Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ashley Madison IPO - Seznamka pro nevěrníky chce letos na burzu

Ashley Madison IPO - Seznamka pro nevěrníky chce letos na burzu

20.04.2015 16:50
Autor: Kristýna Zahradníková, Patria Online

„Život je krátký, mějte aférku,“ to je ve zkratce motto webové seznamky Ashley Madison. Nejde o seznamku úplně tradiční, platforma se specializuje na mimomanželské románky. Protože obchodu s nevěrou se daří, plánuje tato kanadská společnost vstoupit na burzu. Brzy tak možná půjde v Londýně do rozkvětu nevěry i investovat.

Ashley Madison nabízí již od roku 2001 „diskrétní“ služby ženatým pánům a vdaným dámám, kterým manžel či manželka prostě nestačí. Název společnosti není nic jiného než spojení dvou oblíbených amerických dívčích jmen. Společnost se řídí heslem „Život je přece krátký, tak si ho užijte.“ Nevěrníkům i nevěrnicím dokonce nabízí na svých stránkách zásady, podle kterých se řídit, aby zakryli všechny stopy cizoložství. Takže ano, nemorální to zdá se je. Nicméně výkonný ředitel Noel Biderman to omlouvá jednoduše. Pokud podle něj někdo jde na stránky Ashley Madison, pak to znamená, že nevěru již stejně plánuje. Stránky pouze zajistí, že nebudou partnera podvádět s kolegou nebo blízkým přítelem či přítelkyní. Jak to tedy vidí pan Biderman, měli bychom na Ashley Madison nahlížet jako na takovou bezpečnou alternativu nevěry.

IPO podruhé, tentokrát „liberálnější“ Londýn
Letos se dost možná dočkáme toho, že budeme moci sledovat vývoj obchodu s nevěrou přímo na London Stock Exchange. A proč si kanadská společnost pro svou IPO vybrala právě Londýn? Protože Evropa má prý daleko uvolněnější přístup k nevěře. Ředitel mezinárodních vztahů Kraemer řekl Bloombergu, že Evropa je tím jediným místem, kde má Ashley Madison reálnou šanci provést IPO a to právě díky liberálnímu přístupu k nevěře. V Severní Americe by bylo pro AM obtížné najít pro uvedení na trh potřebnou podporu. Jde přitom již o druhý pokus Ashley Madison vstoupit na burzu a tentokrát to musí podle kanadské společnosti dopadnout dobře. V roce 2010 se totiž snažila Ashley Madison vstoupit na trh v Torontu, tento pokus však pro nezájem investorů selhal.

Čísla nelžou
Ashley Madison je dnes po Match.com druhou největší online seznamkou na světě. I když nyní se 50 % byznysu AM odehrává v USA, společnost plánuje, že do roku 2020 bude 50 až 60 % jejích tržeb pocházet z Asie. Že nevěra je výnosným byznysem dokazují i čísla za loňský rok. Společnost vydělala 115 miliónů dolarů, což je o 45 % více než v předchozím roce a její hodnota se odhaduje na 1 miliardu amerických dolarů. Od IPO si Ashley Madison slibuje získání prostředků ve výši 200 miliónů dolarů, které chce použít na mezinárodní expanzi. Mimomanželská nevěra tak pokvete všude na světě.

Mateřská společnost Ashley Madison Avid Life Media nyní prochází prověrkou due dilligence a s analytiky řeší, jestli se pokusí vstoupit na hlavní londýnský trh anebo AIM trh. Po službách Ashley Madison je slušná poptávka. Jen například ve Velké Británii je na stránkách AM registrováno 1,2 miliónu uživatelů, což se rovná zhruba pěti procentům britské manželské populace. Celosvětově má Ashley Madison 34 miliónů členů ve 46 zemích světa včetně Japonska, Jižní Korey, kde po zákazu obnoví své služby příští týden a Jižní Afriky. Letos na jaře je plánována expanze do Ruska, na Ukrajinu a do pobaltských zemí. Stránky AM jsou k dispozici i česky. V Singapuru stránku zakázali.

Kraemer uvedl, že v případě další mezinárodní expanze zákazy neočekává. “Zákaz Ashley Madison nevěru neomezí. Nevěra byla na světě snad stejně dlouho jako monogamie. Pokud by někdo chtěl zakázat AM, musel by zakázat I Google, Facebook a další komunikační platformy, které lidé využívají ke svým aférkám,” řekl Kraemer.

Jak to funguje
Princip seznamování je jednoduchý. Registrace uživatele je zdarma. A bez poplatku lze I vyhledávat v databázi členů, ovšem za posílání vzkazů nebo virtuálních dárků dalším členům se poplatek platí. Členové stránek pak mohou volně chatovat a domlouvat si schůzky. A Ashley Madison se postará o to, že se nic usvědčujícího neobjeví na výpisu z vaší kreditní karty.

Každý vytvořený profil pak uvádí, co uživatel vlastně hledá, jako například „bublinkovou koupel pro dva, něžnost a smyslnou masáž“. Každý uživatel dále uvádí, jestli hledá jen kyberaférku, dlouhodobější vztah nebo krátkodobý úlet. Nepřekvapí, že zhruba 70 % členů Ashley Madison jsou muži. Jak prohlásil Noela Biderman v listu The Telegraph před pěti lety: “Lidi, je rok 2010, čas přehodnotit definici morálky.”

Zdroj: BI, BBG, FT


Čtěte více:

Německý ZEW a Ifo, Řecko, O2 CR ... týdenní výhled
20.04.2015 11:00
Tento týden dorazí dubnová sada důležitých měkkých indikátorů z eurozó...
IPO Watch - krotiči Big Data z Apigee jdou na burzu
20.04.2015 12:12
V sedmnáctém týdnu se chystají tři IPO. Jsou to Viking Therapeutics In...
Project Syndicate: Co Západ dluží Ukrajině
20.04.2015 13:00
Ukrajina dnes možná nefiguruje v tolika novinových titulcích jako před...
Svár o jablko: Rusko chystá uvolnění sankcí pro Řecko, Maďarsko a Kypr
20.04.2015 15:59
Moskva zřejmě brzy umožní vybraným společnostem z Řecka, Maďarska a Ky...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data