Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nejlepší ukrajinská obrana proti Putinovi

Nejlepší ukrajinská obrana proti Putinovi

06.03.2015 17:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Většina pozornosti se sice dál ubírá směrem k Doněcku a Luhansku, nicméně je jasné, že Ukrajina své problémy vojensky nevyřeší. Pokud existuje záchrana, nalézá se na konci domácích reforem a nového modelu rozvoje. Vzorem je sousedící Polsko, které ukazuje, jak se stát dobře spravovanou zemí se silnou dynamickou ekonomikou. Kdyby se země stala „slovanským tygrem“, přilákala by kapitál a zachovala by si kontrolu nad svým územím. Možná by přispěla i ke změnám v samotném Rusku. Nyní se ale nachází ve stavu charakterizovaném postsovětskou nefunkčností a ekonomickou stagnací. To znamená, že zůstává zranitelná, co týče Putinovy politiky a vlády.

Seznam kroků, které je na Ukrajině třeba učinit, je dlouhý. Jedna oblast ale vystupuje do popředí a může sloužit jako hlavní test schopnosti provést potřebné reformy. Jde o zvednutí cen energií na tržní úrovně. Liberalizace cen energií byla klíčovým transformačním krokem pro všechny postkomunistické ekonomiky. Je pozoruhodné, že ty, které k němu přistoupily, se nakonec staly demokraciemi s fungující tržní ekonomikou. Ty, které ho neučinily, zůstaly postsovětským hospodářstvím s odpovídajícím stavem firem a politiky.

Energetická politika určitě není jediným důvodem, proč se země vydá tím či oním směrem. Korelace je ale silná a souvisí s tím, že uměle nízké ceny energií vytvářejí výhody pro vybranou skupinu oligarchů. Ti hromadí závratné bohatství, protože systém jim umožňuje prodávat do zahraničí za ceny vyšší, protože se dostanou k potřebným licencím. Nakonec vzniká černý trh, kde jsou energie nakupovány za cenu pro domácnosti a prodávány za ceny mnohem vyšší. Vzniká penězovod, který korumpuje politiku a vše podřizuje zájmům oligarchů. Ti pak svůj vliv využívají pro zachování daného systému.

Kdyby byl současný systém nahrazen systémem tržním, jediným krokem by byl zlikvidován největší zdroj korupce. Jde o hlavní důvod, proč Naftogaz apeluje na vládu, aby ho provedla. Podle některých odhadů by spotřeba energií ze strany domácností klesla až na polovinu, naopak by vzrostla domácí nabídka. Výsledkem by mohlo být ukončení dovozů plynu z Ruska v roce 2017 a dosažení energetické soběstačnosti v letech 2018–2020.

Hlavním argumentem proti popsanému kroku je jeho dopad na nejchudší vrstvy obyvatel. Existují ale plány, jak tento dopad eliminovat a kdyby byl vytvořen nějaký systém podpory, s ním spojené náklady by stály za to, co by země získala. V delším období by se navíc dalo čekat, že vyšší nabídka a menší spotřeba povedou k opětovnému poklesu cen. Ukrajina už třikrát slíbila, že reformu provede. Nakonec ceny zůstaly tam, kde byly vždy. Nyní jsou ale oligarchové zdiskreditováni a veřejnost chápe, jaké škody páchá korupce, slabé veřejné finance a zranitelnost země vůči tlakům z Ruska. Všechny tyto problémy vyřešeny nebudou, energetická reforma je ale nutným krokem tímto směrem.

Autorem je David Clark.

Zdroj: BeyondBrics


Čtěte více:

Putinovi se sníží plat o 10 %
06.03.2015 15:57
Vladimir Putin, premiér Medveděv, členové vlády a úředníci v Kremlu bu...

