Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Na Baltu se může rozhodovat o novém globálním řádu

Na Baltu se může rozhodovat o novém globálním řádu

29.03.2015 7:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Rusko zabralo Krym, destabilizovalo situaci na východě Ukrajiny a jeho konflikt s baltskými zeměmi po těchto krocích už není nemyslitelný. Za jakých podmínek by k němu mohlo dojít? Jak by takový konflikt vypadal? Pokud by v Evropě došlo k velkému ozbrojenému konfliktu, vyvolalo by to šok v celém světě. Hrozil by pád celého systému, který byl nastaven po konci studené války. Jestliže by země NATO nebránily baltské státy, nebo kdyby proti Rusku prohrály, byla by destabilizována i Asie a Blízký východ. Vzrostly by pochyby o tom, jakým spojencem jsou ve skutečnosti Spojené státy. Světové politické klima by se přiblížilo tomu, jaké panovalo ve třicátých letech minulého století.

Je hodně nepravděpodobné, že by Rusko vyhledávalo ozbrojený konflikt se Západem. Pokud by tedy zaútočilo na baltské země, muselo by to být důsledkem nějaké neuvážené kalkulace z jeho strany. Konflikt na Ukrajině ukazuje, že Rusko může za důvod k intervenci považovat ohrožení ruských menšin v sousedících státech (ať už je ohrožení skutečné či jen domnělé). Rusové představují čtvrtinu obyvatel Estonska a Lotyšska a obavy z ruské vojenské intervence jsou tudíž nemalé. Rozbuškou by mohl být konflikt mezi ruskými menšinami a většinovou populací, nové zákony namířené proti menšinám, přeshraniční přestřelky či konflikt mezi vojenskými letadly. Ruská intervence by pak měla dvě základní formy:

Za prvé, pokusy o destabilizaci, které by Rusko mohlo popírat. Kreml je obviňován z toho, že podporuje nepokoje na východě Ukrajiny, posílá tam své vojáky, zbraně a rozvědku. Podobně by se Rusko mohlo chovat v baltských státech a po několika měsících bojů by mohlo požadovat, aby ruská menšina dostala větší autonomii. Alternativně by do těchto států mohlo vyslat „mírové síly“. Podle mého názoru by ale taková strategie byla v těchto zemích mnohem složitější než na Ukrajině. Tyto země mají totiž výrazně vyšší životní standard a lepší vládu.

Za druhé, je tu možnost rychle provedené okupace. Kvůli malé armádě baltských zemí by takovému tahu stál v cestě jen málo intenzivní odpor. Náhlá okupace ale není pravděpodobná, protože Kreml by ji musel vysvětlovat. Méně dramatickou verzí by bylo poslání ruských jednotek za hranice baltských zemí, tam, kde se nachází velká část ruských menšin. Navíc by mohlo dojít k obsazení klíčových strategických bodů, jako jsou letiště, přístavy či železniční uzly.

Jak by Západ na popsaný vývoj reagoval? Evropské země a USA by čelily největší politické krizi za několik desetiletí, protože se zavázaly ke společné obraně. Ruská intervence ale nemusí být vnímána jako „ozbrojený útok“, který k této obraně zavazuje. Je tedy možné, že špičky NATO by se rozhodly použít sankce a diplomacii. Většina členů NATO ale vnímá „článek 5“ jako garanci bezpečnosti a kdyby byla tato garance oslabována, důvěryhodnost NATO by byla vážně poškozena. Nejrozumnější by naopak bylo, pokud by NATO vyslalo své jednotky do baltských zemí při prvních známkách vnitřního konfliktu mezi většinovou populací a ruskou menšinou. Odradilo by tak Rusko od eskalace problémů.

