Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Aktualizovaný investiční výhled na rok 2015 – Akcie

Aktualizovaný investiční výhled na rok 2015 – Akcie

14.04.2015 11:00
Autor: Branislav Soták, Patria Finance

Dnešním textem uzavíráme sérií článků věnovaných aktualizaci investičních doporučení pro jednotlivé třídy aktiv v letošním roce. Investiční tipy Patria se v 1Q15 ukázaly jako mimořádně úspěšné (více ZDE) a atraktivní potenciál vidíme také v níže diskutovaných sektorech/titulech.

Z různých tříd finančních aktiv i pro rok 2015 nadále preferujeme akcie, především pak akcie z vyspělých ekonomik a trhů. Akcie jsou sice pohledem na historický vývoj očekávaného P/E nadhodnoceny asi o 10-15 % v USA a 20-25 % v Západní Evropě ve srovnání s desetiletými průměry, v relativním srovnání jsou však akcie podle nás atraktivní vůči dluhopisům, což platí především pro Evropu. Dividendový výnos v Evropě totiž znatelně převyšuje zdejší (nominální) úrokové výnosy. Základním tahounem dalšího růstu cen akcií by měl zůstat růst firemních zisků, v Evropě pak i pokračující smršťování akciové rizikové prémie. V Evropě nebo Japonsku pak díky velmi uvolněné měnové politice stále vidíme dodatečný prostor pro další růst ocenění (násobků).

Doporučujeme nadvážit Západní Evropu

Z regionálního pohledu nadále preferujeme investice do akcií v (západní) Evropě, kde slabé euro, levná ropa a kvantitativní uvolňování přispívají ke zlepšení výhledu pro ekonomiku eurozóny. Výrazné zlepšování názorů na eurozónu by ale mělo být z většiny za námi, a tedy i zahrnuto v cenách akcií. Mírné vylepšování odhadů na eurozónu je stále možné, ale o nic velkého už podle nás nepůjde. Spolu s tím, jak růst optimismu bude chladnout, by měl i akciový trh zvolnit tempo, které nabral na začátku roku.

Akcie v USA od začátku roku spíše stagnují za výrazného nárůstu realizované volatility. Postupně se tak vynořují příležitosti na opčním trhu, jež můžou v některých portfoliích dobře plnit funkci zajištění. Odhady HDP se posunuly mírně dolů a navíc to vypadá, že v příštích letech už můžeme vyhlížet zpomalování. Zlepšení během letošního roku může přijít s odezněním některých mimořádných negativních faktorů.

Fed si sice ohlídá, aby zpřísněním politiky oživení nepoškozoval, ale ani ho svou politikou nepodpoří, a obdobný dopad bude zřejmě mít i na tamní akciový trh. Z pohledu firemních zisků bude brzdou silný dolar. Negativní vliv na korporátní tržby lze pro 1H15 vyčíslit v řádu 3-5 ppt. Na druhou stranu je tu očekávaný příznivý vliv levné ropy, který se ale vlivem futures/hedgingových kontraktů na dodávky energetických vstupů nejspíš projeví až se zpožděním. Přímý negativní dopad na profitabilitu energetického sektoru je ovšem nasnadě a bude mít velký vliv na celou výsledkovou sezónu za 1Q15.

V Evropě preferujeme banky, dividendy, IT

Evropské akcie by nadále měly těžit z pozvolného oživování evropských ekonomik. Aktuálně tak preferujeme expozice na cykličtější části akciových trhů, jako jsou bankovní sektor a IT (jež jsou navíc atraktivní i strukturálně). V absolutním měřítku předvedly banky od začátku roku solidní výkonnost. Bankovní index STOXX Europe 600 Banks (SX7P) přidal 16,3 %, čímž o 2 procentní body zaostal za širším indexem.

Ve výhledu pro rok 2015 jsme jako důvody pro vyšší ocenění sektoru zmiňovali především pokles rizikové prémie bank, další uvolnění měnové politiky ECB, či pozvolné oživování evropských ekonomik. Tyto důvody i nadále přetrvávají, i když část z nich se již v průběhu prvního čtvrtletí stihla materializovat. Pokles rizikové prémie je patrný z rozdílného vývoje akcií bankovních titulů a CDS instrumentů. Pojištění proti defaultu bank (tj. CDS) v 1Q sice po vzoru loňska dále zlevnilo, tempo však výrazně zpomalilo, přičemž akcie bank zvrátily loňský nepříznivý trend a připsaly si výrazné zisky. Největší pokles rizikové prémie zaznamenaly hlavně banky periferie či vybrané akcie bank v CEE regionu (Erste, OTP). I proto nyní v bankovním sektoru doporučujeme více selektivní přístup k investicím.

