Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Hotovost je mrtvá, ať žijí negativní úrokové sazby

Hotovost je mrtvá, ať žijí negativní úrokové sazby

24.04.2015 17:00
Autor: Kristýna Zahradníková, Patria Online

Negativní úrokové sazby se šíří jako mor. Představy střadatelů o tom, že banka jim snad dá nějaký úrok za to, že u ní uloží své peníze, se tak začínají jevit přinejmenším jako naivní. V posledních měsících jsou negativních sazeb plná evropská finanční centra. Evropská centrální banka se zoufale snaží podnítit růst depozitní úrokovou sazbou – 0,2 procenta. Švýcarská centrální banka má ze strachu, že posílení franku poškodí její obchod, nastavenou depozitní sazbu na úrovni - 0,75 procenta. Tento týden se 21. dubna přiblížila negativní úrovni vůbec poprvé i mezibankovní sazba Euribor, za kterou si mezi sebou půjčují banky v eurech.

Bankám vklady již nevoní
Americká banka JPMorgan Chase nedávno rozeslala dopis některým ze svých velkých vkladatelů, ve kterém jim oznámila, že o jejich peníze už prostě nestojí. Samozřejmě ne doslova. Místo toho se tito klienti z dopisu dozvěděli, že banka jim od 1. května bude účtovat “poplatek za utilizaci rozvahy“ a to ve výši 1 % ročně z deposit, jejichž výše převyšuje sumu, kterou klient potřebuje na běžný provoz. To v podstatě odpovídá negativní depozitní sazbě. Cílenými klienty byly převážně další finanční instituce a není divu, že ty z banky svoje peníze stahují. A světe div se, to je přesně to, o co generálnímu řediteli JP Morgan Jamiemu Dimonovi jde. Cílem banky není nic jiného než zbavit se vkladů ve výši asi 100 miliard dolarů. Zatím se jí to podařilo splnit přibližně na dvacet procent.

Ano, je to zvláštní, ale banky, které vkladatelům dříve platily úrok, se dnes zbavují peněz. Vstupujeme, jak se zdá do nové éry přebytku, ve které některé banky nepřijímají depozita s nadšením, ale milostivě se uvolují peníze akceptovat za podmínky, že jsou klienti za toto privilegium ochotni zaplatit. Není až tak výjimečným úkazem, když jsou sazby negativní ve smyslu nižší než míra inflace. Pokud například americká centrální banka tlačí úrokové míry pod úroveň inflace za účelem podpoření růstu, pro Američany jsou najednou peníze lacinější, levněji si mohou půjčovat, je pro ně lepší nakupovat hned než s koupí otálet. Pokud lidé příliš dlouho čekají, inflace může vyhnat ceny nahoru o víc, než dluží na úvěrech. Inflace jinými slovy snižuje skutečné množství peněz, které dluží.


Hranice nuly

Negativní nominální úrokové sazby, tedy sazby ještě před započítáním inflace, jsou již méně obvyklým jevem. Teorie vždy počítaly s tím, že klienti raději vezmou své peníze a uloží je do soukromého sejfu nebo pod matraci raději než aby platili bance úrok za to, že jí svěří své finanční prostředky. Když například americký Fed srazil v roce 2008 v boji proti největší finanční krizi od Velké deprese úrokové sazby dolů, respektoval jakousi hranici nuly. Tuto pomyslnou hranici tenkrát Fed považoval za absolutní možné dno.
Zhruba během posledního roku se ukázalo, že hranice nuly není žádným dogmatem. Zvláště potom, co některé centrální banky zjistily, že pokud vybírání hotovosti a ukládání jinde je pro vkladatele nákladné a nevýhodné, jsou tito vkladatelé ochotni i sazby pod nulou prostě tolerovat. Investoři pak mohou kupovat dluhopisy s negativním výnosem, pokud uvěří, že sazby budou i nadále klesat, čímž budou moci nakonec při prodeji realizovat zisk. Cena dluhopisu totiž roste, když jeho výnosy padají. Navíc globální investoři jsou připraveni investovat do národních cenných papírů s negativním výnosem, pokud uvěří v posílení tamní měny.