Pokud by Rusko vtrhlo do baltských zemí, šlo by o jasný akt agrese. I přesto bych však očekával, že v řadě západních zemí by panoval nesouhlas s vojenským konfliktem. Příčinou je riziko jaderné války či alespoň rozsáhlé konvenční války. NATO by tak mohlo vytvořit koalici zemí, které by k ozbrojenému konfliktu byly ochotné. Tato koalice by ale musela zahrnovat Spojené státy i přesto, že tato země je už unavená z konfliktů v Afghánistánu a Iráku. Podle mne by nakonec klíčové země NATO do války šly, velkou otázkou ale zůstává, zda by se konflikt omezil pouze na Baltské země. Rusko by mohlo zaútočit na Polsko či zabrat část švédského území. NATO by zase mohlo zaútočit na cíle v samotném Rusku.

Jaderné zbraně?

Největší nebezpečí představují jaderné zbraně. Pravděpodobně by šlo o využití taktických a ne strategických zbraní. I tak by ale byla veřejnost na severní polokouli šokovaná, protože by se zvětšilo riziko strategického konfliktu. Válka by každopádně tvrdě dolehla na celou globální ekonomiku a mezinárodní obchod. Došlo by k prudkému růstu cen ropy, silně poškozena by byla zejména ekonomika evropská, do které by přestal proudit plyn z Ruska. Stejně tak by ale tento krok ovlivnil ruské vládní příjmy.

Co by se stalo po válce? Pokud by vyhrálo Rusko, některé východoevropské země by se mohly pokusit o navázání bližších vztahů s Moskvou. Země jako Ázerbajdžán či Kazachstán by se pravděpodobně smířily s ruskou hegemonií v Euroasii. Vítězný Kreml by pak tlačil na USA a EU, aby došlo k nějakému rozdělení sféry vlivu v Evropě. Evropa by padla do nové studené války, která by se ale neprojevila na globální úrovni, protože význam Evropy postupně klesá.

V Rusku by pak přišel na tlak na vytvoření oficiálního autoritářského systému. Prohra NATO by naznačovala, že bezpečnostní dohody nemají velký význam. Japonsko a Severní Korea by pak pravděpodobně zvýšily své výdaje na obranu proti Číně. Zřejmě by se také snažily o vývoj vlastních jaderných zbraní. Podobný trend by nastal na Blízkém východě.

Kdyby zvítězilo NATO, dokázalo by svou sílu i přesto, že již několik let v členských zemích dochází k poklesu výdajů na obranu. Spojené státy by vyslaly silný signál, že stojí za svými spojenci, i když to může znamenat konfrontaci s jadernou mocností. Ruská prohra by silně poškodila jeho obraz vůdcovské země. Rusko by bylo snímáno jako nezodpovědné a nekompetentní. Jeho prezidenta by pravděpodobně potkal osud argentinského vládce Leopolda Galtieriho, který byl odstraněn několik dní po prohře ve válce o Falklandy. Rusko by sice bylo stále dost silné, ale jeho vedení by se pravděpodobně snažilo o méně konfrontací se Západem a o normalizaci vzájemných vztahů. Ty by mohly být základem jeho ekonomické obnovy.

Autorem je Yoel Sano z BMI Research.

Zdroj: BeyondBrics


Čtěte více:

Dluhu je příliš málo!
27.03.2015 17:00
Navzdory očekáváním ekonomů a expertů dochází po celém světě k dalšímu...
Západ musí Rusku ukázat svou sílu. V penězích.
27.03.2015 11:36
Na Ukrajině došlo kvůli ruské vojenské intervenci k fyzické destrukci ...
Turecké hospodářství jako investiční příležitost?
27.03.2015 10:45
Legendární slovní spojení „turecké hospodářství“ si v minulosti pro in...