Váš názor
  • Pan Clark je demagog a uvažuje s horkou hlavou!
    08.03.2015 1:35

    Nelze se ubránit dojmu, že tento článek od pana Clarka nemá co dělat mezi seriozní ekonomickou rubrikou, protože je hnád chtíčem po válce a chudobě obyčejných lidí v daném případě na Ukrajině. Po devalvaci hřivny, zdražení půjček o 500% při klesajících příjmech obyvatelstva je nesmyslné uvažovat o zcela liberalizování trhu, když se jedná o válečnou ekonomiku. To si pan autor Clark patrně vůbec neuvědomuje. Kdyby měl důchod 20 EURo na měsíc a ceny jako ve Velké Británii, které by si přál zavést prý pro fungující demokracii na Ukrajině, pak lze očekávat, že se lid Ukrajiny zbouří a o takové reformy nebude mít vůbec žádný zájem. Pomoc ze západu je pofiderní, pokud je v podobě, jakou ji předkládá pan Clark. Každý ekonom dobře ví, že reformy mají národu přinést prosperitu, nikoli další a další chudobu. K čemu je pak reforma, maskot pro slovo okradení? Bez podpory lidu žádná reforma nemá šanci na průchodnost a stabilitu. A také nikdy neprojdou reformy, které mají lid přivést do ještě větší chudoby, aby si pár vyvolených dopřávalo luxusu z potu a krve svého národa. Pan Clark nicméně vychází patrně z předpokladu, že si bude užívat, ale krvácat a hostinu mu platit národ jiný, ukrajinský. Doufám, že Ukrajina si takto diktovat nenechá, dost na tom, že jejich měna je nejvíce oslabující měnou na světě. Kdyby se to samé stalo libře nebo dolaru, také by pan Clark propagovat deregulaci energií ač by v kapse měl sotva 15 EUR na měsíc?
    Ing. Lucian PAPAZIAN
    • Re: Pan Clark je demagog a uvažuje s horkou hlavou!
      08.03.2015 10:59

      Pávě naopak. Pan Clark je velice všímavý a bez ohledu na geopolitiku poukazuje na problem systemů. To že se se stejnými problemy potýkají země, které propagují marxisko leninské myšlenky a postupy - jako KLDR, Rusko, Venezuela nebo kdysi i Kuba a Čína, které se začalo ¨dařit v momentě kdy od komunistických praktik upustila, přestože si stale udržuje komunistický politický system, není pouhou náhodou. Nemusíme ani zacházet tak daleko. Stačí se podívat do naší vlastní nedávné histprie a dokonce i součastnosti, která se jen hemží podonými příklady, kdy za totality byla malá skupina oddaných protěžována a nakupovala ve vybraných a jen jim dostupných obchodech, zatimco běžný občan neměl ani základní potřeby jako toaletní papír a maso nebo cestování bylo považováno za luxus na který se muselo šetřit a shánět z protekce.
      ...
  • putin je chujlo a agresor
    06.03.2015 21:43

    SLÁVA UKRAJINĚ....SMRT RUSKÝM OKUPANTŮM
    bandera
  •  
    06.03.2015 19:31

    nejlepsi obrana je utok
    Mezernik
    • Vzpamatujte se! Tady je ekonomická rubrika,
      08.03.2015 1:36

      nikoli schůze politbira Ukrajiny.
      Ing. Lucian PAPAZIAN
    • Zkorumpovaná
      06.03.2015 19:36

      banda a reformy...p.Clark je asi z jiné planety:-)))))))
      el mrcoch
    •  
      06.03.2015 19:36

      ano ,je treba zautocit....uz jsem psal mail do pentagonu,ze se mnou muzou pocitat,ze budu kricet na ne!!!!
      velkaamdvedice
Aktuální komentáře
16.04.2024
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  
16:20Strážce internetového bezpečí Avast dostal pokutu za neoprávněné předávání osobních údajů
15:40Týdenní výhled: Boje na Blízkém východě zatím dál neeskalují, čínská data naznačí, jak je to s plněním plánu  
15:03Sreality.cz: V Praze se nejrychleji vrátí investice do malých bytů
13:52Přesvědčivé výsledky Goldman Sachs (+4 %) posílají akcie vzhůru
12:49Než otevře Wall Street: Astera Labs, Reddit, Salesforce  
12:05Začátek týdne na trzích vylepšuje pokles strachu z války  
11:57Průmyslová výroba v EU se v únoru zvýšila o 0,7 procenta, meziročně však klesla
11:12I po 30% rally jsou evropské automobilky stále levnější, než kdy dřív
11:09ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:11Dlouhodobý investiční produkt (DIP): Čím je zajímavý a jak si jej snadno otevřít v Patria Finance?
9:09Rozbřesk: Trhy přestávají věřit poklesu sazeb v USA, jaká jsou rizika? Íránský raketový útok na Izrael bez dopadu na eurodolar
8:49Útok Íránu na Izrael přispívá k růstu cen některých komodit, celkově ale trhy nechává až překvapivě v klidu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m