Negativní úrokové sazby a inovace aneb konec osvobozující anonymity papírových peněz?
Válka inovací se nevyhýbá ani negativním úrokovým sazbám a s kreativními způsoby jak hnát úrokové sazby ještě hlouběji do negativních pásem jakoby se roztrhl pytel. Mluví se dokonce i o úplném zrušení hotovosti. Názorový protiproud se ovšem domnívá, že by měla hotovost znovu nabýt na významu a užitečnosti, aby se právě dalšímu poklesu sazeb do negativních pásem předešlo. Vznikl by tak nový svět, ve kterém je hotovost klíčová.

Zrušení papírových peněz nebo snad jen omezení fyzických bankovek je pro spoustu lidí samozřejmě nepřijatelné a nepředstavitelné. Koneckonců peníze nekryté zlatem je věc jedna, ale nekryté peníze, které existují jen v elektronické podobě? Podle mnohých by to znamenalo hlavně ztrátu soukromí. Vlády elektronické peníze mohou snadno dohledat a kontrolovat. A hackeři dnes mohou takové elektronické účty peněz celkem snadno vybílit.

Dokud budou pro klienty bank, kteří chtějí vybírat vklady, k dispozici papírové peníze, bude pořád existovat hranice, za kterou banky nebudou moci při snižování úrokových sazeb jít. Od určitého bodu je totiž pro klienta výhodnější pronajmout si na miliardy v hotovosti sklad a ozbrojené stráže, které ho ochrání. Třeba ve Švýcarsku tisknou bankovky v hodnotě 1000 franků, které jsou užitečné pro velké transakce. Množství těchto velkých bankovek v oběhu většinou ve Švýcarsku vrcholí koncem roku a počátkem roku naopak klesá o několik procent. Letos, ale vlivem negativních úrokových sazeb toto množství počátkem roku dokonce o procento vzrostlo.

Hotovost omezuje moc centrálních bank…
Například Citigroup toto omezení vidí jako nežádoucí a její ekonomové navrhli tři možnosti, jak by centrální banky mohli bojovat proti hotovostním skrblíkům. Buďto papírové peníze zrušit úplně, zdanit je anebo oddělit spojení mezi papírovými penězi a rezervami centrálních bank. Zrušení papírových peněz by donutilo lidi otevírat si elektronické účty, což by uvolnilo centrálním bankám ruce a ty by tak mohly vesele snižovat úrokové sazby, dokud by to považovali za nutné. Navíc by se smrskla i šedá ekonomika.

Na druhé straně obhájci hotovosti navrhují používání hotovosti naopak zvýhodnit a navrhují vznik takzvaných účtů hotovostních rezerv. Fyzická hotovost by tak měla podobnou roli, jako v dřívější éře bankovnictví zlato.

Konec hotovosti aneb negativní sazby jako drsný lék
Negativní sazby jsou drsným způsobem léčby vzniklých zdravotních obtíží ekonomiky. Je matoucí, když lidé musí platit za to, že si spoří a naopak dostávají zaplaceno za to, že si půjčují. Jestli se přidat na stranu obhájců či odpůrců hotovostních peněz záleží také na tom, jak moc jste schopni důvěřovat vládě. Na jedné straně stojí papírové peníze jako barbarský přežitek, stejně tak jako dříve John Maynard Keynes nazýval I zlato. Neboli hotovost jako ničitel monetární politiky a prostředek, který značně ulehčuje život kriminálníkům a daňovým podvodníkům. Na straně druhé je hotovost jako forma té nejlepší obrany pokud věříte, že centrální banky vedou válku proti střadatelům nebo, že vláda bude kontrolovat vaše finanční záležitosti. Naléhavost těchto otázek poroste s tím, jak se budou sazby déle posouvat na pomyslnou druhou stranu za hranici nuly.

Zdroj: BBG


Čtěte více:

Ruské zpravodajské služby intenzivně válčí proti Západu
24.04.2015 15:00
Jak se ukazuje v souvislosti s kybernetickými útoky na Spojené státy z...
Varoufakis pro Project Syndicate: Nová dohoda pro Řecko
24.04.2015 11:00
Tři měsíce jednání mezi řeckou vládou a našimi evropskými a mezinárodn...
Řecko nabízí ústupky v jednáních s věřiteli
24.04.2015 11:48
Řecko nabídlo ústupky v některých reformách, které po něm požadují jeh...

