Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Německé nein řecké žádosti o prodloužení finanční pomoci

Německé nein řecké žádosti o prodloužení finanční pomoci

19.02.2015 15:57
Autor: Redakce, Patria.cz

Řecko dnes oficiálně požádalo země platící eurem o šestiměsíční prodloužení finanční pomoci, která by zemi krátkodobě finančně zajistila. Návrh neobsahuje podle očekávání závazky úsporných opatření, ale Řecko v něm mimo jiné slibuje, že bude splácet své závazky, udržovat vyvážený rozpočet během půlroku pomoci, bojovat proti daňovým únikům, korupci a snažit se nastartovat ekonomiku. Německá vláda však řeckou žádost odmítla téměř okamžitě s tím, že návrh neodpovídá kritériím dohodnutým v pondělí na jednání euroskupiny.

"Dopis z Atén není nosný návrh řešení," řekl dnes mluvčí německého ministerstva financí Martin Jäger. Ve skutečnosti podle něj návrh usiluje o přechodné financování, aniž by Řecko plnilo požadavky programu pomoci. Evropská komise nicméně řeckou iniciativu přivítala s tím, že jde o pozitivní signál otevírající cestu ke kompromisu.

Řecko se v návrhu dále podle agentury Reuters zavazuje, že nebude podnikat žádná jednostranná opatření, která by ohrozila "dosažení dohodnutých finančních cílů, zotavení řecké ekonomiky a finanční stabilitu".

"Podali jsme žádost, která respektuje náš mandát z voleb, brání důstojnost společnosti a zároveň je přijatelná pro naše partnery," řekl agentuře AP zdroj z řecké vlády. Předseda takzvané Euroskupiny, nizozemský ministr financí Jeroen Dijsselbloem, potvrdil, že řeckou žádost obdržel. Jejím obsahem se budou patrně v pátek odpoledne zabývat ministři financí zemí platících eurem.

Řecko podle AP v žádosti též usiluje o to, aby záchranný program poskytl Řecku dostatek prostoru pro vypracování nové dohody s EU o hospodářském růstu pro období 2015-2019. Dohoda by měla podle Atén obsahovat část věnovanou opatřením ke snížení řeckého dluhu.

Návrh podle Reuters rovněž naznačuje, že by na záchranný balíček mohla dohlížet trojice v Řecku nepříliš oblíbených institucí, a to Evropská unie, Evropská centrální banka a Mezinárodní měnový fond.

Atény měly na žádost o prodloužení čas do pátku, jinak by záchranný program 28. února skončil. Nová řecká vláda se snažila vyjednat, aby se záchranný balíček obešel bez části dosavadních závazků úsporných opatření a reforem, například zvýšení DPH nebo zavedení pružnějšího pracovního práva. Argumentovala tím, že přísné podmínky programu poškozují řeckou ekonomiku.

Řecku reálně hrozí, že mu dojde hotovost. Žádost, kterou dnes Řecko podalo, tak podle agentury Reuters oživila naději na kompromis, který zajistí, že země nezbankrotuje a nebude muset opustit eurozónu.

O řecké žádosti budou ještě dnes odpoledne jednat po telefonu vysocí představitelé zemí Euroskupiny. Pokud budou s řeckým návrhem spokojeni, v pátek se v Bruselu sejdou i ministři financí, uvedl zdroj z Euroskupiny, citovaný agenturou Reuters.

Zdroj: ČTK, RTRS


Váš názor
  • Německé nein řecké žádosti
    20.02.2015 12:44

    Konečně někdo reálně uvažující jim zatrhne tipec.
    Žíža
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data