Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Etsy – lidé, sněte

Etsy – lidé, sněte

21.04.2015 17:35

Minulý týden vzbudila svým IPO pozornost společnost Etsy. Jde o internetové tržiště, které se zabývá prodejem věcí aspirujících na unikátnost, či dokonce umění. IPO jsou také takovým hodně unikátním jevem a tato unikátnost na druhou se zde materializovala tím, že cena akcie se zvedla z 16 na 35 dolarů, aby pak došlo k znatelnému propadu optimismu. Ten pokračoval i v pondělí, kdy akcie odepsala téměř 10 %. S Etsy je tedy zatím zábava.

1

Zdroj: FT

Detailnějšímu pohledu na akcie, které byly předmětem IPO, se zde obvykle vyhýbám a důvod je jednoduchý: Pohled na jejich fundament je většinou „detailem“, kterému trh ještě nějakou dobu nebude věnovat zase takovou pozornost. Klíčový je příběh, ona pověstná „story“, která láká, či naopak odrazuje. Tentokrát jsem se ale rozhodl udělat výjimku. I zde je samozřejmě klíčová „story“. Uvažovat můžeme třeba o tom, zda se toto tržiště nestane platformou pro globalizaci lokálních mikropodnikatelů. Pak by vlastně umožnilo získat z lokalizace i globalizace to nejlepší a můžeme bez problémů snít o tom, že hovoříme o dalším Amazonu. Tento sen by kazilo snad jen to, že Amazon sice generuje hezké cash flow po investicích, ale všechno syslí v rozvaze.

Zpět k našemu tržišti a jeho debutu na jiném tržišti. Etsy v posledních dvou letech dokázala znatelně zvyšovat tržby a nyní se jimi pohybuje něco málo pod 200 miliony dolary. Se zisky je ale potíž. Mírné ztráty let 2012 a 2013 se v minulém roce přetavily do díry velikost 15 milionů dolarů.

2

Zdroj: FT

Neztrácejme ale fundamentální naději, třeba se i zde ukáže, že názory účetních (tj. zisky) se značně liší od skutečné schopnosti generovat tok hotovosti. Provozní tok hotovosti je naštěstí skutečně v kladných číslech a dokonce to platí i o toku hotovosti po CapEx. Nejde samozřejmě o nějaká vysoká čísla – v roce 2014 vydělala firma na provozní úrovni 12 milionů dolarů a do provozních aktiv dala 10 milionů dolarů. Zbyly jí tak 2 miliony a musela hodně přidat na to, aby zafinancovala ostatní investice ve výši 11 milionů dolarů. Zdroje zajistilo vydání akcií ve výši 43 milionů dolarů (jde samozřejmě o čísla před IPO). Akciovému fundamentalistovi se tak může ulevit – firma na provozní úrovni a ani po CapEx nepálí peníze, už nyní je tvořena hodnota. Úleva bude mít ale jen krátkého trvání, pokud se podívá na kapitalizaci, která se nyní pohybuje na 3,13 miliardách dolarů.

3

Zdroj: FT

Jaký tok hotovosti k akcionářům ospravedlní takových 3,13 miliard dolarů? Kdyby tento tok měl dlouhodobě stagnovat (0 % růst), musel by ve výchozím bodě dosahovat 210 milionů dolarů (požadovaná návratnost se s betou na 1 pohybuje na 7,5 %). O takový scénář se zde ale evidentně nehraje. Pokud by dlouhodobý růst CF dosahoval 5 %, stačilo by v bodě nula 72 milionů dolarů. Pokud by růst dosáhl 7 % (tedy těsně pod požadovanou návratnost), stačí 14 milionů dolarů. Tento nástin nám ale spíše než praktické zhodnocení atraktivity Etsy ukazuje, kde je zakopán pes u většiny „růstových“ IPO – i dlouhodobější růsty jsou vysoko a blíží se požadované návratnosti. Jinak řečeno, i relativně nicotný počáteční tok hotovosti tak dokáže valuační divy. Lidé, respektive investoři, sněte! Pomoci může následující skice, která ukazuje, z čeho všeho by firma měla těžit: růst online a mobilních trhů obecně, rostoucí počet „uvědomělých“ spotřebitelů a mini výrobců:

4

Nerad bych, aby moje dnešní hodnocení vyznělo negativně, či dokonce cynicky. Příběh tu je, čísla nejsou hrůzná a v podstatě tedy hovoříme hodně o tom, jakou averzi k riziku daný investor má a jak velké jeho portfolio je. Pokud je averze vysoká a portfolio relativně malé, na snění ve stylu Etsy prostor není. Pokud je tomu opačně, může být i určitý prostor pro sázky na sny o trzích budoucnosti. Proč by konec konců nemohlo prosperovat tržiště, které bude těžit z toho, že ve vyspělých zemích se naše aktivity stále více obrací směrem k umění, kreativitě – jak na straně nabídkové, tak na straně poptávkové. A stejně jako youtube dává prostor řadě nadaných umělců zejména v oblasti zvuku, kteří by jinak v rámci zaběhlého systému neměli šanci, může nakonec fungovat podobně Etsy v rukodělné oblasti (ale vlastně nevím, jestli je to s ohledem na ziskovost youtube povzbuzující přirovnání). A jsme zase u investičních snů a jejich nacenění.


Čtěte více:

Nové IPO na pražské burze! (+názor analytika)
21.04.2015 13:00
Burza cenných papírů Praha zahájí dne 12. května 2015 obchodování s no...
IPO Recap - firma, která možná nikdy nic nevydělá, předvedla slušnou jízdu - Etsy
21.04.2015 12:18
Minulý týden se po delší době IPO aktivity zvýšila. Všechny firmy jsme...
Verizon v 1Q15 - tržby i zisk rostou; sítě LTE si vedou dobře
21.04.2015 13:44
Verizon zveřejnil svoje výsledky za 1Q. Zisk na jednu akcii (adj. EPS ...
Under Armour zveřejnil výsledky za 1Q 2015, akcie v premarketu klesají
21.04.2015 14:20
Americký výrobce sportovního oblečení, obuvi a doplňků Under Armour zv...

Váš názor
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.