Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
V Moskvě začíná klíčové jednání o ukrajinském konfliktu

V Moskvě začíná klíčové jednání o ukrajinském konfliktu

06.02.2015 14:26
Autor: Redakce, Patria.cz

Angela Merkelová si není jista, zda dnes v Moskvě spolu s francouzským prezidentem Françoisem Hollandem dosáhne průlomu v jednání s prezidentem Vladimirem Putinem o ukrajinské krizi. Německá kancléřka to prohlásila na tiskové konferenci v Berlíně před odletem do Ruska.

"Je naprosto otevřené, zda v těchto jednáních uspějeme a dosáhneme příměří," řekla novinářům. "Nevíme, zda se toho podaří dosáhnout dnes, nebo zda nebudou nutná další jednání. Nevíme, zda rozhovory (v Moskvě) budou krátké nebo dlouhé, ani zda to bude poslední jednání. Můžeme jen udělat vše, co je v našich silách, abychom konflikt vyřešili a hlavně abychom zastavili krveprolití," zdůraznila Merkelová.

K moskevským rozhovorům se dnes v Paříži vyslovil i Hollande. Do Moskvy prý odjíždí proto, aby dosáhl "globální dohody o zastavení násilí na Ukrajině". Klid zbraní je podle něj jen prvním krokem.

"Po několikahodinovém jednání v Kyjevě teď skutečně jde o dosažení dohody," uvedl prezident s odkazem na čtvrteční pětihodinové konzultace s Merkelovou a ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem v ukrajinské metropoli. "Každý ví, že prvním krokem je příměří, ale to není vše. Musíme dosáhnout všeobecné dohody," zdůraznil.

Podle německého listu Süddeutsche Zeitung připravují Merkelová a Hollande plán "Minsk plus", které má navázat na zářijová ujednání z běloruského hlavního města. Nový plán prý vychází z uznání nynější frontové linie. "Porošenkovi chtějí vysvětlit, že je to poslední šance na záchranu Ukrajiny před vojenskou porážkou a hospodářským kolapsem," napsal deník.

Merkelová dnes na tiskové konferenci řekla, že s Hollandem nejede do Moskvy jako "neutrální prostředník". Pokusí se "zajistit národní sebeurčení, které je součástí evropského uspořádání". O územních otázkách cizí země ale prý kancléřka nebude nikdy vyjednávat.

Ruský list Nězavisimaja gazeta dnes usoudil, že v Německu a Francii jsou odhodláni dosáhnout míru za každou cenu a pokusí se s pomocí ministra zahraničí USA Johna Kerryho přesvědčit Kyjev, aby přijal plán dříve navržený Putinem. Tedy legalizovat rozšířené území povstalců a poskytnout jim autonomii. "Donbas by měl možnost přímo ovlivňovat rozhodování v Kyjevě a zároveň by si zajistil financování ze státního rozpočtu," uvedl ruský list.

List The Financial Times dnes s odvoláním na ruské diplomaty napsal, že zmrazení konfliktu na východě Ukrajiny je dnes prakticky jedinou cestou, jak zastavit krveprolití. Putin prý navrhl vytvořit na východě Ukrajiny území se stejným statusem, jaký má dnes separatistická gruzínská Abcházie nebo moldavské Podněstří.

Podle francouzského listu Le Figaro může plán Paříže a Berlína spočívat v návrhu neutrality Ukrajiny a federálního uspořádání. Podstatu konfliktu ovšem takové uspořádání neřeší.

Německý Bild konstatuje, že že už sám fakt, že dnešní jednání se uskuteční v Moskvě, signalizuje Putinovo vítězství. Ukrajinská vojska jsou zahnaná do kouta a Porošenko je zjevně připraven podepsat cokoli, aby noční můru zahnal. "Bylo by ale iluzí domnívat se, že Putin se po podpisu nové mírové smlouvy zastaví. Proč by to dělal?" uvádí list.

Zdroj: ČTK


Čtěte více:

Summary: BNP Paribas investory nepotěšila
05.02.2015 17:17
V rámci komplexního informačního servisu přinášíme shrnutí nejzajímavě...
Syriza Němcům: Co vám nikdy nikdo neřekl o Řecku
06.02.2015 9:20
Drazí čtenáři, většina z Vás si na tyto řádky utvořila názor ještě pře...
Švýcaři a Dánové posouvají hranice možného
06.02.2015 11:00
Globální výnosy dluhopisů se propadají níž a níž a ve dvou malých evro...

Váš názor
  •  
    06.02.2015 21:17

    ""Naštěstí máme spolkovou kancléřku, která váží slova i činy a nejedná jako kovboj!" napsal Tauber. McCain by se měl omluvit i podle zahraničněpolitického experta koaličních sociálních demokratů (SPD) Nielse Annena."
    mša
  • :-)
    06.02.2015 17:37

    jsi uroven 3
    Mezernik
  •  
    06.02.2015 15:45

    Obam: "Mrs. Smith, Máte šťastnou rodinu?" Mrs. Smith: "Ó zajisté. Mám čtyři syny a vynikajícího muže! Obam: "A kde jsou teď?" Mrs. Smith: "Nejmladší syn John se teď nachází v Iráku. Druhý syn Mike v Afghánistánu, třetí Bill je teď v Kosovu a nejstarší Peter se teď chystá na Ukrajinu..." Obam: "A kde je váš muž?" Mrs. Smith: "Ten je teď na turné po celém světě a přednáší na téma 'Jak zastavit invaze Ruska do jiných zemí'...
    Johanson
    • nebo taky......
      08.06.2015 16:39

      Obam: paní Ivanovno " máte všeho dostatek" ale ano v obchodech sice nic nekoupíte ale máme konzervy. Obam: "paní Ivanovno mate dost peněz" ale ano kdybysme neměli tak by jsme si stěžovali né? Obam:" a co děti ?" jsou všichni v naší armádě, 2 na Ukrajině 1 v Abcházii a další tři na hřbitově.
      ..
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    Nebyla nalezena žádná data