Váš názor
  • Peníze v prdeli
    24.04.2015 20:01

    U Babišů a různých agentur na začlenění a za 25 let se ukázalo,že peníze jsou v prdeli a počet ghet s chudinou se zněkolikanásobil.Na co se to tedy 25 let dotovalo?
    Mac
    • Re: Peníze v prdeli
      29.04.2015 11:38

      Očekávat od aktérů této diskusi alespoň náznaky základní finanční gramotnosti je očividně příliš troufalé ...
      Hmm
      • na tom, jak moc jste schopni důvěřovat [TZV.] vládě [kriminálníkům a daňovým podvodníkům]
        22.05.2015 12:43

        na tom, jak moc jste schopni důvěřovat [TZV.] vládě [kriminálníkům a daňovým podvodníkům] <=> Lze říci, že obětí daňové kriminality se stává celá populace, podvodným způsobem manipulovaná k podpoře svého vlastního ožebračení ... http://www.dfens-cz.com/view.php?cisloclanku=2014121401 http://www.dfens-cz.com/ Daňová kriminalita (z připravované učebnice pro gymnázia) Vydáno 14. 12. 2014 (3739 přečtení) Vymezení Pojem daňová kriminalita je širokospektrální, zahrnuje celou škálu různých druhů protispolečenského jednání, svým charakterem však převážně spadá do kategorie trestné činnosti násilné. Skutkovou podstatou se daňová kriminalita z velké části překrývá s trestnými činy loupeže, krádeže, vydírání, některé rysy ji také přibližují k trestným činům násilí vůči skupině obyvatelstva a zločinného spolčení. Ve výrazné míře rovněž vykazuje shodu se skutkovou podstatou trestného činu podvodu. Pachatelé Pachatelem daňové trestné činnosti je v obecném smyslu neproduktivní sekce společnosti, která za účelem parazitování na sekci produktivní zřizuje organizaci násilně monopolizující výběr daní. Tato organizace (tzv. „stát“) si rovněž násilím přisvojuje monopolní právo s konečnou platností rozhodovat spory a konflikty včetně sporů a konfliktů s touto organizací samotnou. Oběti Primární obětí daňové trestné činnosti je produktivní skupina obyvatelstva, přičemž jako produktivního definujeme takového poskytovatele určitého statku, který se v procesu směny nedopouští iniciace násilí, který tedy ostatní účastníky ke směně nenutí. Mezi sekundární oběti dále patří ti, kteří se z objektivních důvodů (vysoký věk, nízký věk, nemoc) nemohou zapojit do ekonomické činnosti a jsou na aktivních producentech závislí. A vzhledem ke skutečnosti, že peníze z daňové trestné činnosti (hovorové označení „špinavé peníze“) jsou užívány k financování masové propagandistické indoktrinace, lze říci, že obětí daňové kriminality se stává celá populace, podvodným způsobem manipulovaná k podpoře svého vlastního ožebračení. Společenská nebezpečnost a ohrožení veřejného zájmu Daňová kriminalita ohrožuje veřejný zájem hned v několika oblastech. 1. Oblast obecné kriminality Existuje veřejný zájem na co nejnižší míře užívání násilí ve vztazích mezi členy společnosti. Prostředky, nelegitimně získané od produktivních obyvatel však slouží k vydržování násilnických monopolistických organizací, připravených šířit v zájmu parazitických tříd teror proti mírumilovné veřejnosti (armáda), nebo udržujících společnost ve strachu a poslušnosti (policie). Na daňovou kriminalitu se dále napojují další druhy trestné činnosti, zejména organizované. Patří sem přepadávání řidičů ozbrojenými bojůvkami, olupování pokojných obyvatel poplatky za nevyžádané služby, nucený odběr nevyžádaných služeb pod pohrůžkou násilí (vydírání). Vedle těchto trestných činů majetkové povahy lze uvést do příčinné souvislosti se zdaňováním i některé případy zabití (užívání pokojných občanů jako živých štítů, nedávná smrt několika lidí v tzv. alkoholové aféře). Na růst obecné kriminality má vliv i fakt, že z daní financovaná (a tedy konkurenčnímu tlaku nevystavená) policie nemá zájem vypátrat pachatele a přimět je odškodnit jejich oběti. Tato situace je naprosto zřejmá zejména v oblasti tzv. drobné kriminality. 