Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Putin není Brežněv, tak kde je problém?

Putin není Brežněv, tak kde je problém?

03.03.2015 14:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Doufejme, že příměří dohodnuté v Minsku bude fungovat. Pokud by současný vojenský konflikt pokračoval, nevzešlo by z něj nic dobrého a přinesl by mnoho zlého. S jeho délkou roste počet obětí, Ukrajina ztrácí více území a roste pravděpodobnost, že Kyjev skončí jako amputovaná a zbankrotovaná republika na prahu Evropy. Kdyby nebylo uzavřeno příměří, vojáci v Debalcevu by se možná museli vzdát, nebo by byli zabiti a mohla by následovat změna režimu v Kyjevu. Možná by to znamenalo, že by na Ukrajinu začaly proudit americké zbraně, a to by mohlo nastartovat skutečně velký konflikt mezi Ruskem a USA. Je pochopitelné, že Rusko má klíčové zájmy, co se týče udržení své námořní základny na Krymu a udržení Ukrajiny mimo NATO. A stejně tak je pochopitelné, že Ukrajina nechce ztratit Donbas. Co ale chtějí Spojené státy? Merkelová tvrdí, že v sázce je princip, který říká, že v Evropě po studené válce nelze měnit hranice. Jde o realismus či idealismus?

Na konci studené války byla Jugoslávie rozdělena na několik zemí. Sovětský svaz se rozpadl na 15 zemí. Chorvatsko, Bosna, Kosovo a dokonce i Slovinsko musely za svou svobodu bojovat. To samé platilo i Jižní Osetii a Abcházii. V Rusku stále nalezneme minority jako například Čečence, kteří chtějí svou svobodu. V řadě jiných zemí jsou zase Rusové, kteří by chtěli žít v Rusku. Skutečnost je taková, že duch separatismu je patrný napříč celou Evropou. Londýn Skotům dovolil hlasovat o odtržení. Madrid podobné snahy odmítá. Každopádně však platí, že žádná z těchto separatistických snah není pro Spojené státy nijak extrémně zajímavá. Nejde o nic, do čeho by se měly plést. A určitě nejde o něco, kvůli čemu by stálo za to jít do války s Ruskem.

Je otázkou, proč se ze současné generace Američanů stali lidé, kteří by chtěli neustále něco měnit v zemích, které ani nemohou najít na mapě. A týká se to zejména jedné speciální oblasti: Paranoie ohledně Putina. Před čtyřiceti lety jsem byl v Moskvě s Richardem Nixonem na jeho poslední schůzce s Leonidem Brežněvem. Rusko tehdy bylo říší, která se v podstatě táhla od Berlína k Beringovu moři. Slyšíme varování před tím, že Putin by chtěl obnovit Sovětský svaz. Ale dokážeme si vůbec představit, co by to znamenalo? Musel by získat řadu zemí od Litvy přes Ukrajinu až po země jako Uzbekistán a Kazachstán. Celkově jde o území rozlohy odpovídající USA. Pokud by chtěl obnovit celou říši, musel by přidat Rumunsko, Bulharsko, Maďarsko, Polsko, Českou republiku a Slovensko. K tomu ještě část Německa. Co Putin reálně učinil? Zabral Krym, který získali Romanovci v osmnáctém století.

Přes to všechno neustále slyšíme z Washingtonu: „Rusové jsou tady, už jsou tady!“ Napětí a špatné vztahy mezi Putinem a USA nelze popřít. I Putin k nám ale má své výhrady. Z jeho pohledu jsme využili rozpadu SSSR a rozšířili NATO do východní Evropy. Využili jsme barevných revolucí, abychom odstranili proruské režimy v Srbsku či na Ukrajině a v Kyrgyzstánu. Vládne vzájemná nedůvěra a dokonce nevraživost. Neexistují ale nějaké společné zájmy? V novém tisíciletí hrozí Spojeným státům hlavně Čína bažící po moci a rozšiřování islámského terorismu. V tomto ohledu je Rusko naším přirozeným spojencem.

Během studené války bylo Rusko v zajetí ideologie, která byla v naprostém protikladu ke všemu, čemu jsme my věřili. Naši prezidenti byli ale i přesto schopni s Moskvou jednat. Pokud jsme byli schopni vyjednávat o neostalinistických problémech typu berlínské zdi a hlavicích na Kubě, proč nejsme schopni sednout si s Putinem a jednat s ním o daleko méně závažných věcech? Tedy třeba o tom, čí prapor by měl vlát nad Luhanskem a Donětskem?

