Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

"Nudný" Fed a "líná" inflace

29.01.2015 7:26
Autor: Jan Šumbera, Patria Research

Letošní rok na finančních trzích patří s trochou nadsázky centrálním bankám. SNB, ECB a ostatně i ČNB v lednovém měsíci totiž umně rozvířily vody investičního světa svými rozhodnutími i doprovodnými komentáři. Možná tak vlastně ani neuškodí, že americký Fed včera po skončení dvoudenního jednání představil docela „nudný“ měnový postoj.

Autorita zopakovala, že na trhu práce pozoruje pokračující úbytek nevyužitých kapacit, kterému dopomáhá silná tvorba pracovních míst. Úspěšně tak pokračuje proces, na jehož konci by se míra nezaměstnanosti měla posunout na (možná však spíše mírně pod) svou přirozenou úroveň. Dopomoci úspěšnému dotáhnutí snahy měnové instituce má dozajista pomoci také mírný růst výdajů domácností a zlepšení na poli investic, které Fed akcentoval. V obou případech pak můžeme vyhlížet další příznivý vývoj s ohledem na nízké ceny ropy, které zvyšují disponibilní důchody domácností a firmám zároveň snižují významnou nákladovou položku, tedy uvolňují část prostředků pro případné investiční záměry. Svou roli pak pochopitelně hraje také uvolněná politika Fedu, který i po včerejšku udržuje klíčovou úrokovou sazbu v rozmezí 0 – 0,25 %. Nízké hodnoty dopomáhají uvolnění likvidity na peněžní, potažmo kapitálový trh a přispívají celkovému zlepšení ekonomické aktivity.

Dašlím objektem zájmu, který sám o sobě vyplývá z duálního mandátu měnové autority, je inflace. Právě na slova týkající se vývoji cen směřovala výrazná část zájmu tržních subjektů. Spekulovalo se totiž, že slabá dynamika růstu cen spojená s klesajícími cenami energií může ukotvit níže inflační očekávání, což by Fed mohlo vést k přesměřování rétoriky blíže řešení utlumeného cenového vývoje. Ačkoliv Fed přiznal, že inflace dále klesla pod vytyčený dlouhodobý cíl právě v důsledku energií a propad by měl nadále pokračovat, ve střednědobém horizontu by se inflace postupně měla vydat k stanovené dvouprocentní hodnotě. Dopomoci tomu má pokračující zlepšení na trhu práce a postupné vymizení faktoru nízkých cen energií. Ona klíčová inflační očekávání pak podle instituce zůstávají stabilní.

Na závěr pak asi nepřekvapí, že Fed v otázce budoucího zvyšování úrokových sazeb hodlá nadále vycházet z hodnocení uskutečněného i očekáváného přiblížení k vybraným cílům (maximální zaměstnanost a dvouprocentní inflace). Na základě stávajících informací proto hodlá zůstat v započetí normalizačního procesu „trpělivý“. Instituce si opět nechala rozvázané ruce tradičním dodatkem, že v případě rychlejšího (pomalejšího) progresu směrem k cílům může proces zvýšení sazeb urychlit (zpomalit). Stejně tak i v případě výrazného přiblížení vytyčeným hodnotám vybraných ukazatelů Fed připouští možnost ponechání sazeb pod „normální“ dlouhodobou úrovní. A to v případě, že si to vyžádají převládající ekonomické podmínky.

Z výše uvedeného je tedy patrné, že Fed svou rétoriku dramaticky nezměnil. I proto se zveřejnění zápisu včera nesetkalo s výraznější reakcí na finančních trzích. Eurodolar chvíli zmateně poskakoval z jedné strany na druhou (posilování eura střídalo posilování dolaru), aby nakonec souboj vyhrála zámořská měna. Americké akciové trhy pak ztrácely, což lze ale na vrub Fedu připsat jen stěží. Výnosy dluhopisů se změnily jen kosmeticky.


Čtěte více:

Fed si svou
07.01.2015 21:27
Americká centrální banka nechala investory nakouknout pod pokličku tvo...
Fed se přes všechny sliby z historie nepoučil
11.01.2015 15:00
Ben Bernanke si 8. listopadu 2002 při příležitosti devadesátých naroze...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
20.04.2024
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data