Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
TopFiveTech - Samsung Galaxy S6 - kladivo na iPhony přišlo na svět?

TopFiveTech - Samsung Galaxy S6 - kladivo na iPhony přišlo na svět?

06.03.2015 15:07
Autor: Pavel Petr, Patria Online

Svět technologií tentokrát přináší nové zařízení, dvě akvizice od známých firem a další šuškandu kolem HBO Now. Nasdaq si v pondělí došel poprvé od dot com bubliny pro číslovku 5000, hladina však zafungovala jako silná rezistence a index zase rychle zajel na čtyři tisíce devět set a nějakých pár bodů.  


  • Jihokorejský výrobce mobilních zařízení představil novou vlajkovou loď Samsung Galaxy S6. Firma se tak snaží napravit propadající se prodeje svých mobilních telefonů. Telefon byl poměrně očekávaným kouskem, když předchozí model S5 nijak extrémně neosilnil. Sám šéf firmy přiznal, že u S6 poslouchali své zákazníky a snažili se poučit ze svých předchozích chyb. Doposud se zdálo, že Samsung technologicky pouze na Apple dotahuje.Teď Samsung trochu vystoupil ze stínu Apple. Ze zajímavých funkcí na tomto modelu najdete bezdrátové nabíjení, které se očekává, že se rozšíří do sítě kaváren a občerstvení jako Starbucks nebo McDonalds nebo na letiště, kde je věčný problém a boj o zásuvky. Model nabízí i konvenční nabíjení a to je také zajímavé, kdy během deseti minut dostanete dostatek energie na sledování dvou hodin HD videa nebo čtyři hodiny běžného provozu.
  • Google (DIP) plánuje vstoupit na trh mobilních sítí. Gigant Google odhalil svůj skoro tajný “Project Nova”, který v podstatě znamená postupný přesun Google z kategorie softwarových a internetových firem k firmě poskytující přístup na síť globálně. Uživatelé nové “virtuální“ sítě od Google budou schopni bez nějakého přepínání plynule přecházet z mobilního signálu na WiFi a zpět. Telefon bude vždy upřednostňovat ten nejsilnější a nejkvalitnější zdroj signálu v dané lokalitě. Díky této technologii by mohlo být padání mobilních hovorů minulostí. Příjemným detailem může být i to, že pokud se tak už stane tak telefon začne automaticky vytáčet spojení, pro znovunavázání komunikace. Projekt Nova pro USA je součást širšího plánu přesunout Google více do síťového byznysu. Cílem firmy je pokrýt celou planetu internetem a poskytnout tak kvalitní připojení i pro 4 miliardy lidí, kteří v současné době žijí buď se špatným připojením a signálem, nebo žijí offline. Celý projekt vhodně doplňuje již započaté projekty Nexus a Android. Finálně se setkávají tři klíčové oblasti, tak aby Google měl skutečný dopad - hardware, software a konektivita. Poslední jmenovaný aspekt je ovšem nejambicioznější - Google má tři varianty jak rozšířit internet celosvětově - jedním jsou extrémně rychlé optické kabely, kde přeprodejci mohou nabízet levnou a rychlo konektivitu firmám a domácnostem. Další varianta jsou héliem plněné balóny šířící kvalitní 4G signál, jejich reálný start je plánován na rok 2016. Posledním způsobem budou bezpilotní letouny napájené solárními panely šířící vysokorychlostní bezdrátový signál. Největší vada na kráse je, že celý systém funguje pouze na telefonech Nexus. Doufejme, že to se co nejdříve změní.
  • Hewlett-Packard kupuje Aruba Networks za 2,7 mld. USD. Je to tak první velká akvizice společnosti od roku 2011, kdy společnost koupila britskou softwareovou firmu a celý obchod se nevydařil podle očekávání. Aruba vyrábí technologie WiFi pro obsluhování velkého počtu zařízení v jeden okamžik. Typicky jsou instalovány do obchodních středisek, hotelů nebo na letiště. Nová akvizice by měla pomoci HP zvýšit a zrychlit růst tržeb a zisků. Obchod pomůže HP lépe čelit konkurenci od Cisco Systems. Podle odhadů HP Aruba má tržní podíl na světovém prodeji podobných zařízení asi 20 %. Firma prostřednictvím akvizicí hledá způsob jak znovu růst. Její “core” business okolo stolních PC a dalšího hardware dlouhodobě ochabuje a stává se stále nestabilnějším. Aruba vyrábí produkty s vysokou marží, což samozřejmě pro HP žijící z byznysu okolo PC je zajímavé. HP je obr, který těžce reaguje na rychlé změny v chování zákazníků.
  • Uber, populární ride-sharingová služba, kupuje společnost deCarta. Uber se tak připravuje na příchod podobné služby od Google se svými plně automatizovanými vozy. Uber je v současné době závislý na mapách od Google a Apple. Což se může jevit jako slabina. Proto přišla akvizice deCarta, kterou využívá ve svém software pro vozy například i GM.
  • HBO vede rozhovory s firmami jako Apple, Google a několik dalších o možnosti, aby se stali jejich partnery pro start nové video-streamovací služby “HBO Now”. Cena pro zákazníka by se měla pohybovat okolo 15 USD za měsíční předplatné a reálný start se odhaduje na příští měsíc, kdy HBO uvede novou sérii svého trháku “Game of Thrones”. Netflixu na domácím hřišti vyroste poměrně velká konkurence. Cenové srovnání ovšem je takové, že Netflix je řádově o třetinu levnější.Uvidíme, jak se k tomu postaví americký zákazník.

