Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Proč se obávat Brexitu

Proč se obávat Brexitu

28.04.2015 6:00
Autor: Kristýna Zahradníková, Patria Online

O Grexitu neboli řeckém odchodu z eurozóny se mluví již delší dobu, možná je ale na čase zaměřit se i na Brexit. Protože Velká Británie zůstala věrná libře, je ve hře dokonce rovnou odchod z Evropské unie jako takové. Vše závisí na výsledcích voleb 7. května a ty se přibližují mílovými kroky. V těchto volbách se totiž nehraje jen o to, kdo se na příštích pět let nastěhuje do domu v Downing Street číslo deset, ale možná o celé setrvání Velké Británie v EU. Konstituční monarchie je členem EU již od roku 1973, ale současný britský premiér David Cameron voličům přislíbil, že pokud Konzervativci ve volbách zvítězí, vyhlásí na rok 2017 referendum, ve kterém sami občané rozhodnou, zda dá Británie Bruselu sbohem a dojde tak na „Brexit”.

Jak mnozí ekonomové uvádí, pokud Konzervativci zvítězí, čekají Velkou Británii doslova dva nervy drásající roky politické nejistoty. Upozorňují také na nižší investice do podnikání a nervózní trh s dluhopisy. Ve hře je toho však mnohem více a to nejen vztahy Velké Británie s jejím největším obchodním partnerem nebo růst londýnské City jako světového finančního centra, ale i možnost volného pohybu obyvatel mezi ostrovy a zbytkem Evropské Unie. Někdo by mohl namítnout, že volby se sice blíží, ale samotný rok 2017 je ještě daleko a navíc rozsah případného Brexitu je více než nejasný. Jedna věc je ale jistá, nejistota ohledně potenciálního referenda se podle ekonomů na trzích pravděpodobně projeví, dost možná poškodí britskou ekonomiku a podnikání a bude mít dopad i na finanční trhy.

Podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka by finanční trhy uvítaly spíše vítězství konzervativců než labouristů jakožto variantu příznivější pro byznys. I on však připouští v tomto případě hrozbu v podobě proklamovaného referenda o EU. „Případné vystoupení z Unie by britské ekonomice uškodilo a proto i prosazení referenda by bylo vnímáno jako vážné riziko. Tentokrát však bude důležité nejen samotné vítězství, ale i výsledná podoba koalice či podpora menšinové vládě. Je možné, že právě nutnost vládnout spolu s menšími stranami hrozbu referenda nakonec sníží,“ uvedl Tomáš Vlk.

Nejistota pramenící z „když“ a „kdyby“
Brexit může brzy zůstat jen teorií. Koneckonců podle posledních předvolebních průzkumů šlapou Labouristé Konzervativcům na paty a jejich šance jsou víceméně vyrovnané. Zatímco předvolební preference Labouristů se k 25. dubnu nezměnily, Konzervativcům nepatrně klesly. Nálady voličů jsou nevyzpytatelné a předvolební průzkumy ne zcela přesné, vypadá to však na nejtěsnější volby za poslední roky.

Každopádně kolem případného Brexitu zůstává mnoho nezodpovězených otázek. Pokud tedy Konzervativci budou po volbách ve vládě, je nejasnou záležitostí, o čem přesně budou v referendu Britové rozhodovat. Konzervativci sice tuto otázku staví ve smyslu zůstat nebo odejít, není ovšem vyloučeno, že by případně vítězný Cameron vyjednával s Evropskou unií. Britové by pak mohli místo toho v referendu rozhodovat o odlišné dohodě s EU než jakou má Velká Británie nyní a to rozdílnými požadavky na přistěhovaleckou politiku počínaje, otázkou například obrany nebo jednotného trhu konče. Vzhledem k tomu, že jen povolební vyjednávání mohou trvat měsíce, období nejistoty každopádně může přetrvat déle a v krátkodobém horizontu by se tak mohl projevit její dopad na ekonomický růst a alokaci kapitálu.

