Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ruské zpravodajské služby intenzivně válčí proti Západu

Ruské zpravodajské služby intenzivně válčí proti Západu

24.04.2015 15:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Jak se ukazuje v souvislosti s kybernetickými útoky na Spojené státy z podzimu minulého roku, Rusko v této oblasti vede se Západem válku. Jeho cílem bylo i Německo, Estonsko, Rumunsko či Ukrajina. James Clapper, který stojí v čele americké National Intelligence, před nedávnem sdělil senátu, že „ruská hrozba je vážnější, než se dříve myslelo“. Schopnosti ruských hackerů probourat se do počítačových sítí Bílého domu a dalších vládních institucí by měly představovat vážné varování. Spojené státy i NATO na něj musí reagovat vybudováním efektivních nástrojů obrany.

Ruské kybernetické útoky nabývají v Evropě a Severní Americe na intenzitě, roste i jejich sofistikovanost. Jde o chytrou válku, která míří za hranice tradiční činnosti zpravodajských služeb, které se orientovaly na získávání informací. Už bolševická tajná služba hovořila o „aktivních nástrojích“ a používala je na prosazování revolučních cílů v zahraničí. Zahrnovaly vše od politicky motivovaných vražd až po propagandu. Taktické cíle současných kybernetických útoků závisejí na konkrétních okolnostech. Například útoky vedené proti Rumunsku v roce 2013 měly za cíl získání tajných informací. Rumunská tajná služba byla schopná je rozpoznat a zastavit. Útok z roku 2007 provedený na Estonsko měl tuto zemi potrestat za odstranění válečného památníku. Jinde zase hraje hlavní roli propaganda – letošní útok na německé weby byl proveden skupinou nazývající se CyberBerkut a mělo jít o odvetu za německou podporu poskytovanou Ukrajině.

Podobné operace tvoří součást širšího spektra kroků, které míří proti západním zemím. Patří mezi ně i poskytování financí politickým stranám, zakládání proruských blogů a webových stránek, masová manipulace se sociálními médii a používání různých agentů. To vše má za cíl vyvolat u údajných nepřátel Ruska vnitřní rozpor a šířit dezinformace. Mezi nejčastější cíle patří země sousedící s Ruskem a Putinův cíl je zde jasný: Destabilizovat demokraticky zvolené vlády a získat nad zemí ekonomický, politický a strategický vliv. Putin doufá, že se mu podaří obnovit sféru vlivu a kontrolu nad významnými strategickými rozhodnutími. Nejde o žádnou novou taktiku, dnes se pouze využívá s intenzitou, která byla naposledy patrná během studené války.

Celý proces začal po přelomu tisíciletí, kdy došlo k obnově a modernizaci systému ruské vojenské rozvědky. Stál za ním sám Putin a ten se postaral i o to, aby se tajné služby zodpovídaly hlavně svým bývalým členům. Ohledně růstu ruské agresivity v této oblasti varovaly Spojené státy a zejména Velká Británie, Polsko a Rumunsko. Reakce na podobná varování byla ale většinou slabá, což Rusku umožnilo získat náskok a penetrovat do západních zemí takovým způsobem, že jejich vlády už nejsou schopny shodnout se na společném postupu vůči Rusku. Do propuknutí krize na Ukrajině to bylo patrné zejména v energetickém sektoru.

Je načase, aby Evropa a NATO reagovaly rozhodně. Ruská tichá válka vyžaduje politickou vůli na straně zemí, na které útočí. Potřeba je i více zdrojů, včetně legálního rámce, který by chránil evropskou bezpečnost a svobodu. Rumunská tajná služba už plánuje konkrétní kroky a pomáhá i Ukrajině s modernizací její kybernetické ochrany. Pokud ale nedojde k širší spolupráci v EU a NATO, Západ nebude schopen efektivní obrany a nebude schopen dostat Rusko do oblasti vymezené mezinárodním právem a diplomatickými normami našeho století.

Autorem je George Cristian Maior, který působil jako ředitel rumunské zpravodajské služby.

Zdroj: BeyondBrics


Čtěte více:

ČR: Deficit veřejných financí by měl klesnout do 2018 o dvě třetiny
24.04.2015 12:55
Deficit veřejných financí bude podle ministerstva financí postupně kle...
Evropu zaplavují uprchlíci, ploty nefungují
24.04.2015 13:57
Evropa bude letos pravděpodobně čelit rekordnímu počtu uprchlíků, kteř...