Autorem je Patrick J. Buchanan.

Zdroj: The American Conservative

 


Čtěte více:

Víkendář: Svět se posouvá zpět do středověku
01.03.2015 7:00
Po více než deseti letech válčení v Afghánistánu a Iráku zanechají Spo...
Pražská burza odepisuje 0,46 %; po příznivém ránu se začíná halit více a více do ruda
27.02.2015 11:41
Pražská burza poslední seanci toho týdne celkově oslabuje lehkých -0,4...

Váš názor
  • Putin neni Brežněv - kde je problem?
    09.03.2015 7:44

    To je jasný každýmu, kdo si umí spočítat že 2+2 =4. Jsou to oba Rusáci. Připomíná mi to roky na vojně, když nám Slováci mazáci říkali "číst a psát neumím, ale vojnu vám udělám" a to Slováci nejsou zdaleka tak daleko na východ.
    Jářku.....
  • putin je chujlo a agresor
    06.03.2015 21:45

    SLÁVA UKRAJINĚ....SMRT RUSKÝM OKUPANTŮM
    bandera
  • putin je chujlo a agresor
    06.03.2015 21:44

    SLÁVA UKRAJINĚ...SMRT RUSKÝM OKUPANTŮM
    bandera
  • A jak to bylo s Litvinenkem a ostatními
    04.03.2015 22:48

    "...Nemtsov, a former deputy prime minister, was shot dead as he walked with his girlfriend on Friday night near Red Square. He was the most prominent opposition figure to be killed in Russia during Putin's 15-year rule. The Kremlin has denied any involvement, saying that the killing was a "provocation" designed to discredit Putin and strengthen his opponents, but Nemtsov's friends say the Kremlin is to blame for fomenting an atmosphere of hatred towards its opponents..."....von je ten Putitler jako náš Zemák.Taky udělá vše pro to, jen aby se o něm mluvilo. Stejně jako Chruščev se svým dřevákem v OSN. Ted' se o něm mluví po celém světě. Co se o něm říká není už důležité. Hitler si taky nechal zapálit Reichstag aby měl kladivo na komunisty. Ten s ničím originálním neumí přijít - jako ve všem se jen opičí.
    ....
    • Re: A jak to bylo s Litvinenkem a ostatními
      04.03.2015 22:54

      Nemcov se zastřelil sám puškou se samospouští. Jeho přítelkyně potom byla přistižena policijí a vyslýchaná kam tu pušku schovala.
      Sígr
  • Už jí neodpovídejte, prosím.
    04.03.2015 21:42

    Ta k...a zasere všechny vlákna.
    vlcak
  • No néééé - je tohle naše stará Kalka
    04.03.2015 19:56

    Žeby nějaké sankce nebo domluva shora? Možná jí konečně dochází že bojovala na špatné straně barikády. Ale už se správně naučila používat správné označení USA a ne SS pro ty válečné štváče z volstrýtu, který ji tak leží v žaludku.Ted' už jen správně pochopit kdo platí co a za co a komu a bude se s ní moci diskutovat. Doufejme. Žádný hříšník není ztracen dá-li se na pokání a ukáže upřímou lítost a snahu změnit se. Bravo Kalko jen tak dál
    ...
  • ... Kalko prolhanče, vyzývám tě
    04.03.2015 18:24

    ... přestaň se ztrapňovat. Přidanou hodnotu mají i v USA.
    ☺lolek☺
  • Kalka to konečně vzdala
    04.03.2015 17:08

    A už opustila svojí univerzitu stejně mentálně zaostalých, které považovala za živnou půdu pro svoje ujeté názory. Svým obdivem k Zemkovirozovi kterého volila a Putinovi, kterého zbožn'uje jako kdysi hitlerjugend děvčata svého fírera a ted' se snaží zanexovat ostatní vlákna. navzdory nevalnému zájmu. Zatím všude, kam se vnutila to rozjádala a každého jen nasrala a ted' tu pravděpodobně navrhne referendum kterému bude předsedat a sama sčítat hlasy.
    ...
  • ... ale nejlepší je stejně cetv
    04.03.2015 16:14