Uvolněná měnová politika ECB přináší kromě výhod (např. levnější financování bank) i určitá negativa v podobě ultra nízkých sazeb, což vytváří tlak na úrokovou marži bank. Mezi bankami proto doporučujeme vybírat tituly, kde by měl efekt levnějšího financování převážit nižší výnosy z aktiv (např. Intesa Sanpaolo). Na trzích také panují obavy z nedostatku státních dluhopisů pro účely programu kvantitativního uvolňování ECB, což by mělo dále tlačit na pokles výnosů státních dluhopisů. Z tohoto vývoje a růstu aktivity na finančních trzích by měly těžit univerzální banky s větším podílem správy aktiv či obchodování na finančních trzích na celkových výnosech, tj. např. Barclays či Deutsche Bank.

V prostředí nízkých sazeb dále preferujeme akcie se slušnými dividendovými vyhlídkami (ING Groep, Intesa Sanpaolo). Potenciál nabízejí i další investiční příběhy v sektoru, např. konsolidace v Itálii (beneficient - Intesa Sanpaolo), restrukturalizace byznysu (Barclays, Credit Suisse, Deutsche Bank), či EPS momentum (Erste Bank).

V prostředí nízkých sazeb lze rovněž čekat nárůst zpětných odkupů akcií, vyplácených dividend či M&A aktivity. Napříč námi doporučovanými sektory proto doporučujeme zaměřit se na akcie společností se silnými rozvahami.

Telekomunikace patří k tzv. „bond-proxies“ sektorům, jsou tedy vhodnou alternativou k dluhopisům. Obzvláště v prostředí nízkých/záporných úrokových sazeb. Evropský sektor telekomunikací nabízí slušný dividendový výnos, a to jak v absolutním měřítku (4,3 %), tak především v relativním srovnání s výnosy dluhopisů zemí eurozóny. Za důležitý považujeme rovněž fakt, že se dividendy u mnoha telekomunikačních firem již dostaly na střednědobě udržitelné úrovně poté, co v předchozích letech klesaly. Vybrané tituly v sektoru zároveň představují vhodnou sázku na konsolidační potenciál, který je v současnosti patrný zejména ve Francii. Silné korporátní rozvahy můžeme najít i v sektorech zdravotnictví, nebo běžné spotřeby. Z hlediska užití přebytečné hotovosti za účelem posílení růstu tržeb/vytvoření hodnoty bude dle našeho názoru nejaktivnějším pivovarnické odvětví. Nositelem myšlenky by měla být především společnost AB InBev, která se svými záměry nikterak netají a má za sebou v tomto ohledu spolehlivý dlouhodobý track-record.

…v USA IT, zdravotnictví a (letecký) průmysl

V USA považujeme za nejatraktivnější sektory IT, zdravotnictví a (leteckého) průmyslu. Za splnění jistých podmínek (viz. níže) by mohl investory začít opět zajímat i finanční sektor.

Vybraná odvětví průmyslového sektoru mohou nabídnout zajímavé investiční příležitosti s ohledem na fakt, že podíl investic na HDP v USA je z hlediska této fáze hospodářského cyklu citelně pod dlouhodobým průměrem, přestože se mezera výstupu vzniklá v průběhu finanční krize již takřka uzavřela. S tím, jak se výrobní kapacity postupně blíží svým limitům, měla by se posléze dostavit akcelerace inflace a tím i motivace k investicím. Korporátní rozvahy jsou přitom zdravé a finanční podmínky stále uvolněné, pomineme-li posilující dolar. Se zdroji financování by tudíž neměl být problém.

Jenomže zatímco některým odvětvím průmyslu hrozí výrazný úbytek poptávky (typicky odvětví navázaná na energetický a komoditní sektor), jiná odvětví jsou naopak podinvestována. Patří mezi ně např. letecká přeprava, nebo ne-rezidenční stavebnictví. Co se týče investic v leteckém průmyslu, hlavní motivační faktory jsou v zásadě dva. Prvním je růst celkové poptávky (aproximovatelný např. globálním růstem HDP), jenž motivuje letecké společnosti ke zvyšování celkové agregované přepravní kapacity. Druhým je snaha o vyšší palivovou efektivnost přepravy, která našla odezvu v nejnovějším produktovém cyklu dvou dominantních světových výrobců komerčních letadel.

Letecký průmysl, to ovšem nejsou jen dodavatelé jako Honeywell, nebo třeba francouzský Safran, ale do jisté míry třeba i FedEx a především komerční aerolinky. Ty americké se můžou opřít o levnou ropu, jež by měla táhnout aerolinky k rekordní profitabilitě, disciplinovaný přístup k navyšování agregované přepravní kapacity, bující domácí a transatlantický trh, atraktivní valuace a proběhnuvší restrukturalizace. Po zbytek roku tudíž preferujeme i investice do jmen jako Delta Air Lines nebo American Airlines.

