Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Project Syndicate: Doba adaptace

Project Syndicate: Doba adaptace

19.02.2015 15:50

Svět se potřebuje přestat ohlížet. Od ekonomické krize roku 2008 jsme promrhali příliš mnoho energie na snahu o návrat k dobám rychlé ekonomické expanze. Chybná domněnka, že výzvy pokrizové doby byly jen dočasné, vedla k takovým strategiím, které přinesly pouze nevýrazné oživení a zároveň minuly klíčové problémy jako vysokou nezaměstnanost a rostoucí nerovnost.

Pokrizová doba skončila a čeká nás „doba po pokrizové době.“ Je načase přijmout nový rámec realistických řešení, která budou prosazovat sdílenou prosperitu v rámci globální ekonomie dneška a zítřka.

V této nové éře bude ekonomický růst probíhat pomaleji – ale potenciálně udržitelněji – než v době před krizí. A technologická změna bude jeho hnací silou. Stejně jako industriální revoluce transformovala produktivní potenciál společnosti v devatenáctém a dvacátém století, tak nová vlna technologického pokroku přetváří ekonomiku a dokonce i společenskou dynamiku dneška. Rozdíl je, že dopad této revoluce bude ještě větší.

Jedním z mimořádných rysů této revoluce je rozsah a míra jejího průběhu. Industriální revoluce se děla poměrně pomalu, jako dlouhé vlny v oceánu – ačkoliv začala v 80. letech 18. století, její dopad nebyl pociťován až do 30. a 40. let století následujícího. Oproti tomu současná technologická revoluce zasahuje ekonomiku jako vlny tsunami, jen s malým varováním a nezadržitelnou silou.

Tempo změny bylo akcelerováno dnešním propojeným světem. Technologický pokrok se objevuje v rámci komplexního a hluboce integrovaného ekosystému, čímž simultánně postihuje ekonomické struktury, vlády, bezpečnostní opatření a životy běžných lidí.

Aby se země připravila na sklízení benefitů z rychlé, dalekosáhlé změny, musí její stratégové odpovídat za celek ekosystému, ve kterém se to děje a zajistit, že vlády, byznysy a společnost jako taková se všichni přizpůsobí každé změně. Jinými slovy, konkurovat v ekonomice jednadvacátého století bude vyžadovat neúnavnou adaptaci.

Nic není tabu. Každý postup a standard budou muset být přehodnoceny. Každý průmysl bude v nebezpečí, že bude kompletně změněn. Například služba pro sdílení aut Uber neproměnila jen způsob přepravy lidí; zdá se, že je i v čele maloobchodní revoluce, ve které jsou zboží a služby „uberizovány“ – zákazníci platí za jejich užívání, ne vlastnění.

Podobně bude mezitím transformován výrobní průmysl díky technologii 3D tisku. Dodavatelské řetězce budou zlikvidovány nebo přebudovány – předpoklad, který nedávno vyjádřil CEO jedné velké firmy na zpracování hliníku. Ví, že aby uspěly, budou muset firmy tyto trendy předpokládat a reagovat na ně. Pryč jsou ty časy, kdy velká ryba pohltila malou. V době po době pokrizové budou dominovat rychlé ryby a pomalé zemřou.

Současná technologická revoluce však nepřetváří jen to, co produkujeme a jak to produkujeme; v zásadě přetváří i to, kým jsme – naše zvyky, zájmy a názory na svět. Příkladem budiž obrovský rozdíl mezi způsobem, jakým mladí lidé a starší generace vnímají soukromí v době internetu. Prodlužuje se také délka života, u jednoho ze dvou dětí narozených ve Švýcarsku se dnes předpokládá dožití přes sto let.

Po zralé úvaze se dá říci, že dopad technologického pokroku bude pozitivní. To však nepopírá obří výzvu, kterou bude představovat.

Například automatizace práce bude nakonec hnát více lidí směrem k lépe placeným, produktivnějším pozicím, které lépe sedí do nové éry „talentismu“, ve které žene ekonomický růst lidská představivost a inovace, ne kapitál či přírodní zdroje. Nicméně pokud se pracovníkům nepodaří získat schopnosti nutné pro obsazení těchto nových pozic, zůstanou pozadu.

Vlády, více než jakýkoliv jiný sektor, mohou formovat dopad technologických změn, čímž zajistí řešení problémů a využívání příležitostí. Na předním místě těchto změn by vskutku mělo být vytváření prostředí, které povzbuzuje soukromý sektor k inovaci a kreativitě, zatímco jsou paralelně občané připravováni tak, aby byli konkurenceschopní.

Jistě, vlády v tomto nemohou být vždy na špici. Budou totiž také muset reagovat na nové potřeby a poptávky, jako je očekávání, že veřejné služby nabízejí stejnou úroveň high-tech efektivity a pohodlí, jako soukromé společnosti.

Změna může být strašidelná, ale je nevyhnutelná. A je vlastně důležitým zdrojem příležitosti pro zlepšení našich systémů, strategií a nás samotných. Poslední vlna technologických změn má daleko k vrcholu. Měli bychom být plní nadšení a naděje z toho, kam nás může zavést.

Klaus Schwab je zakladatel a výkonný předseda World Economic Forum.

Copyright: Project Syndicate, 2015.
www.project-syndicate.org


Čtěte více:

Mýtus ruského ponížení a amerického triumfalismu
19.02.2015 13:37
Pokud se díváme na poslední čtvrt století, nenajdeme u západní politik...

Váš názor
  • klasu schwabach
    19.02.2015 16:35

    pomale ryby zemrou.. ale jak se to odrazi do socialnich skupin, to uz neprobadal.. pokrok je prima vec, ale je tu spousta inhibitoru, ktere potlaci veskerou motivaci, jako napriklad totalni kontrola lidi korporacemi skrz biometricke udaje, ktere budou zneuzity vuci konkurentum. ano budou, o tom snad nikdo, kdo zna lidskou povahu nemuze pochybovat. takze zabijak odhodlani posouvat lidfskou spolecnost kupredu se svevolne pohybuje spolecnosti a pan idealista nadsene ocekava nove moznosti, technologie, spolecenske navyky, ktere se ovsem kazdym dnem budou promenovat.. tak to bude ale priiiisernej chaos, ze to lidstvo za par chvil prestane bavit, protoze ani nema zadny vzor, ke kteremu by mohlo vzhlizet a nad kterym by mohlo meditovat a dobit energii ztracenou v ukrutne bratrovrazedne konkurenci.
    Azb
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data