Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Pivovarnický sektor - zajímavá investiční příležitost

Pivovarnický sektor - zajímavá investiční příležitost

05.02.2015 17:00
Autor: Branislav Soták, Patria Finance

Není zrovna tajemstvím, že aktuální valuace akciových trhů v USA a Západní Evropě šplhají nad úrovně typické pro stávající fázi hospodářského cyklu. Ačkoliv je dle našeho názoru poněkud předčasné mluvit o bublině, vyšší valuační prémie doslova vybízejí k selektivnějšímu přístupu k investování. Stávající valuace v kombinaci s poměrně rychle narůstající volatilitou nás pak tentokrát přiměla poohlídnout se po dalších investičních příležitost především v tradičně defenzivních částech akciových trhů. Volba padla na sektor běžné spotřeby, a ještě konkrétněji pivovarnické odvětví, které podle nás disponuje i přes stávající valuaci atraktivním investičním příběhem.

V evropském sektoru běžné spotřeby jsme byli v uplynulých dvou letech svědky zpomalení růstu, na kterém se negativně podepsalo ochlazení růstového tahouna v podobě rozvíjejících se trhů, nepříznivé měnové vlivy a absence oživení na domácích evropských trzích. Avšak korporátní rozvahy a finanční podmínky zůstaly velice příznivé, což nás vede k domněnce, že absence organického růstu bude v následujících letech kompenzována hledáním externích zdrojů růstu a k akcionářům vstřícnější kapitálovou politikou. Právě pivovary by pak dle našeho názoru mohly v daném směru patřit k vůbec nejaktivnějším hráčům celého sektoru.

Podkladů pro naši domněnku je hned několik. Tak prvně – logickým vyústěním hledání externího zdroje růstu je akviziční činnosti. Právě pivovarnictví pak homogenitou hlavního produktu, tedy onoho oblíbeného piva, v tomto směru nabízí prostor k akvizicím s vysokým potenciálem tvorby hodnoty. Integrace nových závodů je hladší, stejně jako realizace zamýšlených synergií, které jsou kýženým doplňkem k posílení tržní pozice skrze větší geografickou a produktovou diverzifikaci.

Za druhé – naplnění synergického potenciálu uvnitř pivovarnictví nahrává současné zadlužení sektoru. Ukazatel čistého dluhu vůči zisku EBITDA se aktuálně nachází na úrovni 1,3 násobku. Průměrná hodnota u 20 největších korporací v sektoru pak za poslední dekádu vyšplhala na 1,5 násobek. Ačkoliv konsenzus do roku 2016 počítá s postupným posunek poměru pod hranici 1, my k tomuto trhem očekávanému vývoji neshledáváme žádný valný důvod. S ohledem na podprůměrnou hodnotu, na které se míra zadlužení pohybuje, a také s přihlédnutím k převládajícím uvolněným finančním podmínkám v ekonomice totiž masivní vlnu oddlužování nepovažujeme za příliš pravděpodobnou. Samotné korporace v sektoru jsou si nyní schopné půjčovat na trhu s průměrným kuponem ve výši 2,5 %, v případě pivovarů pak 3,2 % (na základě dluhu emitovaného od roku 2012). V takto nastaveném prostředí je pak splácení starého dluhu tím nejméně efektivním způsobem užití přebytečné hotovosti. Ve výsledku tak zůstává dostatek prostoru pro již avizovaný zpětný odkup akcií a/nebo akvizice, které by měly posílit růst zisku na akcii a přispět k žádané konsolidaci sektoru. Celkově by v sektoru těmito směry (kapitálová politika a M&A) mělo do roku 2017 v souhrnu odtéci přes 400 mld. USD (zhruba polovinu pokryje předpokládaný vygenerovaný cash flow, zbytek by měl být financován dluhem).

Třetí klíčový důvod podporující investiční tezi najdeme přímo v korporátních bilancích. Respektive v nastavení KPI kritérií 20 největších evropských spotřebních koncernů. Celých 35 % z nich používá jako klíčové kritérium výnosy akcionářů, 33 % růst EPS, 28 % hospodářský výsledek a pouze jediná ROIC. Naprostá většina z nich má tedy v té či oné podobě motivaci k realizování hodnotu vytvářejících akvizic, potažmo k akcionářsky přívětivé kapitálové politice v podobě zpětného odkupu akcií či výplatě dividend.

Kompletní analýzu Dlouhodobé investiční příležitosti, která obsahuje rozbor sektoru a konkrétní investiční tipy, si mohou klienti Patria Direct stáhnout v obchodní platformě v záložce Research.


Čtěte více:

Dlouhodobé investiční příležitosti - nenechte Vaše peníze zahálet!
04.02.2015 11:00
Investování na akciových trzích představuje náročnou disciplínu v obla...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data