    ... se svým pozoruhodným náhledem, že z každe dolarové transakce se platí do Washingtonu poplatek, což je dle milého, leč hloupého cetv, podstata rezervního systému světa celého. Bravo proruská pátá kolono, bravo, jste teda fakt intelektuálně na výši.
    ☺lolek☺
  • Změna
    04.03.2015 15:32

    Tak se mi zdá, že v této diskuzi zastánci demokracie amerického střihu trochu ztrácejí početní převahu. Co se to děje?
    Josef
    • Jine vysvetleni
      04.03.2015 16:58

      Zastanci americke demokracie (zpravidla pravicove smyslejici) nemaji cas na hadani se na internetu. )))
      Mezernik
    • Re: Změna
      04.03.2015 16:47

      ... typický klam. Klamný argument. Početní převaha na libovolném názoru nemá nižádný vliv na jeho správnost či nesprávnost.
      ☺lolek☺
    • Josef
      04.03.2015 16:24

      o) Ahoj! Otázka je zda , příliš nepřibývá Těch zastánců demokracie ruského střihu a proč se tito vesměs stydí podepsat.
      Velkamedvědice
      • Velkamedvědice
        04.03.2015 16:37

        Také zdravím! Na to se právě ptám. Proč přibývá zastánců demokracie ruského střihu? Jestli to není tím, že to západní média už přehánějí se lhaním a lidem už začíná vadit?
        Josef
        • Re: Velkamedvědice
          04.03.2015 16:42

          Já myslím, že trochu soudný člověk chápe, že media obecně vytvářejí z 8O% virtuální realitu, nejen cíleným pohledem, vysloveným závěrem, /poloprázdné je jinak podané poloplné a hlavně výběrem témat. Západní nejsou vyjímkou východních. Ovšem, kde aktuálně reálně teď sejmuli opozičního politika: Že by v rusku?
          Velkamedvědice
          •  
            04.03.2015 18:02

            ....ovšem nevíme, kdo ho sejmul, nevíme, kdo sestřelil letadlo...vše svalit na rusy, jmenovitě na putina a vytvářet protiruské nálady, to je známá taktika.....ale proč by měl mít putin s 80% podpory zájem na likvidaci bezvýznamného, neoblíbeného němcova? ...ptejme se podle starých latiníků: Qui bono?
            keris
            •  
              04.03.2015 18:28

              ... slouží to Putinovi. K zastrašení opozice. Ergo, sejmul ho Putin.
              ☺lolek☺
              •  
                04.03.2015 19:27

                ...stokrát jsem ti psal, že jsi vůl. proč by měl putin ztrácet body likvidací politika, který ho nikterak neohrožoval? právě pro takové jednoduché hošíky ta akce byla provedena....za všechno zlo světa může putin....
                keris
                •  
                  04.03.2015 19:35

                  ... napiš mi to dvěstěkrát, složitý synku. Ptáš se, odpovídám: sejmul opozičního politika proto, aby zastrašil opozici.
                  ☺lolek☺
                  •  
                    04.03.2015 19:57

                    ...napíšu ti to už jen jednou, vynasnaž se to pochopit: opozice proti putinovi je v rusku leda pro srandu králíkům....ale vražda jejího představitele múže u pitomců tvého druhu vzbudit další negativní protiruské emoce, holt když se to nepovedlo s letadlem, zkusíme to takto.....Qui bono?
                    keris
                    •  
                      04.03.2015 20:08

                      ... qui bono? Vrazda posloužila Putinovi k zastrašení opozice, aby tato byla jen pro srandu králíkům a jiným kerisům. Rozumný politik je vděčen za opozici. Rusko je holt jiné, tam je, a vždy byla, opozice nehájenou lovnou zvěří. ... jinak děkuji za toho pitomce, chápu, nějak Tě rozčiluji, těžko říci čím vlastně. Asi jiným názorem. Jo, sladký pták mládí a sladké časy k nedýchání, kdy názor byl jen jeden, že, ten správný.
                      ☺lolek☺
                      •  
                        04.03.2015 20:28