Váš názor
  • putin je chujlo agresor a okupant
    07.04.2015 0:07

    SLÁVA UKRAJINĚ....SMRT RUSKÝM OKUPANTŮM SVINEM POJEBANÝM
    bandera
    • Re: putin je chujlo agresor a okupant
      07.04.2015 16:22

      Běž se trochu projít,třeba se ti udělá líp:-))
      Brutus
  • co tomuhle rikate rusomilove?!
    02.04.2015 11:31

    Alexander Lukašenko, Západem označovaný za posledního diktátora v Evropě, přišel s překvapivým prohlášením. Konflikt na východě Ukrajiny podle běloruského prezidenta není možné dlouhodobě urovnat bez aktivní role Spojených států. "Chce-li Washington, aby (na Ukrajině) zavládl mír a stabilita, musí se okamžitě k mírovému procesu připojit. Budou-li si to Rusko a USA přát, bude ukrajinský problém jednoznačně vyřešen," soudí běloruský vůdce. http://zpravy.aktualne.cz/zahranici/zive-ctvrtek-2-dubna-ukrajina-rusko-separatiste/r~aa6e4d9acee011e494a20025900fea04/?utm_source=atlasHP&utm_medium=newsbox&utm_term=position-2
    franc
    • Re: co tomuhle rikate rusomilove?!
      02.04.2015 12:08

      Rusomil opravdu nejsem, ale dovolím si reagovat i jako umírněný rusofob. Lukašenko není hlupák a vidí jak se Rusko pomalu potápí a logicky nechce jít ke dnu s ním. Proto už pokukuje po západu. Nedivil bych se, kdyby v dohledné době vystoupil z toho slavného euroasijského svazu.
      ..
      • ja mam spis pocit,
        02.04.2015 17:22

        ze uz i Lukasenko ma z rusaku strach. Jsou proste nevypocitatelny a zakerny!
        franc
      • ... častuška
        02.04.2015 13:29

        ... rusomil u Semil zakop o rubl ... flaksu si zaň nakoupil, k Moskvě vděk ho prostoupil, rusomil u Semil krapet pohubl.
        ☺lolek☺
      •  
        02.04.2015 12:33

        pred pul rokem rusko se potapi pred 3 mesici rusko se potapi dnes rusko se pomalu potapi .....za pul roku rusko se pomalu potapi co tam mas dalsiho??
        velkaamdvedice
        •  
          02.04.2015 12:39

          Chválím. Správně jsi postřehl, že situace v rusku se nijak nelepší. A k tomu Lukašenkovu prohlášení bys něco neměl?
          ..
          •  
            02.04.2015 13:11

            ... Lukašenko má povědomost, že krom Bělorusů jsou v jeho zemi kmeny Rudorusů. To zohledňuje.
            ☺lolek☺
  • ... častuška
    02.04.2015 11:10

    ... na Baltu, na Baltu, mrtvé v plastik zabal tu, báťuška má vizi, pročež svět je v krizi.
    ☺lolek☺
  •  
    02.04.2015 3:08

    We're all living in Amerika Coca Cola Sometimes war :-))
    Brutus
    •  
      02.04.2015 3:08

      https://www.youtube.com/watch?v=fw9F0lhC09E
      Brutus
      •  
        02.04.2015 9:44

        Coca Cola je zdravý nápoj. Obsahuje kyselinu fosforečnou, která je nedílným kamenem lidského zdraví. Celý svět totiž stojí na 4 kyselinách. Fosforečná posiluje funkci žaludku, likviduje nežádoucí patogeny v těle a chrání imunitu zažívacího traktu. Není pravda to, co hlásají antiameričani a pomatené divoženky s poustevníkama, že je to jed. Není, samotné kyseliny, které produkuje lidský žaludek jsou mnohem agresivnější. Bez kyselin bychom nemohli trávit jídlo. A jelikož se na kapitálovém trhu kupodivu vyskytují bolševici (obdivuhodný vztah komunistů ke světovému kapitálu:-)) nebudu se do této diskuze zapojovat:-))
        Jesse
        •  
          02.04.2015 18:17

          Tak doufám,že toho máš plnou lednici ,když je to takovej zázrak:-))
          Brutus
        •  
          02.04.2015 13:08

          ... Coca Cola není jed, je to účinný přípravek na očistu léta neudržovaného motoru, a nejen.
          ☺lolek☺
  •  
    01.04.2015 22:46

