Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nasdaq, valuace a gigantický tunel

Nasdaq, valuace a gigantický tunel

03.05.2015 15:00

V poslední době se více hovoří o bublinovém potenciálu na trhu Nasdaq , příčinou je hlavně to, že index se dostal na nový hodnotový rekord. Jak poukazuje třeba Barry Ritholtz, trvalo mu to mnohem déle, než jiným americkým indexům (viz Vrátil už Nasdaq „nakradenou“ budoucnost?), podle mne je z čistě investičního hlediska nejdůležitější to, za kolik se index obchoduje – jaké jsou valuace. Je to podobné, jako kdybychom chtěli srovnávat ceny dnešních aut s cenami aut z roku 2000 – do značné míry je to srovnání jablek s hruškami a u akcií je to podobně. Zisky firem jsou totiž dnes úplně jinde a prosté porovnání výše indexu je tak většinou zavádějící.

Pokud nějaký index trhá nové rekordy, může to být díky tomu, že prudce vzrostl poměr cen a zisků. Nebo se tento poměr drží dole, ale vzrostly zisky. Kvalitativně jde o dvě hodně rozdílné věci, na které často sedí ono rčení o holubovi na střeše a vrabcích v hrsti. Následující trojka grafů ukazuje samotný Nasdaq , jeho sektorové složení v roce 2000 a 2015 a hlavně onu valuaci – tedy vývoj PE.

ss1

Nasdaq se tedy nedávno dostal na nové rekordy, pohled na poslední graf z uvedené trojice ale ukazuje, že je to kvalitativně úplně jiný rekord. Zatímco na přelomu tisíciletí se PE tohoto trhu pohybovalo nad 60, nyní je něco nad 20 a i relativně hrubé měřítko druhého grafu stačí na konstatování, že se nyní nepohybujeme v nějakém do očí bijícím excesu. Druhý graf pak ukazuje, že na současném Nasdaqu mají technologie výrazně nižší váhu než v roce 2000, na váze naopak získala zdravotní péče a spotřebitelské služby. Na jednu stranu to pomáhá vysvětlit onen pohyb PE, na stranu druhou je stále těžší zadefinovat, co je vlastně technologické firma – podle mne je takovou firmou například i Tesla.

V souvislosti s valuacemi (nejen i Nasdaqu) bych dnes rád poukázal na poměrně málo zmiňovaný, ale dost důležitý faktor. Jeho princip můžeme nejlépe demonstrovat na jednoduchém příkladu: Vezměme dvě firmy se stejnými zisky a dividendami a stejným rizikem i výhledem. Ty nastaví jejich PE na hodnotu 10. Jedna firma ale má pouze hotovost potřebnou k jejímu provozu, druhá ale má obrovskou hromadu hotovosti (či nějaké jiné hodnotné aktivum v rozvaze). U té druhé by cena jejích akcií a tedy i její PE mělo odrážet i tuto hodnotu a PE by mělo být vyšší, než u první firmy – pokud je také 10, trh ji neoceňuje „férově“. Následující graf ukazuje, jak se dlouhodobě vyvíjela zásoba hotovosti u nefinančních US korporací:

ss2


Pointa je jasná – pokud srovnáváme současné PE na amerických trzích s nějakým dlouhodobým průměrem, měli bychom brát do úvahy i to, že firmy mají dnes v rozvaze obrovskou zásobu hotovosti, ceteris paribus. Jinak řečeno, pokud se dnešní PE pohybuje blízko nějakého dlouhodobého průměru, efektivně to znamená, že „provozní“ PE je pod tímto průměrem, protože „celkové“ PE v sobě zahrnuje i hodnotu této mimořádně vysoké hotovosti. Ta je například ve srovnání s rokem 2000 o 40 % výše.

Zmíněná poznámka by sama o sobě byla „býčí“, protože současné násobky se samy o sobě zdají být našponované (hovořím zejména o indexu SP 500) - pokud vezmeme v úvahu hotovost, našponovanost trochu polevuje. V předchozím odstavci jsem ale cíleně použil ono magické, ceteris paribus. Důvod je rychle patrný z dalšího obrázku, který ukazuje poměr hotovosti k dluhu. Proč je tento poměr důležitý?

Dejme tomu, že by se výše zmiňované společnosti nelišily jen výší hotovosti, ale ta druhá by hotovost zvýšila pouze tím, že by si více půjčila. Dáme – li stranou rozdíly v sazbách na levé a pravé straně rozvahy, v čistém vyjádření to nemůže hodnotu jejího vlastního jmění změnit. A jak ukazuje poslední graf, tato „čistá“ hotovost (respektive poměr hotovosti na dluhu) už ve srovnání s rokem 2000 tolik neroste:

ss3

Za pozornost stojí i relativní stabilita poměru hotovosti k dluhu po roce 1970, i to, jak moc hotovosti relativně k dluhu (jak moc konzervativní) byly firmy před rokem 1970. Závěr je každopádně takový, že pokud vezmeme v úvahu pouze hotovost, dnešní PE nejsou tak našponovaná, jak by se na první pohled zdálo. Z hlediska historických srovnání je ale relevantní spíše ona „čistá“ hotovost a ta daleko od historických norem není.

Mimochodem uvedené dva grafy říkají, že nefinanční firmy dlouhodobě navyšují svou finanční páku, ale jen proto, aby držely více hotovosti. Takže z nich jsou buď částečné investiční fondy, nebo jde v podstatě o sice nezamýšlený, ale stále gigantický korporátní tunel. Ten pracuje pro velké banky (těžící z úrokového diferenciálu a přesunu rizika), popř. pro vládu (je financována „přes“ firmy) a každopádně proti akcionářům. Ale to už je opravdu z jiného soudku.


Čtěte více:

M. Singer (ČNB) -
30.04.2015 13:00
Jarní zasedání Mezinárodního měnového fondu bývají lehčí obsahem, což ...
Aktualizace výhledu na 2015 pro CEE bankovní sektor (+nové cílové ceny)
30.04.2015 11:00
Po silném růstu bankovních titulů v CE3 regionu v prvních měsících toh...

Váš názor
  •  
    04.05.2015 14:31

    Stačí si prolistovat např. finanční rozvahy big "zlatých firem" a jejich náklady na vytěžení one unce. Někdo těží za vlastní a někdo za půjčené.
    AMN
  • tak to je fakt
    04.05.2015 13:22

    k zamyšlení. DOteď jsem myslel, že se v případě US hovoří o nárůstu čisté hotovosti... Vida jak média zkreslují. Díky
    Bob
Aktuální komentáře
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly
10:15Inflace v Británii v březnu klesla na 3,2 procenta, je nejníže za dva a půl roku
9:17Výrobce čipů ASML je díky vývozu do Číny v zisku, má ale málo zakázek
9:07Rozbřesk: Globální výprodej dostal pod tlak i středoevropské trhy
8:54ČEZ jedná o větrných turbínách v lesích. Bank of England možná začne snižovat sazby dříve než Fed a futures jsou smíšené  
8:09Adidas po nečekaně úspěšném prvním čtvrtletí zvedl celoroční výhled
6:27Komerční banka, a.s.: Hlavní akcionáři KB k 31.3.2024
6:21EUC a.s.: Výroční zpráva EUC, a.s. za rok 2023
5:58Stratégové z Wall Street varují, že pokles na akciích může vyvolat širší prodeje

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m