Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Řecko pomoc zřejmě nedostane

Řecko pomoc zřejmě nedostane

15.04.2015 9:08
Autor: Redakce, Patria.cz

Ministři financí zemí eurozóny neschválí na svém zasedání 24. dubna v Rize výplatu 7,2 miliardy eur Řecku v rámci prodlouženého záchranného programu pro tuto zemi. Dosavadní vyjednávání mezi oběma stranami jsou tak ještě blíže krachu. Napsal to včera německý tisk.

Deník Handelsblatt uvedl, že podle místopředsedy Evropské komise pro euro a sociální dialog Valdise Dombrovskise se euroskupina zaměří jen na konstatování vývoje jednání. Dombrovskis v pondělí podle agentury Reuters podotkl, že Řecko nevypracovává a nezavádí strukturální reformy požadované jeho evropskými partnery dostatečně rychle. Zopakoval také, že už zbývá jen málo času do chvíle, kdy Atény zůstanou zcela bez finančních prostředků.

Také list Süddeutsche Zeitung s odvoláním na nejmenovaný vysoce postavená zdroj Evropské unie uvedl, že euroskupiny již nedoufá v to, že na rižském zasedání "dosáhnou bodu obratu v řecké krizi". "K dohodě v Rize nedojde," řekl zdroj, podle kterého jsou tak jednání s Aténami blíže neúspěchu.

Insolvence Řecka by znamenala nebývalý šok v 16leté historii měnové unie a přišla by jen pět let poté, co Řecko obdrželo první ze dvou záchranných balíků od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu.

Evropští partneři dali Řecku podle nedělního vydání německého listu Frankfurter Allgemeine Zeitung čas do 20. dubna, aby předložilo revidovaný plán reforem. Euroskupina jej pak měla v Rize schvalovat.

Zdroj: RTRS, ČTK


Váš názor
  • na Draghio
    15.04.2015 14:41

    na tiskovce zautocila aktivistka.... :-) smankote to je show, to nemaji prachy ani na ochranku? :-)
    neo029
    • Re: na Draghio
      15.04.2015 15:18

      No ja se lekl asi vice, nez Draghi. :)
      sazkar
  • Hoši nebuďte naivní
    15.04.2015 14:37

    je to jenom Matrix :o) úplně normálně to domluvili už dávno, jen potřebovali přesunout dluhy Řeků od bank a soukromníků do ECB, nikdo by nesouhlasil aby jim poslali=odpustili prachy napřímo tak to udělali oklikou, teď bude mít "ztrátu" ECB (stejně to zaplatí Němci atd. ) ale nebude to politicky vypadat tak blbě a ještě nakonec budou říkat jak byli vyjednavači tvrdí a že to zaplatí ošklivá EU a ne Německo :o))) žádní drachma nebude
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: Hoši nebuďte naivní
      15.04.2015 14:40

      btw nejvetsim veritelem Recka jsou aktulane primo/neprimo vlady eurozony=jejich danovy poplatnici :-) drzi 60% dluhu ...
      neo029
  •  
    15.04.2015 13:10

    je vidět, že si současní GR představitelé neuvědomují do čeho se ženou. Jestli neudělají reformy, budou mít podstatně tvrdší podmínky než mají nyní. Vůbec bych se nedivil, kdyby potom Tsiprase pověsili za koule do průvanu.
    vikeza
    •  
      15.04.2015 13:22

      No spíš jestli si uvědomují, do čeho se ženou eurobyrokrati v čele s němci. Ještě mi nikdo nevysvětlil, proč by Řecko mělo opouštět eurozónu v okamžiku, kdy nezaplatí splátku dluhopisů MMF. Copak je v asociační dohodě nějaká klauzule, že v takovém případě lze daný stát z EU nebo jen z eurozóny vyloučit? Řeci mají primární přebytek, takže můžopu být relativně v klidu.
      ..
      •  
        15.04.2015 14:41

        uz jednou jsem ti to napsal, ale asi si nepochopil. Tak jinak. Kdyby si si pujcil od sousedu v baraku penize a pak jim rekl, ze tu zustanes bydlet ale penize jim nikdy nevratis. Co by se pak stalo? Nejak tak si to u Recka predstav. Cerna Hora ma euro i bez ecb, to problem neni.
        sazkar
        •  
          15.04.2015 14:59

          Jo Řecko bude u sousedů velmi neoblíbené a tím to taky zhasne. Poslat na ně exekutora nemůžou, leda snad armádu, ale to neudělají, páč zrovna řecká armáda je v EU jedna z těch bojeschopnějších. A správně říkáš, že černá hora má euro i bez ECB. I když principiálně jsem přesvědčen, že jsou již dohodnutí nebo se brzy dohodnou, ale navenek je třeba hrát tvrdé vyjednavače do poslední chvíle a ještě i pár dní potom.
          ..
          •  
            15.04.2015 22:57

