Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nesmlouvavé stroje na provaření peněz

Nesmlouvavé stroje na provaření peněz

26.02.2015 17:00

Japonský trh byl nakopnut v roce 2013 změnou v celkové ekonomické politice, v posledních měsících se dostává znovu do otáček. Ve svých „makro“ příspěvcích jsem se této zemi poměrně intenzivně věnoval nedávno, v předposledním příspěvku do série Zaostřeno na blue chips jsme se zase dívali na příběh evropských automobilek. A tato dvě témata bych dnes rád spojil tím, že se zaměříme na jednu z největších automobilek na světě, japonskou Toyotu.

bch1

Zdroj: FT

Zatímco Honda je spíše soustem pro ultrakontrariány (viz nedávný příspěvek v této sérii), Toyota je spíše střední proud. Nemusím asi dlouze rozebírat, že jde o ikonu kvality a že tato firma do celého odvětví i mimo něj „exportovala“ řadu výrobních metod a postupů, které mnohdy znamenaly revoluci. Možná, že někdo bude tvrdit, že dnešní Toyoty už nejsou, co bývaly. Zaznamenal jsem v té souvislosti úvahu o tom, že je to důsledek změn ve vedení společnosti, které nyní dává větší důraz na snižování nákladů (a nevyhnutelně na menší kvalitu). Tedy jakási amerikanizace. Celé by to napovídalo, že japonské společnosti sice mohou připomínat neflexibilní struktury, ale řešení ve formě fascinace čtvrtletními výsledky nemusí být to pravé ořechové.

Nyní už od vzletných úvah ke klíčovým číslům. Toyota polední dva roky zvyšuje tržby i zisky, hlavní je ale pohled na tok hotovosti. Jak je patrné z následující tabulky, tato společnost netrpí komplexem „evropského“ toku hotovosti, kde provozní CF nepokrývá nutné investice do provozu. Pouze v roce 2012 se CapEx dostal nad provozní CF. Ale naše radost se zmenšuje ve chvíli, kdy pohlédneme na investice ostatní. Pokud započítáme i ty, Toyota poměrně spolehlivě a systematicky prodělává – je tedy nakonec stejným vysavačem na peníze, jako třeba Daimler, o kterém jsem hovořil předminule.

bch3

Zdroj: FT

Posledních pět let nevydělala Toyota po investicích zhola nic, naopak v celku hodně peněz prodělala. Můžeme tvrdit, že investovala do budoucnosti, jenže to dělají všichni už hodně dlouho a konečný efekt z hlediska CF se tak ruší. Přesto Toyota vyplácí dividendy a poslední dva roky tak zvyšuje dluh. K tomu taková zajímavost – institucionální akcionáři tvoří jen necelých 7 % všech podílníků ve firmě.

Kapitalizace Toyoty dosahuje asi 27,8 bilionů jenů. Tuto kapitalizaci by ospravedlnilo volné cash flow pro akcionáře dosahující asi 2 bilionů jenů dlouhodobě rostoucí o 0 %. Nebo volné CF ve výši cca 1,45 bilionů jenů rostoucí o 2 %. Což zhruba znamená, že provozní CF by muselo začít převyšovat investice o tuto částku. Čím déle se tak stane, tím samozřejmě roste „požadovaná“ částka a/nebo onen růst. Jak bylo uvedeno, zatím o takovém převyšování není ani vidu, ani slechu.

To je skutečně tak vzácné najít středněproudou automobilku mimo USA, která by soustavně neprovářela peníze? Když jsme v Japonsku, podívejme se na Mazdu. Z jejího cash flow vidíme, že to poslední dva roky má s odřenými ušima – po celkových investicích jí něco zbývá. Plusem jí budiž to, že nevyplácí dividendy – krátkozraké investory by možná dividendy potěšily, ale ne ty, kteří dávají pozor na to, aby se neslavilo na dluh:

bch3

Zdroj: FT

Výroba automobilů je prostě hyperkonkurenční odvětví a projevuje se to i na toku hotovosti. Na autosalónech se to nepozná, ale výsledky firem mají do naleštěnosti většinou hodně daleko. Nadbytečné kapacity, neustálý tlak konkurence, neustálé čekaní na to, kdo odpadne ... Návratnosti měřené zisky jsou navíc hodně zavádějící z jednoduchého důvodu – investice firem do dlouhodobých aktiv (plus investice do pracovního kapitálu) jsou často vysoko nad odpisy a zisky tak hrubě nadhodnocují to, co firmy skutečně vydělávají. Příkladem je třeba Mazda – usmrkané CF po investicích jde ruku v ruce s ROE na 27 %!

Ve spojení s řadou zde prezentovaných společností hovořím o tom, že jde o stroje na peníze. U automobilek můžeme často hovořit o tom, že jde o stroje na pálení peněz. Mezi těmito dvěma ostrovy přitom v posledních letech roste most, ale tím špatným směrem (z hlediska akcionářů). Ano, hovořím i o tom, že Apple, či Google se snaží o penetraci do světa automobilek. Když jsem zde o těchto společnostech nedávno hovořil, zmiňoval jsem (evidentní) nebezpečí toho, že ve snaze neustále růst a inovovat se budou stále zoufaleji investovat do všech možných eklektických projektů. Samozřejmě, že to může nakonec vyjít. Ale čísla jsou poměrně nesmlouvavá.


Čtěte více:

Rozvíjející se trhy a Asie – bonanza ekonomického růstu v příštích 2 letech
26.02.2015 13:00
Na začátku roku 2015 oslovila agentura Bloomberg makroanalytiky s dota...
Počet žádostí o dávky v USA se mírně zvýšil
26.02.2015 14:49
Počet žádostí o dávky v nezaměstnanosti se v týdnu končícím 21. února ...
Objednávky zboží v USA - konečně návrat k růstu
26.02.2015 14:51
Leden přinesl navýšení objednávek zboží dlouhodobé spotřeby v zámoří. ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.