Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Byl to jen takový vtip…

Byl to jen takový vtip…

16.04.2015 8:00

Populární věštec z Omahy už roky radí, aby investoři nekupovali akcie, ale firmy. A když už je koupí, měli by se chovat, jako by trh byl na několik let uzavřen. Jinak řečeno: Nekupujte akcie na základě grafů, trendů a podobně, ale na základě fundamentu. Poté, co je koupíte, nezajímejte se o informační šum a krátkodobé výkyvy trhu. Možná se mýlím, ale zdá se mi, že nad podobnými radami často souhlasně pokýváme a pak se vrátíme do zajetých kolejí tržních rituálních tanečků, které s nimi moc v souladu nejsou.

Už je to delší čas, co jsem se zde v sérii Zaostřeno na Blue chips věnoval ikoně módních akcií dneška – Tesle. Její akcie se od druhé poloviny minulého roku už nevezou na opojení z nových zítřků, ale hledají si spíše půdu pod nohama. Tím nechci předstírat, že vím, jaká je jejich „správná“ cena a hodnota – nevím a kloním se k názoru, že u podobných povídkových akcií je pochybné o fundamentální hodnotě vůbec hovořit.


Jen vtip 1.png
Zdroj: FT

Dnes se k Tesle chci vrátit a to z perspektivy vykolíkované v prvním odstavci. Možná jste ten příběh zaznamenali také: Prvního dubna Tesla překvapivě oznámila, že na trh hodlá uvést nový „Model W“. Mělo jít o hodinky (W = watch). Ve zprávě mimo jiné stálo: „Nejenže tento neuvěřitelný nový přístroj ukazuje čas, on ukazuje i datum. Navíc je schopen to udělat kdekoliv na Zemi. Změní váš život, ten už nikdy nebude takový, jako dřív.“ Jinak řečeno, na Apríla, v době intenzivních diskusí o jablečných hodinkách jsme se dozvěděli, že Tesla přichází s přístrojem, který umí kdekoliv na naší planetě ukázat nejen minuty, hodiny a dokonce i dny.

Ne všichni to považovali za povedený šprým. Jak poukazuje třeba Matt Levine z Bloombergu, minutu po zveřejnění této zprávy bylo zobchodováno mimořádné množství akcií Tesly a jejich cena vyskočila asi o 0,75 %. Ke konci obchodování se vše vrátilo zpět. Pravděpodobně se tak rychle roztočil rituální taneček, který jsme v posledních letech díky algoritmům dovedli do dokonalosti: Objeví se nějaký nadpis, na sdělení samotné není v první chvíli čas. Tesla (nebo kdokoliv jiný) prostě přichází s něčím novým a to by mělo být „buy“. Kupují algoritmy, počítače, cena roste, kupují lidé, spirála se roztáčí. Zřejmost vtipu zde ale přirozeně rychle vyplouvá na povrch a celá věc tak nežije dlouho. Ale tento minipřípad hezky ukazuje, jak se věci často mají. Mimochodem, bude zajímavé jak (jestli vůbec) se k celé věci postaví SEC. Vtip je to dobrý, ale možnost zneužití podobných žertíků je také evidentní.

Výše uvedený graf ukazuje vývoj ceny akcií Tesly a my ho zde můžeme srovnat se zajímavými obrázky od HSBC. Ty ukazují zmíněnou spirálu v celé své kráse a hlavně poukazují na „kritických 10 %“ – poslední krok s investičním džbánem, po kterém se utrhává ucho. V prvních dvou grafech je tento princip ukázán na technologické bublině – ke zdaleka největšímu nárůstu cen akcií došlo v posledních 10 % celého časového období růstu. Pak už cesta vedla jen dolů.

Jen vtip 2

Kolegové z HSBC ukazují (viz další grafy), že tento 10 % princip lze vysledovat u mnohem širší skupiny aktiv. Od kurzu rublu, přes bitcoin, DJIA , stříbro, zlato, či ropu (zde v obráceném gardu) se ukazuje, jak kritická je poslední 10 % perioda. Můžeme jí konec konců považovat za ono období, kdy si o daném aktivu a jeho atraktivitě povídají pověstní taxikáři a kdy je tudíž načase odejít. Je to období, kdy začínáme rychle chápat, že všechny ty povídky o tom, že tentokrát je to jinak, jsou jen dalším vtipem. Pak přichází čas hodnotářů, věštců z Omahy a odjinud. Vše to tedy spěje k otázce, zda se někdy poučíme. Jsem skeptik. Nebo vlastně optimista – „vtipům“ se bude dařit dál. I když někdy zabolí.

Jen vtip 3.png


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m