            Ono ale mozna i pro nas tu bude velice super videt jak to bude vypadat s Reckem, kdyz je clovek fakt na noze s EU. Svet je velice kruty, hlavne kdyz si sam. Jak i dle tebe vidim, ze lide moc nechapou svet.
            sazkar
          • :)
            15.04.2015 22:53

            Tak nemas moc velkou fantazii co vsechno muzou proti Recku sousede udelat. A armada to rozhodne neni. Kdyz si myslis, ze jim zustane volny pohyb zbozi a kapitalu v EU a penize z fondu a z EIB, fakt ne. Jako si myslis, ze sousede te v noci pak nechaji klidne spat a klidne te z bytu jenom tak rano do prace pusti? ;) Recko bude mit velice kruty zivot. Jinak zitra prebytek minuly rok byl 0, deficit 3,5. Zitra to bude i na patrii :). Fakt vice fantazie :). Svet neni hospoda, a lide si musi uvedomit, ze demokrace je i zodpovedost na minule tve rozhodnuti ve volbach. To, ze maji v Recku ted novou, tak od nuly se zacit jenom tak neda.
            sazkar
      •  
        15.04.2015 13:45

        Týjo! Od tebe bych si nevzal ani rohlík, ty ekonome! Krom toho, že "němci" jsou "Němci" a "Řeci" jsou Řekové, měl by sis uvědomit, že neúhrada dluhopisů je prostě default. Dále by sis měl uvědomit rozdíl mezi EU a eurozónou. Zatímco z EU nelze vyloučit, pro eurozónu platí Maastrichtská kritéria. Je pravda, že jsou stanovena pro přijetí eura. Ale skutečnost, že někdo není schopen platit dluhopisy a plnit i jiná kritéria znamená, že nebude mít přístup na finanční trhy (kdo by také bankrotáři /nebo komukoli, kde nesplácí/ půjčoval, ty ano?) a bez přístupů na finanční trhy prostě bude muset zavést (tisknout) vlastní měnu, protože nebude schopen vůbec financovat chod státu. Přebytky s tím nemají vůbec co dělat.
        Niemetz
        •  
          15.04.2015 14:18

          aktualne vymetena pokladna ukazuje na problemy s vyberem dani, tedy ten prim. prebytek uz davno nemusi byt pravda... aktualne spekulace z Nemecka, ze se pripravuje scenar s defaultem Recka, ale jeho setrvanim v eurozone... jsem zvedavy, jak to soudruzi chteji zaridit... :-)
          neo029
        •  
          15.04.2015 14:08

          Kvůli hovorově češtině a pravpisným chybám si pruď svoje děcka, ale k tématu. Maastrichtská kritéria hovoří o povoleném dluhu 60% HDP (který splnuje asi pět státu z EU) a deficitu, který řeci narozdíl od třeba frantíků plní. Default na tom nic nemění. Leda snad k lepšímu když škrtnou dluhy bude jejich zadluženost blízká 0%. Primární přebytek s tím naopak má co dělat velmi. Za rok vyberou na daních o 2% více než potřebují k chodu státu (bez splátek jistiny a úroků z dluhů). investic). Že bude problém prodat pokladniční poukázky a vyrovnat časový nesoulad mezi platbamia výběrem daní je pravda, můžou se zpozdit výplaty důchodců platby státu zdr. pojištovnám a v celém systému spůsobit chaos a druhotnou platební neschopnost, ale žádný odchod z EU z toho nekouká.
          ..
        •  
          15.04.2015 14:03

          moment, jestli bude default, tak jedou od 0 a tím pádem by mohli (musejí) plnit Maastricht kritéria. MMF, SB a další jim nařídí takové podmínky, že si bez nich ani neuprdnou. Krach GR může být to samé jako krach Detroitu. Jsou součástí US a jede se dále. To samé by mělo být s GR. Jaký je rozdíl mezi dlužníkem společností a státem? Žádný......
          vikeza
  •  
    15.04.2015 12:31

    To je dobře . Řekové budou první , kdo opustí EU a dají tak příklad ostatním , že to není žádná tragédie . Držím jim palce . Dali světu OH , pomohou světu rozložit EU .
    Karel IV
Aktuální komentáře
18.04.2024
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly
10:15Inflace v Británii v březnu klesla na 3,2 procenta, je nejníže za dva a půl roku
9:17Výrobce čipů ASML je díky vývozu do Číny v zisku, má ale málo zakázek
9:07Rozbřesk: Globální výprodej dostal pod tlak i středoevropské trhy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m