Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Putin v klinči – pomocnou ruku hledá u asijských „přátel“

Putin v klinči – pomocnou ruku hledá u asijských „přátel“

16.02.2015 13:10
Autor: Jan Šumbera, Patria Research

Vladimir Putin se musí cítit jako sám voják v poli. Ze západu je utlačován sankcemi spojeneckých sil Evropské unie a USA, na východě mu jediným významným a mocným partnerem, a to navíc v superiorní pozici vůči jeho zemi, zůstává Čína. I proto je logickou snahou ruského prezidenta najít pomocnou ruku u doposud mírně opomíjených asijských „přátel“.

V listopadu minulého roku Putin uzavřel první postsovětskou dohodou s Pákistánem, v jejímž rámci se země zavázaly k vojenské spolupráci. Následovala „nezištná“ pomoc při hledání havarovaného letadla v Indonésii, či nedávná návštěva Indie, kterou náměstek* ministra zahraničí Igor Morgulov označil jako „strategického partnera“ (mimochodem hlavním vojenským partnerem asijské země jsou Spojené státy, což dokládají další dohody v oblasti vojenské obrany, ale i komerční smlouvy týkající se nukleárního programu).

Putinovy kroky na východ se zdají být poměrně čitelné. Zatímco západní mocnosti bez konečného stažení vojsk a deklarace svrchovanosti ukrajinského území nehodlají o spolupráci s Ruskem, a tedy zrušení sankcí odsávajících zahraniční kapitál, ani slyšet, pro asijské ekonomiky představuje ukrajinská krize nezajímavou kapitolu v historii země takříkajíc „tam někde za horami“ (například indický premiér Narendra Modi samotnému Putinovu prozradil, že se západními sankcemi nesouhlasí). I proto jsou ochotny vést dialog na téma navázaní hlubší obchodní spolupráce. Pro Rusko je pak strategicky významným rozhodnutím snížit závislost na partnerství s Čínou (například v roce 2013 představovala země největšího obchodního partnera), která loni ještě ve vzájemném vztahu posílila dohodou na dodávky plynu v celkové hodnotě přes 500 mld. . V zásadě se tak jedná se o politicko-obchodní diverzifikaci, která má ruskému hospodářství ulevit skrze užší spolupráci s uskupením ASEAN (Sdružení národů jihovýchodní Asie), pro nějž Rusko v roce 2013 představovalo až 14. největšího partnera.

Asijská mise

Jedním z kroků je rozšíření ruské působnosti na území Vietnamu, kde se kromě pomoci při výstavbě jaderných elektráren, Rusko angažuje také v ropných vrtech na pobřeží. Do země také proudí dodávky letadel a ponorek. Asijská mise pak úspěšně pokračuje v již zmiňované Indii, které Putin přislíbil dodávky ropy, zbraní a jaderných reaktorů. Zároveň Modi požádal Putina o pomoc při výstavbě továren a hlubší spolupráci v oblasti dodávek vojenských komponentů. Zásadní otázkou pak bude případná spolupráce s Japonskem. To se jakožto klíčový spojenec USA přidalo k sankcím namířeným proti Rusku, zároveň však vyslalo směrem k evropské mocnosti přívětivé signály. Minulý týden premiér Shinzo Abe v japonském parlamentu vyslovil přání, aby Putin letos navštívil zemi a vedl jednání v otázkách prohloubení ekonomických vazeb a řešení teritoriálních otázek (jedná se o nároky na ostrovy na severu, které nejsou od druhé světové války oficiálně dořešeny). Podle ruského ministra zahraničí už byly zahájeny diskuze o detailech návštěvy.