Váš názor
  •  
    28.04.2015 10:58

    ....tady bych viděl hlavní problém, se všemi důsledky pro existenci hlavně našich dětí, vnuků....http://zahranicni.eurozpravy.cz/eu/119236-italove-kvuli-snedym-mladikum-opevnuji-sve-vesnice-nas-to-ceka-taky-varuje-sociolog/......
    keris
    •  
      28.04.2015 11:32

      Kontrolní otázka pro tebe bolševiku. Která Evropská země má největší podíl i absolutní počet muslimů? Turecko. Která země je hned druhá jak absolutně tak podílem. Rusko. Takže máš pravdu Evropa by se mělo ozbrojit proti příchodu různých živlů at jsou ze Afriky nebo Ruska. Je to jedna pakáž.
      ..
      •  
        28.04.2015 13:10

        ....prober se do reálu, americký kuřbuřte...dokud je čas
        keris
        •  
          28.04.2015 14:39

          Absolvent VUMLu, který roky sál semeno sovětských poradců ted bude poučovat o kouření ptáků. Fakt nechutný.
          ..
  • Svobodu Nadě!
    27.04.2015 23:21

    Smrt Sarumanovi Putinovi a jeho hovnařskýmu pejskovi Ovaru Ovaroviči! http://www.lidovky.cz/savcenkova-ma-byt-kvuli-hladovce-hospitalizovana-fv2-/zpravy-svet.aspx?c=A150427_215753_ln_zahranici_sho
    db
    • Re: Svobodu Nadě!
      27.04.2015 23:23

      Kdyby tomu někdo nerozuměl: Ovar Ovarovič = Miloš Zeman, pro někoho t.č. prezident ČR, pro mě tedy v žádném případě.
      db
      •  
        27.04.2015 23:28

        co tu blbneš? davídku. T.č. vedeme lítý boj s dvaceti motorkáři RF
        mša
        • ale simtě
          27.04.2015 23:33

          ..o ty se postaraj Poláci, kteří mají na rozdíl od většiny Čechů koule. ))..jo možná šmelináři,ale takový svazáky jako Sobotka a Zaorálek nebo kreatury jako Ovar nebo Kikina mezi nimi nenejdeš ;)
          db
  • Malá ukázka komoušského zblbce..
    27.04.2015 18:23

    "...bud si George Cristian Maior chce prividelat par leu.....prodava se jak profesionalni rumunska d*vka a o mir mu tedy rozhodne nejde.. .............Azb...........na napsání správně "přividělat" nemá, ale o světové politice ví vice než odborník nebo se zase snaží dělat chytráka, ale moc mu to nejde a místo toho ze sebe tady dělá vola.....
    ...
  • elita čobolských deprivatů
    26.04.2015 23:32

    ...si nechá kouřit péra od rusáků v Čiernej pro Čope...
    db
    • Re: elita čobolských deprivatů
      26.04.2015 23:33

      teda pardon. pochopitelně naopak.
      db
  • elita českých deprivantov
    26.04.2015 22:29

    Prispieva do patrie najradsej.
    jářku
  •  
    25.04.2015 21:02

    ...hezký a zajímavý článek, ti rusové se fakt chovají jako hovada, zatímco tajné služby - zejména americké - by mohly sloužit jako vzor slušnosti - kdopak nám to odposlouchával merkelovou?
    keris
    • Rusáci se chovají jak hovada
      27.04.2015 9:46

      Rusáci se chovají jak hovada, 40 let nás okupovali a máme je necelých 600 km od hranic, to je dost důvodů dávat přednost američanům. Kdyby se 40 let permanentně omlouvali a odtáhli za Ural svůj názor na rusáky bych přehodnotil.
      ..
      • Re: Rusáci se chovají jak hovada
        27.04.2015 16:16

        Amerikáni jsou úplní andílci. Ve většině zemí Jižní a střední Ameriky by Vás místní pamětníci 50-tých až 80-tých let pověsili za tyto výpotky za gule do průvanu. Hrdlořezové a polovojenské eskadry smrti, cvičené na US základnách pod dohledem CIA, to byli takoví ti lidumilové. O Amíky podporovaných fašistických vládách tamtéž ani nemluvě.
        Peté13
        •  
          28.04.2015 9:14

