Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čína ví, že budoucnost patří jí

Čína ví, že budoucnost patří jí

25.03.2015 13:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Měnové války dále zuří. Nedávno se k nim přidalo Thajsko, které jako další v řadě zemí snížilo sazby ve snaze oslabit měnu. Fed podle všeho sazby zvýší v červnu a dolar tudíž posiluje. Dnes se tedy většina světa v tomto měnovém konfliktu snaží poškodit Spojené státy. Není to ale jediný způsob, jak se k měnovým válkám postavit. Je totiž také možné snažit se o získání většího území. Přesně to činí Čína, jejíž měna si přivlastňuje stále větší podíl na světovém trhu.

Na měnových trzích se hovoří hlavně o posilování dolaru. Jde o natolik významný vývoj, že si ho všímají i akcie. Pro americké firmy je totiž dosahování nových dolarových maxim ohrožením, protože snižuje jejich konkurenceschopnost a ukrajuje ze zisků vydělaných v zahraničí. Dříve se hovořilo o tom, že dolar ztratí své dominantní postavení v globální ekonomice. Takové úvahy jsou sice přehnané, ale jeho podíl na měnových rezervách skutečně klesl ze 72 % v roce 2001 na současných 62 %.

Čínská měna naopak nabírá na popularitě a projevuje se to i na tom, jak roste její popularita při mezinárodních transakcích. Zatímco na počátku roku byla sedmou nejoblíbenější měnou, nyní se už nachází na pátém místě. Nejvíce v této oblasti ztrácí euro, jehož popularita klesá jak v oblasti mezinárodních transakcí, tak u centrálních bank. Deutsche Bank v roce 2007 predikovala, že euro do roku 2010 dosáhne na 30 – 40% podíl na globálních rezervách. Maxima ale dosáhlo v roce 2009, a to na úrovni 23 %.

Všichni se tedy dnes snaží o oslabení měnového kurzu a podporu exportů. Zároveň ale přetrvává prestiž spojená s tím, že daná měna je používána jako jedna z hlavních transakčních měn na světě. Jsou tak jasně patrné snahy některých finančních center o to, aby se staly základnou pro transakce v renmninbi. A sama Čína prosazuje svou měnu jako nejlepší na světě. Simon Black ze společnosti Sovereign Man v této souvislosti ukazuje následující obrázek. Renminbi je na něm prezentováno jako „světová měna“:

cina

Vyfocený billboard ale není z Číny. Stojí u silnice vedoucí na letiště v Bangkoku. „Čína rozjela zahraniční reklamní kampaň prosazující její měnu a snaží se, aby to poznal každý návštěvník jednoho z nejrušnějších letišť na světě,“ píše Black. A dodává: „Vědí, že budoucnost patří jim a už nyní se tím chvástají.“ Swift udává, že čínská měna dnes pokrývá jen 2,06 % všech globálních transakcí. Před rokem to ale bylo pouze 1,39 % a dnes renminbi stojí před kanadským a australským dolarem. Pokud jsou spojené státy zemí, která měnové války prohrává, pak Čína bude v dlouhém období konečným vítězem.

Autorem je Mark Gilbert.

Zdroj: Bloomberg




Čtěte více:

Čínský zpracovatelský sektor je nejníže od dubna 2014
24.03.2015 8:38
Aktivita v čínském zpracovatelském sektoru klesla v březnu na nejnižší...
Moody's zhoršila Ukrajině rating
25.03.2015 8:23
Ratingová agentura Moody's zhoršila hodnocení úvěrové spolehlivosti Uk...
Euro začalo růstem, ale ztrácí dech i přes dobrá německá data
25.03.2015 10:35
Index podnikatelské nálady německého institutu Ifo překonal konsensus,...

