá".

Zazněly i racionálnější argumenty. "To je špatně, nepomůže to, není to správný nástroj pro ekonomické oživení. ECB dosáhla konce své monetární politiky," řekl například ještě včera ráno v televizním pořadu Werner Langen, vůdčí postava německých europoslanců z řad konzervativců, které vede kancléřka Merkelová.

Ani sociální demokraté nejevili známky velkého nadšení. Spíš povinného souhlasu. "Rozhodnutí ECB dává naději na zlepšení ekonomické situace Evropy a posiluje stabilitu eurozóny. Ale nákup vládních dluhopisů nesmí být považován za brzdu potřebných strukturálních reforem," citoval list Financial Times Joachima Posse, poslance sociálních demokratů.

Politici hlavního proudu se tedy alespoň navenek drželi na uzdě. To jeden z vůdčích německých euro­skeptiků, bavorský konzervativní poslanec Peter Gauweiler, rovnou řekl, že požádal právní kapacity, aby rozhodnutí Evropské centrální banky napadly u soudu. Má v tom poměrně širokou praxi, společnou měnu a Evropský stabilizační mechanismus, který vznikl po krizi v roce 2008, několikrát napadl u soudu. Neúspěšně.

Německá debata a nedůvěra, která pramení z historického strašáka hyperinflace z 20. let minulého století, tak bude Evropu provázet i nadále.

A kancléřka Merkelová se v Davosu snažila naznačit, že kvantitativní uvolňování není poslední krok k záchraně eurozóny. "Evropa bude i nadále čelit velkým výzvám. Často jsme hovořili o krizi, teď to tak nějak máme pod kontrolou, ale rozhodně ještě nejsme z nejhoršího venku," prohlásila.


Čtěte více:

ECB spouští QE, nakoupí aktiva za více než bilion euro
22.01.2015 13:52
Úrokové sazby Evropské centrální banky zůstávají beze změny. To není n...

Váš názor
  •  
    24.01.2015 10:59

    Nemecky postoj je napriek roznym vyjadreniam v mediach otazny. V poslednej dobe sa Nemcom podarilo dostat ku CD so zoznamom ludi, ktori maju konta vo svajciarskych bankach. Akym sposobom, to je otazne. Clovek vsak musi predpokladat, ze Nemci maju velmi tesny vztah ku najvyssim bankovym kruhom vo Svajciarsku. Preto je celkom mozne, ze zrusenie väzby svajciarskeho franku na euro bol prinajmensom vopred znamy v najvyssom vedeni BuBa. Je celkom mozne, ze obidve banky postupuju v zhode. A preto nevylucujem moznost, ze to bude prave Nemecko, ktore po oznameni vysledkov volieb v Grecku vyhlasi, ze v zaujme ochrany nemeckeho spotrebitela vystupi Nemecko z Eurozony. Ak sa pozrieme na to, co vyvolal podobny krok vo Svajciarsku, javi sa mi strategia ist short na DAX v tomto kontexte celkom rozumna. Podotykam, ze z mojej strany sa jedna iba o uvahu a pravdepodobnost tohto kroku je relativne mala. Ale ako nam dokazala SNB, mozne je vsetko.
    eurofisher
Aktuální komentáře
24.04.2024
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m