Stálice našich investičních doporučení posledních let jako IT a zdravotnictví nadále vládnou atraktivním strukturálním příběhem. Zdravotnictví se navíc může nyní opřít o vlnu nových léků, které přicházejí na trh, a bující M&A činnost. Strukturální atraktivita IT sektoru opírající se třeba o přechod ke cloudu, e-komerci, bezhotovostní platební styk, nebo mobilní technologie, by měla být v příštích měsících ještě posílena Applem, který by mohl mimo silného produktového cyklu těžit i z očekávaného navýšení zpětného odkupu akcií.

Závěrem slíbená poznámka k finančnímu sektoru. Dosavadní letošní nárůst realizované volatility na finančních trzích nahrává zlepšení v investičních divizích bank. Opětovný pokles výnosů na dluhopisovém trhu naopak drží na uzdě čistou úrokovou marži a příjmy z úvěrových aktivit. Je určitě zajímavé, že většiny benefitů z rostoucích úrokových sazeb (cca 56 %) se bankám dostává přes krátký konec výnosové křivky. Pokud by v průběhu letoška došlo na námi očekávaný scénář zploštění americké výnosové křivky, měly by se skrze oživení úvěrových příjmů dostat do pozornosti investorů opět i banky.

Konkrétní námi doporučované tituly pravidelně udržujeme formou přehledu „Dlouhodobých investičních příležitostí (DIP), více ZDE.

Na domácí burze doporučujeme investovat do Erste Bank a titulů s udržitelnou dividendou

Na domácí burze, v souladu s naším názorem na evropské akcie, věříme především v další růst akcií Erste Bank. Akcie banky sice v uplynulém čtvrtletí výrazně posílily, což odráží hlavně pokles rizika spojeného s rozvahou banky či situací v Maďarsku. Domníváme se však, že aktuální tržní ocenění stále plně neodráží ziskový potenciál bankovní skupiny, zejména na trzích v Maďarsku a Rumunsku. Podpůrným faktorem je i minimální angažovanost v Rusku a v dalších zemích postsovětského prostoru.

V případě Komerční banky mírníme naše nákupní doporučení na „držet“, resp. titul doporučujeme znovu přikupovat jen při výraznějším poklesu. Ve prospěch Komerční banky sice mluví její silná kapitálová přiměřenost, což bance při absenci vhodných investičních příležitostí (nízkých sazeb) umožňuje vyplatit vyšší dividendu. Další tlak na úrokovou marži a relativně nízké náklady rizika však značně limitují ziskový potenciál Komerční banky.

Tuzemské akcie lákají investory i svými slušnými dividendovými výnosy. Investorům radíme vybírat tituly, které mají nejvyšší potenciál vyplácet stabilní nebo rostoucí dividendu. Mezi nimi doporučujeme (vedle již zmiňované Komerční banky) především akcie Pegas Nonwovens a Philip Morris CR.

Výběr správných titulů je při investování na kapitálových trzích klíčovou podmínkou pro zvyšování hodnoty portfolia. Analytický tým Patria Research proto pravidelně vybírá cenné papíry s atraktivní valuací, slibnými sektorovými vyhlídkami a zajímavým růstovým potenciálem, které následně presentuje jako vhodné investiční příležitosti v rámci dvou základních produktů: Krátkodobých investičních tipů a Dlouhodobých investičních příležitostí (DIP).

Kompletní analýzu Dlouhodobé investiční příležitosti, která obsahuje všechny investiční tipy, si mohou klienti Patria Direct stáhnout v obchodní platformě v záložce Research.

Za zmínku také stojí, že ke kompletnímu seznamu mají přístup všichni aktivní klienti (alespoň jeden obchod za kvartál) Patria Finance. Investiční tipy, včetně analytických výstupů, jsou pravidelně zveřejňovány také na webových stránkách Patria v sekci Zápisník analytika.






Čtěte více:

Krátkodobé tipy - ikona doby Apple ale i bankovní gigant jsou v kurzu!
01.04.2015 11:00
Rádi bychom Vám prezentovali další ze série analytických prací našeho ...
Dlouhodobé investiční příležitosti (DIP) – Sektor telekomunikací
02.04.2015 13:00
Výběr správných titulů je při investování na kapitálových trzích klíčo...
Penzijní spoření – odpovědný přístup v boji s „ekonomicky chmurnou“ demografií (část 1.)
04.04.2015 13:00
Řízení osobních financí představuje náročnou disciplínu. Velká spousta...
Zhodnocení investičních doporučení Patria pro 1Q15
09.04.2015 17:00
Pro rok 2015 jsme doporučovali investovat do akcií v západní Evropě a ...
Aktualizovaný investiční výhled na rok 2015 – Ekonomika
10.04.2015 11:00
Včera jsme v tomto článku zveřejnili zhodnocení (mimořádně úspěšných) ...
Aktualizovaný investiční výhled na rok 2015 – Měny
13.04.2015 13:00
První čtvrtletí roku 2015 je za námi a nastal proto čas k bilancování....

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university