Putinova orientace na východ tak nabírá obrátek. Snaha snížit svou „vazalskou“ závislost na silné čínské ekonomice a hledání náhrady za ztracené evropské obchodní partnery je jednou z příležitostí, jak se vypořádat s prudkým propadem cen ropy (dramatický vliv na státní rozpočet, který Rusko hodlá „sanovat“ osekáním vládních výdajů například v oblasti zdravotnictví) a hospodářskou recesí (odhadována v letošním roce až na 5 %). Prudká inflace (15 % v lednu), která společně s odlivem zahraničního kapitálu decimuje rubl, tlačí do kouta ruské domácnosti, jejichž spotřeba by v letošním roce mohla klesnout nejvíce za poslední dvě dekády. Projevit by se tak měl ministerstvem financí odhadovaný až devítiprocentní pokles reálných mezd. Případné utlumení inflace (tedy ochrana reálných mezd) skrze restrikci měnové politiky pak bude vykoupena podvázáním hospodářského růstu, když dojde k poklesu investiční aktivity. Je tedy vcelku patrné, že se domácí ekonomika nachází ve stavu nevyhnutelné Sofiiny volby, kdy záchranou určité jednotky hospodářství utrpí některá jiná.

I proto je asijská mise nadějí, jak ze všech stran atakované ruské hospodářství alespoň částečně ochránit. Zvýšení produktu skrze čisté exporty, diverzifikace obchodních partnerů, a také případná podpora rublu spojená s vyšší zahraniční poptávkou – to vše představuje jen výčet možných pozitiv. Navázaní hlubší kooperace s rozvíjejícími se ekonomikami navíc může do budoucna vyřešit jeden z významných problémů ruského hospodářství, tedy dramatickou závislost na ropném vývozu. Výstavby elektráren, vojenská spolupráce, či dodávky komponentů v těžařském průmyslu mohou zemi zajistit vývoz produktů s vyšší přidanou hodnotou a cíleně započít tolikrát odkládaný proces směrem (alespoň částečně) od čistě ropného vývozu. Zatím se jedná o plány s nejistým výsledkem. Nicméně jde o evidentní kroky prezidenta Putina, který hodlá hospodářskou hru své země s pomocí nových asijských „přátel“ dovést do vítězného konce…

Zdroje: Bloomberg

* v textu bylo doplněno, že se jedná o náměstka, nikoliv ministra, jak původní verze chybně uváděla


Čtěte více:

Putinův extrémismus dohnal Rusko k měnové sebevraždě
17.12.2014 13:00
Když v únoru Vladimir Putin otevřeně podpořil ukrajinské separatisty, ...
Project Syndicate: Putin ve fázi popírání
09.01.2015 15:00
Na sklonku roku 2014 vypukla v Rusku obrovská finanční krize. Světové ...
Víkendář: Putinova snaha o obnovení sovětské říše možná skončí obnovou sovětského hospodářství
07.02.2015 8:00
Ruská centrální banka nejdříve ve snaze o podporu rublu zvýšila sazby...

Váš názor
  •  
    17.02.2015 14:49

    Levně dodat suroviny a zbraně, Japonsku vrátit Kurily za odběr plynu apod. Víc Rusko nabídnout nemůže, protože nic nemá.
    Pibik
  • ... kdo tam, dal to foto Jamese Bonda?
    16.02.2015 18:50

    ..
    ☺lolek☺
    • Re: ... kdo tam, dal to foto Jamese Bonda?
      16.02.2015 19:26

      dyť to je Vovka. Hmmm, fešák...a vostrej. Peťula je sladkej
      mša
      • vsadim se,
        17.02.2015 9:33

        ze putka ma doma skrine plny generalskejch uniform, ten komplex maj vsichni prckove spolecny.
        hm
  •  
    16.02.2015 14:24