Slabost britské libry a státních dluhopisů
Nejistota ohledně Brexitu bude mít na finanční trhy podle ekonomů pravděpodobně dopad hlavně v oblasti britských dluhopisů a měny. Britská libra by mohla podle ředitele portfoliové strategie RBC Wealth Management George Kinga mít případně co dělat, a to hlavně proti dolaru. Zároveň dodal, že situace by měla dostatečnou sílu na to, aby libra napomohla srazit s sebou dolů i kurz eura vůči americké měně. Libra tak bude klíčovým faktorem, který by měli sledovat velcí američtí vývozci, pokud bude skutečně datum referenda stanoveno. Britská libra již vůči dolaru pocítila nadcházející volby. Hlavním faktorem, který držel v poslední době libru relativně nízko, byl sice silný dolar, s blížícími se volbami ale analytici údajně zpozorovali nárůst volatility a tlaku na britskou měnu.

GBPUSD cover.png
Graf znázorňuje vývoj kurzu libry vůči americkému dolaru za poslední rok.

Hlasování o britském opuštění EU by mohlo být zlomovým okamžikem i pro státní dluhopisy. Seniorní ekonom Lombard Street Research Richard Batley uvedl, že v posledním roce se korelace britských dluhopisů s těmi americkými blížila úrovni 100 %, což poukazovalo na fakt, že britský dluh se stal téměř substitutem americkým státních dluhopisů ve smyslu globálního rezervního bezrizikového aktiva. Pokud ovšem vezmeme v úvahu roky obav z Brexitu, tento vzájemný vztah by se mohl narušit a prorazit tak cestu období podprůměrné výkonnosti britských státních dluhopisů. Globálního investora by potom tato situace ovlivnila, pokud byl zvyklý manévrovat ve světě, kde britské a americké státní dluhopisy byly hlavně v období napětí takřka zaměnitelné. To by však již neplatilo.

Tvrdý dopad na investice
Dopad obav z Brexitu by se mohl projevit i na investicích do podnikání. Zahraniční společnosti by mohly být váhavé, co se týče investic do velkých podnikatelských záměrů ve Velké Británii, pokud si nebudou jisté, že bude mít ostrovní monarchie přístup na evropský jednotný trh. Naopak domácí firmy by mohly investice odkládat, dokud si nebudou jisté, že budou mít stejně výhodně vztahy s největšími britskými obchodními partnery.

Největším rizikem pro trhy tak není až tak samotný výsledek referenda, pokud vůbec po volbách toto téma bude stále aktuální, ale spíše nejistota, která by dopadla na investice. Stalo by se tak v období, kdy by právě investice měly pohánět ekonomický růst. Konečným důsledkem by mohlo být až zkrácení nebo odložení hospodářského cyklu.

Zdroj: MarketWatch, BBC


Čtěte více:

Project Syndicate: Problém se sekulární stagnací
27.04.2015 13:30
Jednou z věcí, na které se v nedávné diskusní výměně o přesvědčivosti ...
Rozbřesk - Setkání Eurogroup v Rize
27.04.2015 9:10
Řecké výnosy šly v pátek opět vzhůru, protože dohoda mezi Athénami a B...
Řecko, FED, Deutsche Bank, O2 CR  ... týdenní výhled
27.04.2015 11:45
Jednání v Rize žádný znatelný posun v řecké otázce nepřinesla. Řecko b...

Váš názor
  • Britské království je členem konstituční monarchie již od roku 1973?
    28.04.2015 14:48

    ... to mi hlava nebere.:o(
    Harp.
    • Re: Britské království je členem konstituční monarchie již od roku 1973?
      28.04.2015 16:11

      chybka se vloudila, chtěli napsat že je v EU
      ZUZKA
Aktuální komentáře
23.04.2024
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
7:40WEBINÁŘ už dnes: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
10:58Trhy mohou absorbovat geopolitická rizika, ale jen do určité míry
9:09Rozbřesk: Revize neutrální sazby ČNB se blíží - co čekat?
8:56ČEZ zažaloval ČNB kvůli milionové pokutě, na řadu přijdou tento týden výsledky big techu a futures jsou zelené  
8:53Bitcoin prošel dalším halvingem. Silný vliv na jeho cenu má letos spuštěné obchodování s ETF
6:37Venku mrazy, na trzích dle Bank of America hezká letní rally?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů