Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Project Syndicate: Indické fiskální štěstí

Project Syndicate: Indické fiskální štěstí

05.03.2015 11:00

Vláda indického premiéra Nárendry Módího může mluvit o štěstí. Díky poklesu světových cen komodit v čele se surovou ropou je správa státního rozpočtu snazší. A když nyní Centrální statistický úřad (CSO) revidoval metodologii výpočtu údajů o HDP, stal se tento úkol ještě o něco jednodušším. Podle CSO totiž roční růst výkonu dosáhl ve druhém čtvrtletí roku 2014 díky změně metodologie hodnoty 8,2%, což je oproti původnímu odhadu ve výši 5,3% výrazné zvýšení.

Na základě revidovaných údajů o HDP se očekává, že Indie zaznamená ve fiskálním roce končícím v březnu 2015 průměrný růst ve výši 7,4%. Pro příští fiskální rok se navíc odhaduje, že ekonomika poroste tempem 8-8.5%. Tak výrazného a bezplatného zrychlení růstu by žádné rozpočtové změny nemohly dosáhnout. Lze tedy směle prohlásit, že obvykle rozvážný indický statistický úřad na sebe v souvislosti s letošním rozpočtem strhl veškerou pozornost.

Rozpočet ministra financí Áruna Džaitleye však slaví úspěch hned na několika frontách – mimo jiné proto, že se mu daří skloubit vize s implementací. Konkrétně realizuje vládní vizi prorůstové agendy, která usnadňuje podnikání v Indii, a současně se zaměřuje na kvalitnější mechanismy zajišťování sociálních programů.

Na výdajové straně je rozpočet expanzivní: dramaticky zvyšuje investiční výdaje, zavádí nové sociální programy a zvyšuje objem úvěrů pro různé sektory. Ačkoliv v něm není patrná žádná významná snaha stanovit výdajový strop u některých největších fiskálních programů, jako jsou státní zákon o garanci zaměstnanosti na venkově (který zaručuje domácnostem na venkově 100 placených dní) nebo dotace hnojiv, zavádějí se opatření na zkvalitnění jejich implementace a omezení úniků. Třebaže jsou však v rozpočtu zmíněny dezinvestice ze ztrátových oblastí veřejného sektoru, rozpočet v tomto směru nepůsobí nijak naléhavě.

Jelikož soukromé investice zůstávají kvůli silné dluhové zátěži podnikového sektoru a obrovskému objemu špatných bankovních aktiv slabé, vláda se jednoznačně rozhodla je opětovně nastartovat prostřednictvím infrastrukturálních výdajů. Potřeby indické infrastruktury však dalece přesahují možnosti vládních výdajů. V tomto smyslu je nové schéma „plug and play“ pro partnerství veřejného a soukromého sektoru (PPP), v jehož rámci „budou před přidělením projektu k dispozici veškerá povolení a potřebné vazby“, významným zlepšením oproti předchozímu modelu PPP.

O úspěchu rozpočtu rozhodne otázka, jak budou tyto investice do veřejného sektoru probíhat, a to bude zase záviset na dalších politických programech, zejména na zákonu o akvizici půdy (jehož cílem je umožnit průmyslový rozvoj ve venkovských oblastech), který již narazil na potíže. Vládní investice a alokaci zdrojů navíc už dlouho provází korupce a Módího vláda musí dokázat, že je s to plnit rozpočtové sliby průhledným a trvale udržitelným způsobem.

Pokud jde o daňovou stránku rozpočtu, byla ohlášena jedna významná změna: snížení daně z příjmu právnických osob z 30% na 25% během příštích čtyř let s cílem povzbudit investice soukromého sektoru. Zavedení daně ze zboží a služeb – jisté formy daně z přidané hodnoty, u níž vláda dosáhla obdivuhodného pokroku – by bylo velkým úspěchem a obrovskou vzpruhou pro ekonomiku. Navzdory značnému zvýšení výdajů se však rozpočet snaží udržet fiskální deficit země v rozumných mezích převážně prostřednictvím růstu a zlepšeného výběru daní.

Mezi mnoha navrženými opatřeními na zvýšení přílivu zahraničních investic figuruje v rozpočtu jeden, který se z makroobezřetnostního hlediska jeví jako riskantní. Vláda by „skoncovala s rozlišováním mezi různými druhy zahraničních investic, zejména mezi portfoliovými zahraničními investicemi a přímými zahraničními investicemi, a nahradila by je kombinovaným stropem“.

Existuje však řada důvodů, proč je vhodné přistupovat k těmto dvěma typům investic odlišně. Portfoliové investice, kterým se kvůli jejich nevyzpytatelnému charakteru často říká „horké peníze“, mohou zvýšit zranitelnost ekonomiky vůči vrtochům mezinárodních financí. Přímé zahraniční investice jsou naopak mnohem stabilnější a jejich spouštěcím mechanismem jsou základní domácí ekonomické ukazatele. A protože úrokové sazby ve Spojených státech mají letos růst, lze očekávat také zvýšení volatility na mezinárodních kapitálových trzích. Rozlišování mezi portfoliovými a přímými zahraničními investicemi by tomto kontextu bylo moudré zachovat.

Obecně lze říci, že rozpočtový plán řeší hlavní problémy, s nimiž se indická ekonomika potýká. Otázka, zda se podaří přetavit dobré záměry v žádoucí výsledky, však bude záviset především na schopnosti vlády prosadit doplňkové a naléhavě potřebné reformy v citlivých regulačních oblastech, jako jsou půda, práce a životní prostředí.

Každopádně rozpočet vysílá jasné sdělení o záměrech Módího vlády. Přinejmenším pro nejbližší období mění praxi „minimální vlády a maximálního řízení“ na praxi „umírněné vlády a maximálního řízení“.

Gita Gopinathová, profesorka ekonomie na Harvardově univerzitě, je hostující výzkumnou pracovnicí v bostonské Federal Reserve Bank, výzkumnou pracovnicí Národního úřadu pro ekonomický výzkum a držitelkou titulu „Mladý globální lídr“ udíleného Světovým ekonomickým fórem.

Copyright: Project Syndicate, 2015.
www.project-syndicate.org



Čtěte více:

Tak trochu bezplatné povolenky: Sága pokračuje
05.03.2015 5:30
Ta zpráva zazářila na mediálním nebi jako kometa. Dle Soudního dvora E...
Technická analýza - Eurodolar je nejníže od září 2003, cestu směrem dolů má však stále otevřenou
05.03.2015 9:02
EURUSD: Měnový pár se dnes pohybuje hluboko pod hladinou denního pivo...
Ruský medvěd začíná hladovět, obavy o vleklé ekonomické problémy Ruska sílí
05.03.2015 10:15
Židle, stoly, designové lustry a obrovská růžová lampa ve tvaru hlavy ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m