 

 Jednou větou:

  • Německá společnost specializující se na akvizi patenotvých práv bude žalovat Apple (DIP), Google a Microsoft za porušení patentů v jejich software a hardware.
  • Google minulý týden oznámil start stránky Google Flights, tento týden tentokrát Twitter bude jako pilotní projekt poskytovat odletové informace přes Twitter od společnosti Jet Airlines.
  • Microsoft vybral 11 start-up do svého programu pro rozvoj v létě roku 2015, vybíral z 1400 přihlášek.
  • Time Warner nabídne svůj obsah prostřednictvím konzole Xbox od Microsoftu. Ti, kdo mají Xbox účet budou mít volný přístup k 7 000 titulů z nabídky Time Warner.
  • Blackberry představilo nový model dotykového modelu. Měl by nahradit model Z3. Firma ohlásila další dva nové modely s klávesnicí do několika málo měsíců.
  • Dot com déjá vu? Nasdaq prorazil v pondělí hladinu 5 000 bodů.
  • Šuškalo se, že Apple je v jednání s BMW o výrobě vozu pro Apple. BMW tuto zprávu nepotvrdilo. Respektive, že rozhovory se vozu netýkaly.
  • Apple zpožďuje start produkce svého většího tabletu. Má údajně problémy s dodávkami displayů.
  • GM ve svých modelech Opel a Vauxhall začne v Německu, Nizozemí a Velké Británii nabízet zdarma rok WiFi zdarma v nově prodaných vozech. Auta budou vybavena svým vlastním slotem pro SIM kartu a budou ta schopná přijímat signál 4G a redistribuovat ho formou WiFi.
  • Fitch potvrzuje rating LG Electronics na BBB- s výhledem “stable”.
  • Výrobci chytrých hodinek doufají, že jim nové iWatch pomohou naboostovat prodeje.
  • IBM rozšiřuje svojí základnu umělé inteligence - ve středu oznámilo akvizici společnosti AlchemyAPI, ta vyvijí škálovatelnou technologii kognitivních počítačových aplikací. Pomůže tak IBM ve vývoji další generace strojů s umělou inteligencí se škálovatelnou kapacitou pro zpracování big data (tedy velkých objemů dat). Umožní tak jednotlivcům skrze cloud využít učících se strojů s obrovským výkonem.
  • Další zářez na pažbě MobileIron - PCL Construction, jedna z největších konstrukčních společností, si zvolila MobileIron pro správu svých mobilních pracovních zařízení.
  • Honeywell potvrzuje výhled na rok 2015 pro zisk na akcii ve výši 5,95 až 6,15 USD, tržby ve výši 40,5 až 41,1 mld. USD, FCF 4,2 - 4,3 mld. USD. Pro 1Q15 očekává upravený zisk na akcii ve výši 1,36 - 1,41 USD. Honeywell také podepsal nové partnerství se společností vyrábějící satelity OneWeb, ta pomůže Honeywell nabídnout vysokorychlostní internet v dopravních letadlech. Firma plánuje na nízké orbitě vystavět systém 648 satelitů pro přenos vysokorychlostního internetu.
  • NVIDIA představila novou grafickou kartu Titan s 12 GB bufferem a 8 mld. tranzistorů.
  • Apple  (DIP) možná přidá do svých velkých iPadů i klasické USB, bude tak možné připojit klávesnici nebo myš.
  • Apple (DIP) se podle WSJ stane součástí indexu DJIA, měl by nahradit společnost AT&T.

Zdroj: Bloomberg, Reuters, Yahoo Finance


Čtěte více:

Jsou Američané výjimeční?
06.03.2015 13:00
Americký prezident Barack Obama často tvrdí, že Američané jsou výjimeč...
Zahraniční obchod USA zůstává silně v deficitu, oproti prosinci se ale zlepšil
06.03.2015 14:52
Deficit zahraničního obchodu Spojených států se v lednu snížil na 41,2...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.