    Nezávisle na ideologii - to co Rusko zoufale potřebuje je diverzifikace ekonomiky. Země se 140 miliony obyvatel nemůže mít ekonomiku ropy, zemního plynu a pár dalších nerostů. Dobrým příkladem diverzifikace je Chile, které během delší doby snížilo téměř 100%ní závislost na mědi na něco kolem poloviny. Nebo Dubaj, který byl na ropě závislý z 95% a dnes jsou ropné příjmy něco kolem 5% státních příjmů. Rusové nás můžou nenávidět ale to nic nezmění na faktu, že svoji vlastní ekonomiku, ve svůj vlastní prospěch, řídí špatně. A mělo by se to změnit ne kvůli Západu ale kvůli tomu, aby se ruským občanům žilo lépe.......tím nemyslím slavný výrok Žije se lépe, žije se radostněji (J.V.Stalin).
    Vlado
  • nepište krávoviny...!!!
    16.02.2015 13:54

    Igor Morzulov není ministr zahraničí, ale jeho pucflek (náměstek). To by snad mohlo autora trochu trknout, kdyby po sobě četl, co dává (všimněte si, že to píšu slušně!!) na papír. jestli starej tvrdej Lavor pošle do Indie nějakýho podržtašku, určitě to bude velice významný strategický pakt, co tam upečou...
    martt
  • Jo, leda tůůůdle
    16.02.2015 13:04

    Číňani se z Putina určitě hned potrhají :-)) Až si vzpomenou, jak jim Kreml zasahoval v minulosti do zahraniční politiky, to bude ještě legrace. Tam se prostě Putin nechytá... je pro ně něco jako trn v zadku.
    Jesse
    • Re: Jo, leda tůůůdle
      16.02.2015 13:41

      cina s ruskem se nepodvili us nadvlade a blaboly o tom ,ze cina nehodla s ruskem rozvijet vztahy jsou jen propagandou zapadu a ten clanek je snuzka blabolu
      velkaamdvedice
      • Cetv
        16.02.2015 22:38

        Kdy odhaduješ , že ta propaganda skončí a číňané nebudou mít největší objem dluhopisů USA?? Přibližně. Pár let to píšeš, cktěl bych se zorientovat. Zatím vidím vidím, že z 1,3 bilionů suveréně vede. Kam pak uloží 1, 3 bilionů a kdy čínu přestanou zajímat?
        Velkamedvědice
        • Re: Cetv
          17.02.2015 8:59

          propaganda neskonci nikdy je to politicky boj at uz z jedne ci z druhe strany....dluhopisy taky nejde vydavat do nekonecna ,staty ktere jsou v kolonii usa musi nakupovat dluhopisy usa tady si nebudeme lhat,ale staty ktere nekontroluje usa nejde nutit k nakupu dluhopisu,takze usa budou mit moc je do te doby dokud se budou nakupovat dluhopisy usa to plati i o dolaru.........historii nejde ojebat ,kdokoliv se snazil obejit dolar vime jak skoncil,ted je to v prvni rade rusko ktere musi zapad donutit ke spolupraci
          velkaamdvedice
          • Cetv
            17.02.2015 11:31

            Zeptal jsem se špatně. To nejpodstatnější. Kdy odhaduješ, že čína, nebude už největším držitelem, nebo klidně druhým největším držitelem , kdyby je teoreticky japonci předběhli. To myslíš za rok, za pět za 50 let? Kdy se teoreticky zbaví dluhopisú Usa úplně a co udělá s tém 1, 3 bilionu dolarů? Chápej, bez těchto údajů to zní jako propaganda z Tvojí strany. Osobně nevidím alternativu, snad evropské dluhopisy a nechápu, proč by měla přestat diverzifikovat. Objem možná snéží proč ne, je šílený. A jak jsem psal, pd roku 2009 číná vyhrožuje, přesto zdvojnásobila objem. Nechápu ani, jak by mohlka takové množství prodat, aniž by neznehodnotila svou investici. Stačí , když odpovíš řádově, nejsi kouzelník.
            Velkamedvědice
          •  
            17.02.2015 9:17

            Proč by nešlo vydávat dluhopisy do "nekonečna"? To je přece základní princip státních dluhopisů. Jistě s koncem lidstva skončí neodvratně i dluhopisy, ale tuto skutečnost lidé poměrně racionálně ignorují.
            ..
      •  
        16.02.2015 15:02