    ...čím dál víc lidí na světě má amíků plné zuby...jsem mezi nimi.....necítím se ohrožen ruskem...rusko má plné právo reagovat na aktivity nato - potažmo usa u svých hranic...jen blbec může okupaci roku 68 dávat za vinu dnešnímu rusku...a podporovat soudobou nacionálně fašistickou ukrajinu...loutku usa...jásejme a mávejme při demonstrativním průjezdu amerických žoldáků naší republikou.....chce se mi blít, velebnosti....
    keris
    •  
      02.04.2015 13:06

      ... jistě tedy neupíráš obranné organizaci NATO plné právo reagovat u svých hranic na aktivity Ruské federace.
      ☺lolek☺
    • keris
      02.04.2015 11:15

      sorry ale Ti nějak nevím zdá se mi tam drobný rozdíl dnes nikdo nezval naše představitele do Wash aby mu tam pod tlakem něco podepsali, ale normálně se zeptali a domluvili na průjezdu ne ? resp my jsme o něj stáli ač asi rudoši ne i to je demokracie, no a když jsme řekli že tu nechceme radar tak tu není taky drobný rozdíl v chování národů ne ?
      Mike -Green D. is killing Europe
      • Re: keris
        06.04.2015 16:11

        Radar tu není hlavně proto, že Bushovi skončilo prezidenství a Obama na něj nedal peníze. To je celá ta demogracie po emericku.
        ullsperger
    •  
      02.04.2015 9:46

      čím dál víc lidí se na USA spoléhá. Keris, tebe už taky dostali.
      Jesse
      •  
        06.04.2015 16:10

        Radar tu není hlavně proto, že Bushovi skončilo prezidenství a Obama na něj nedal peníze.
        Ullsperger
      •  
        02.04.2015 13:13

        ... keris je snadná kořist.
        ☺lolek☺
    •  
      01.04.2015 23:04

      Současné Rusko nostalgicjky vzpomíná na období SSSR a je hrdé na tehdejší imperiální politiku (včetně naší okupace v 68) a úspěšně na ni navazuje dnes na Ukrajině. Já se ruska nebojím, jen mám strach z rusáků pokud jsou blíž než 3000 km.
      ..
      •  
        01.04.2015 23:09

        ....stejný strach mám já z amíků....oni se umějí chovat, jen co je pravda.....říká ti něco např. My-Lai?
        keris
        •  
          01.04.2015 23:19

          ... ve Vietnamu se vedla krutá válka. Vedl ji Jižní Vietnam proti agresorovi, Severnímu vietnamu. Ten poźádal o pomoc svého spojence USA. Tolik kontext. Pokud jde o My-Lai, ano, bylo to vraždění jistého poručíka americké armády. Každá armáda má se svými vojáky a jejich zločiny problémy. Proto má vojenské soudy, vojenskou policii, má i popravené, zatčené a jinak trestané. My-Lai nebyla žádná oficiální či neoficální politika USA.
          ☺lolek☺
        •  
          01.04.2015 23:16

          A mimichodem hlavní viník dostal za masakr v my-lai doživotí. Rusáci dostávali za naši okupaci metály. To je rozdíl mezi USA a Ruskem.
          ..
        •  
          01.04.2015 23:11

          Ty tady vytahuješ nějakou vesnici ve středním Vietnamu z doby, kdy tady rusáci stříleli do lidí na václaváku? Jsi normální?
          ..
          •  
            01.04.2015 23:25

            ....jsem zcela normální, tím si můžeš být jist.....na václaváku došlo k ojedinělým excesům....zatímco ta nějaká vesnice byla zničena se vším všudy, ženami, dětmi, hosp. zvířaty, lidská obydlí byla vypálena.....a jinak, myslíš si, že kdyby nějaký pako zaútočil na transportéry, projíždějící naším územím, že by měl americký voják problém s použitím zbraně ?
            keris
            •  
              01.04.2015 23:31

              ... jj, útok vejcem by vedl k vypálení další Lidic, tak to myslíš? ... Rusové nás okupovali dvacet let, holt exces.
              ☺lolek☺
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m