                        ....samozřejmě ten tvůj, ten je správný...zkrátka jsi nepochopil, že putin v současné době nepotřebuje opozici zastrašovat, neb je malá a bezvýznamná....ale někomu se může hodit že si pitomci tvého ražení automaticky pomyslí, že za vraždou je on, resp. státní moc....komupak se to asi hodí? putin by musel být blázen, aby zbytečnou vraždou proti sobě někoho zbytečně popuzoval, myslím, že si to umí dobře spočítat....ergo kladívko: oba víme kulové, ale z logiky věci je jasné, že putin toho člověka nepotřeboval zavraždit, možná, že někdo potřeboval vraždou opozičního politika putinovi uškodit...kdo asi?
                        keris
            • Keris
              04.03.2015 18:07

              Uvedl jsem fakta bez jakýchkoliv spekulací.
              Velkamedvědice
          • Velkamedvědice
            04.03.2015 16:50

            Kde jinde by ho měli sejmout? Saddám Husajn měl arsenál chemických zbraní také v Iráku a ne v USA. Vietnamci napadli americký torpédoborec v Tonkinském zálivu a ne v Karibiku.
            Josef
            • Re: Velkamedvědice
              04.03.2015 18:30

              ... Trockýho taky sejmuli v Mexiku.
              ☺lolek☺
  •  
    03.03.2015 22:37

    Patrick J. Buchanan. Ďalší Reaganov človek, ktorý ponúka svoj pohľad na Ukrajinu a pozíciu, či úlohu, Ruska v tomto konflikte. Podľa mňa triezvy a nezaujatý. S odchodom Reagana odišla z americkej politiky slušnosť a bola nahradená agresívnym a militantným správaním v zahraničnej politike. Ľudia, ktorí toto presadzovali v Reaganovom období boli z bieleho domu vyhnaní a niektorí boli trestne stíhaní. Vrátili sa až s príchodom Clintona. Nedivím sa, že Reagan bol posledný americký prezident, na ktorého sa pokúsili spáchať atentát
    dreki
    • Senilní stařík
      04.03.2015 10:09

      Co dokáže senilita:-) Putinovi se dnes odpustí vše: zabírání cizích území za cenu tisíců obětí, vyvražďování oponentů atd. atd. Je to tím, že dnešní evropští politici mají osobní vazby na ruský byznys a jsou tak de facto kupováni ruskou vládní mafií. Jednou na to doplatíme. Myslím, že není daleko do "demokratických referend" v pobaltských zemích. Putin není Brežněv, to vskutku ne. On je mnohem horší.
      jiri
      • Re: Senilní stařík
        04.03.2015 11:41

        V 1948 komunisti pripravili moju rodinu o nie bezvyznamne majetky. Stara matka umrela na tuberkulozu, kym stary otec bol ako politicky vezen v Jachymove. Nikdy som nebol komunista a nie som v žiadnej strane dodnes. Ale nemám oči podliate krvou a verím že stále dokážem triezvo uvažovať. 7000 mŕtvych Ukrajincov o život pripravili v prevažnej miere Ukrajinci. Je to občianska vojna, ktorá Putinovi nič neprináša. V konflikte môžete vždy niečo vyčítať jednej i druhej strane. Vo vojne ide rozum stranou. Ak chcete vedieť kto má krv týchto ľudí na rukách, musíte ísť na začiatok sporu. A asi nikto to nepomenoval lepšie, ako Váš prezident Klaus. Vedúce osobnosti EU nezniesli odmietnutie vstupu zo strany Ukrajiny. Obyčajná urazená ješitnosť ich dohnala k tomu, že Ukrajinu nútili rozhodnúť sa, hoci na takéto rozhodnutie pripravená nebola. Vyjadriť názor na ulici má právo každý. Vďaka finančnej a inej podpore opozície zo strany USA a EU však situácia prerástla do obyčajného prevratu. Len človek, ktorý má zatmenie mozgu si môže myslieť, že streľba na Majdane prospela Putinovi alebo Janukovyčovi. A streľbu zariadil ten, kto z nej mal v konečnom dôsledku osoh. Kto má krv na rukách na to som týmto odpovedal.
        anonym
        •  
          04.03.2015 15:01

          ... krev na rukách mají ve válce obě strany. Nicméně, já neuznávám žádné právo RF zasahovat libovolným způsobem do záležitostí Ukrajiny proti vůli centrální vlády. A náhled centrální vlády je jednoznačný.
          ☺lolek☺
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university