Váš názor
  • Vím jedno. ...
    25.03.2015 21:33

    když jsem byl v Číně poprvé (před 6 lety) stál mě juan 2,50 Kč, letos za něj vyplajznu cca 4,20 Kč. Vyzkoušejte si propočítat procentický nárůst. Celý život poslouchám kecy (je mi 64 let. ?..včetně těch komoušskych). Rozvoj, prosperita, světlé zítřky a ono ho.no. To není v systému kapitalismus nebo komunismus. To je v lidech, kteří vedou a v těch, kteří si v pohodě nechají všechno líbit. Např. "Demokracii " v našem podání.
    bwalker
  • " Čínská měna naopak nabírá na popularitě ....
    25.03.2015 16:56

    ....dnes renminbi stojí před kanadským a australským dolarem. " To to, ale trvalo , než to některým zaostalcům došlo. Kde jsou ty časy, co ZDE někteří/mnozí křiklouni pořvávali, že China je kolos na hliněných nohách. Ještě, že Ty náplavy provokatérů z "kurzů" odvál odsud čas.
    AMN
  • Myslím, že
    25.03.2015 15:34

    to je jen začátek a globální změny ve finančním sektoru budou akcelerovat. Potrvá to ne staletí, ale jen pá let. Od USD odejdou země BRICS a to strhne lavinu dalších zemí nelibě nesoucích dominanci dolaru.. USD se možná jako rezervní měna ustálí někde pod 25-30%. Tedy pokud USA nějakým zázrakem ustojí ten astronomický dluh.
    €-&-€
    • Přesně
      25.03.2015 19:16

      To by mě zajímalo, co Čína vyhravá :) Transakce mezi státy :) Muhaha
      Bo
    • Re: Myslím, že
      25.03.2015 16:13

      Dolar bude logicky své postavení ztrácet, co taky jiného může dělat když měl (a stále má) dlouhou dobu dominanci téměř absolutní. Ale v dohledné době přejde většinově od dolaru k renminbi je pár čínských vazalů jako severní korea, kazachstán, rusko, mongolsko a dost možná i pár pošahaných protiamerických režimů jako je ve venezuele nebo íránu. Co se nezmění je, že všichni antiameričané z celého světa budou nad podobnými prognózami o konci dolarové dominance slastně onanovat, ale účet budou mít dál v dolarech.
      ..
      •  
        25.03.2015 20:28

        To bude,jinak Tě zdravím.
        Velka-m-edvedice.
  •  
    25.03.2015 14:51

    V malém rozsahu, do několika procent, může sehrát roli transakční měny i čínský juan. Ale získání významnějšího podílu na světovém měnovém obchodu si vyžaduje úspěch v měkkých faktorech - právní jistota, srozumitelná a vymožitelná legislativa, efektivní soudní systém, obecně jistá míra důvěry mezi subjekty v ekonomice. Přeji Číně, aby toho všeho dosáhla, protože svět bude tím zase o něco lepší a civilizovanější, ale tak jako k tomu Spojené státy, Británie nebo Nizozemsko potřebovaly spíše staletí než desetiletí, ani Čína toho cíle nedosáhne během pár let. Zůstaňme oběma nohama na zemi.
    Vlado
    •  
      25.03.2015 18:42

      Súhlasím a doplním ešte jeden mäkký faktor, v ktorom majú USA náskok. Je to schopnosť dokázať ukryť kritiku Číny za objektívne hodnotenie situácie alebo dostatočnre vierohodne sa štylizovať do úlohy obete: 1.Dnes se tedy většina světa v tomto měnovém konfliktu snaží poškodit Spojené státy. 2.Čína, jejíž měna si přivlastňuje stále větší podíl na světovém trhu. 3. sama Čína prosazuje svou měnu jako nejlepší na světě. 4.„Vědí, že budoucnost patří jim a už nyní se tím chvástají.“ Inteligentná diskvalifikácia súpera bola vždy silnou stránkou imperiálnych mocností a na to by sme mali brať ohľad pri hodnotení skutočného postavenia Číny. Mohlo by sa stať, že zatiaľ čo očakávame jej napredovanie cvalom, ona sa popred nás preženie tryskom.
      peterr
  •  
    25.03.2015 13:18

    a ejhle donedavna utajovana skutecnost ,ale vse je pripraveno a v pokracujicim modu dedolarizace,svet to vi a patria to musi pripustit ,uz to neni tajemstvim....tak tecky carky a do mne
    velkaamdvedice
    • Je ti jasny,
      25.03.2015 20:45

      mels pravdu, uz jen ty poplatky z dolarovych transakci drzi dolar nad vodou, je treba si to pripustit ...
      hm
      • Re: Je ti jasny,
        26.03.2015 7:36

        a ted tech poplatku bude cim dal tim min....to abys to pochopil ale muuuuuheeeeeehhheeeee
        velkaamdvedice
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data