2. Oblast ekonomická Existuje veřejný zájem na růstu ekonomické úrovně každého jedince i společnosti jako celku. Státní daňová kriminalita vytváří překážky naplnění tohoto veřejného zájmu zejména tím, že znemožňuje správnou alokaci dostupných zdrojů a jejich efektivní využití. Podobně jako v oblasti obecné kriminality existuje i zde celá řada asociovaných trestných činů. Jde zejména o trestné činy přerozdělování, subvencování a dotování (v hovorovém jazyce „praní špinavých peněz“). 3. Oblast morální Existuje veřejný zájem na vytvoření univerzálních, pro každého člena společnosti bez výjimky platných morálních standardů. V tomto smyslu však daňová kriminalita přispívá k vytvoření morálky „dvojího standardu“. Jeden a ten samý skutek ( loupež, vydírání, podvod ) je jedné skupině monopolně povolen a jiné zakazován. Zdaňování rovněž napomáhá šíření sociálně patologických jevů, zejména parazitických modelů chování. Úrovně zdaňování Daňovou trestnou činnost rozdělujeme podle stupně společenské nebezpečnosti do tří úrovní: Zdanění loupeživé – celková míra zdanění do 10% Zdanění predátorské – celková míra zdanění 10 – 50% Zdanění teroristické – celková míra zdanění nad 50% Tato kritéria lze rovněž uplatnit při posuzování jednotlivých druhů daní, kupříkladu tzv. spotřební daně spadají do kategorie daňového terorismu. Úroveň zdaňování je rovněž důležitým kritériem při posuzování civilizační vyspělosti dané společnosti. Stupeň 1 je charakteristický pro společnosti civilizačně pokročilejší, naopak výše zdanění na úrovni 2 a3 značí civilizační zaostávání a sklony k barbarské primitivnosti. Obrana proti daňové kriminalitě Oběť násilné trestné činnosti má legitimní právo na obranu. V případě kriminality daňové se lze bránit dvěma způsoby: 1. Obrana částečná – využívá skutečnosti, že pachatelé netvoří jednolitou skupinu, ale jde spíše o heterogenní směs parazitických entit s různými zájmy, což má za následek značnou složitost daňové legislativy. Této složitosti lze využít ve prospěch oběti. 2. Obrana zásadní – je postavena na faktu, že daňoví zločinci tvoří zanedbatelnou menšinu a jejich trestná činnost je možná pouze s podvodně získaným souhlasem obětí. Pokud oběti svůj souhlas masově a informovaně odepřou, nemá daňový násilník možnost jejich rozhodnutí zvrátit. Podmínkou pro informované odepření je znalost základních společenských a ekonomických zákonitostí. Náměty pro vlastní práci 1. Na vlastivědné vycházce po okolí školy najděte příklady trestných činů dotování, s pomocí učitele specifikujte konkrétní pachatele 2. V učebnicích pro váš ročník se pokuste nalézt ukázky podvodné propagandy, ospravedlňující existenci daňové kriminality 3. Na internetu vyhledejte vhodné zdroje informací k danému tématu 14. 12 .2014 Evropan Jirka
        king
        • Re: na tom, jak moc jste schopni důvěřovat [TZV.] vládě [kriminálníkům a daňovým podvodníkům]
          22.05.2015 12:58

          Většina lidí platí daně dobrovolně a vlastně ráda. Koneckonců, kdo odmítá platit daně může se odstěhovat do některé ze zemí, kde se daně neplatí. Třeba Somálsko, Saudská Arábie nebo SAE. Přeji takovým parazitům hodně štěstí v novém domově.
          ..
  • ZLODĚJNY
    24.04.2015 19:34

    Evropských komunistických vlád už dostoupily vrcholu.Na kdejakou píčovinu-začleňování kdejakého zloděje,kriminálníka,migranta,cigánských hrátek na to všude prachy jsou.Ale na zhodnocení peněz slušných lidí placících daně a živiících ty politické svině,na to peníze nejsou.Pokud nebude ukončena tahle daňová zlodějna,tak to skončí krachem a zaplatí to opět ti,co ty politické kurvy živí.
    Mac
  • Ja souhlasim
    24.04.2015 17:09

    i kdyz jsem clanek necetl. Hotovost je prezitek, lepsi je se spolehat na dobrou vuli bank. Mysli to s nami dobre a uprimne. Vubec bych vsechny ty mince a bankovky zakazal, kazdeho to jen otravuje, jsou z toho afery a kradeze.
    Mezernik
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university