          Co ty seš zač bolševickej pošuku? Máš snad rodinné vazby na jižní ameriku? Pochybuju. Spíš to bude tak, že jsi kolaboroval s rusákama, profitoval z toho že nás okupovali a na starý kolena se potřebuješ obhajovat.
          ..
          • db @ ..
            28.04.2015 9:35

            Pošukové, jděte do Baltimore a tam rozdávejte rozumy.Brzy byste přišli o ty svoje inteligentní glóbusy.Tak hezky klídek a tabáček ......
            Sam
            • Re: db @ ..
              28.04.2015 9:51

              He, tos mě dostal, argument, že v USA bijí černochy jsem nečekal.
              ..
        • máš pravdu když je porovnáš s Rusáky
          27.04.2015 18:07

          Jediné s čím Rusáci za posledních několik let přišli ja ten nový tank. Amíci přicházejí každou chvíli a novými léky, mají už vozidla i s kamerami a laboratořemi na Marzu, posílají týmy dobrovolníků do Afriky aby pomáhali v boji proti ebole a dokonce vyvíjejí nové programy aby ty jsi tady mohl vysílat ty svoje kecy do světa. To bys nemohl dodnes kdybys čekal na Rusy. Na ruské telephony nestojí lidé dlouhé fronty. Jejich dřevěné sčoty jsou populární po celém světě co ? Amíci taky nenapadli a nepřivlastnili si žádná území a jsou první kdo posílá pomoc do Nepálu, zatímco Rusáci posílají svoje gangstery na motorkách jako provokaci po Evropě. Už jen to že se musí producírovat na amerických Harlejích mluvi samo o sobě. Že se vůbec ozýváš - z tých keců zapáchá komunistická retorika na hony.
          George
        • bolševik Peté
          27.04.2015 17:04

          Běžná reakce zmrdů. Je jedno, o čem je článek, plivnou na USA, To je nemoc buzerantů.
          VM
    •  
      25.04.2015 21:42

      bud si George Cristian Maior chce prividelat par leu nebo na nej nekdo vi něco moc spatneho, tak se dal (nebo mu nezbývalo, nez se dat) na psani propagandy.. aspon vyjevil k jake sorte lidi patri.. prodava se jak profesionalni rumunska d*vka a o mir mu tedy rozhodne nejde.. mozna je to způsob lobbyismu pro armadni sektor.
      Azb
  • tady dostali malý zmrdečku
    25.04.2015 12:05

    ...co si říká El mrcoch /opravdu idiotský nick/ ruský zmrdi na prdelku... http://zpravy.idnes.cz/serial-70-okamziku-druhe-svetove-valky-zimni-valka-fv7-/zahranicni.aspx?c=A150407_135826_zahranicni_jw#utm_source=sph.idnes&utm_medium=richtext&utm_content=top6
    db
  •  
    25.04.2015 8:07

    To jsou zase žvásty. Tajné služby celého světa jsi jdou po krku neustále co svět světem stojí. Jen naivní utopista by si mohl myslet opak. Je třeba také myslet na to, že strašení je nejlepší postup, když chci podojit státní rozpočet.
    Peté13
  • velý El.....shodil škrabošku
    25.04.2015 7:17

    sáhli jste mu na jeho bolševíky.......".a plynové komory byly jenom chybou v Matrixu....skončils u mě ty smrdutá zkurvená děvko....El mrcoch
    copacabanna
  • Proč by měla chodila KKK čůrat
    25.04.2015 7:09

    Každý tady přece může usoudit, z těch jejích kalkovin že ta je už pěkně vyčůraná celá léta. Ted' drží ale smutek že jí nebude dopřáno vítání jejích vlčáků, kteří chtěli přijet na amerických prasatech (Hogs). Oni zapomněli že ted' už i oni potřebují viza, když chtějí mezi civilizované lidi.
    :) :)
  • TAHLE PARTA
    24.04.2015 23:58

    ...se chystá na welcome drink s těma buzerantama, co si říkaj "Noční vlci" :)).......https://www.youtube.com/watch?v=ThlhSnRk21E
    db
  • Tak Láďa
    24.04.2015 22:16

    ...teda El je nejenom prruskej a proputinovskej troll, ale navíc ještě rasista..
    db
  • Oprava
    24.04.2015 22:16

    24.4.2015 21:50 ...Kalka se šla vyčurat. db.........Kalka nečůrá - Kalka chčije.
    ...
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m