        Kupuje si Čína americké nebo ruské dluhopisy? Já myslím, že je zcela evidentní, v koho má Čína důveru...
        qwer
        •  
          16.02.2015 15:38

          cina uz nekupuje dluhopisy naopak maji spousta projektu kde utrati sve vydelane dolary a to dela i rusko
          velkaamdvedice
          • Cetv
            16.02.2015 22:46

            Za posledních pět let čína zdvojnásobila objem amerických dluhopisů.
            Velkamedvědice
            • Re: Cetv
              17.02.2015 8:47

              no za poslednich 5 let,by mne zajimalo co loni,ta informace by byla dobra.....
              velkaamdvedice
      •  
        16.02.2015 13:45

        Co nozíš v kebuli?
        ..
        •  
          16.02.2015 13:52

          o))) co to je noziš??o)))
          velkaamdvedice
          •  
            16.02.2015 13:59

            Snuzka blabolu od slova nozit.
            ..
            •  
              16.02.2015 14:39

              o)))
              velkaamdvedice
              •  
                16.02.2015 15:32

                zatial kupuje dlhopisi USA preto lebo obchoduje v dolaroch ak začne obchodovať v zlatom rubli alebo v čínskej mene po amerických dlhopisoch ani pes neštekne , kto by kupoval dlhopisi NAJZADLŽENĚJŠEJ KRAJINY AKO USA
                tono
                •  
                  16.02.2015 22:35

                  Tak třeba Belgie nakupuje obrovskou spoustu dluhopisů USA. Na trha mají asi větší renomé než ruské a slovenské.
                  Velkamedvědice
                •  
                  16.02.2015 20:51

                  tebe omlouvá jen absolutorium na nějaké východnarské základní škole s prodlouženým studiem 5. třídy.
                  profesor
                • Tono ty jsi opravdu vůl.
                  16.02.2015 16:58

                  Zajed' pomáhat Putinovi do Ruska - takový tam on potřebuje. Tady jsi jen pro smích
                  Prada
                •  
                  16.02.2015 16:48

                  Tak a ještě jenom odkaz, aby sis uděla obrázek, která země je nejzadluženější - USA to není: http://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_zem%C3%AD_podle_st%C3%A1tn%C3%ADho_dluhu
                  sgt.Mike
                  •  
                    16.02.2015 16:51

                    http://goo.gl/J8D5P2 nepustilo to dlouhý odkaz...
                    sgt.Mike
                  •  
                    16.02.2015 16:51

                    http://goo.gl/J8D5P2 nepustilo to dlouhý odkaz...
                    sgt.Mike
                • Ty fakt věříš co píšeš nebo provokuješ
                  16.02.2015 16:46

                  Všude kde Rusáci pomáhali tak se to položilo. Kuba - Venezuela - DDR a celá východní Evropa a už i komunisti v Číně přešli na kapitalistický system hospodářství. Jen pár blbců stále věří na zázraky. Čínani najsou tak blbý aby si sami řezali větev na který sedí. Putinovi se jen vysmějí až jim tam začne zase zavádět komoušský manýry od kterých utekli. Jsi trdlo.
                  ....
                •  
                  16.02.2015 16:45

                  To, jestli se dluhopisy té které země kupují, nezávisí ani tak moc na tom, jestli je země zadlužená, ale na tom, jak je důvěryhodná. Vtlučte si to už jednou provždy do hlavy! Proto je Japonsko tak zadlužené (cca 200%) a přesto je úrok na Japonské dluhopisy je tak nízký. A každý si je rád koupí. Zatimco dluhopis KLDR si nikdo nekoupí, i když mají dluh jen 0,4 procenta
                  sgt.Mike
Aktuální komentáře
28.03.2024
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023
9:49Výsledky H&M za první kvartál překonávají odhady. Akcie přidávají 13 pct
9:23Rozbřesk: Březnová inflace v eurozóně ECB nerozhodí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university