Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Martin Novák: ČEZ i kvůli tomu, že nevidí žádnou akviziční příležitost, vyplatí vyšší dividendu

Martin Novák: ČEZ i kvůli tomu, že nevidí žádnou akviziční příležitost, vyplatí vyšší dividendu

13.05.2015 15:00
Autor: Pavel Daniel

Aktuální dividenda společnosti ČEZ za rok 2014 se stala, zjednodušeně řečeno, snad nejfrekventovanějším termínem po oznámení výsledků hospodaření za 1. čtvrtletí 2015. Podle Martina Nováka, finančního ředitele ČEZ preferovala většina akcionářů vyplatit vyšší dividendový výplatní poměr, než byl ten stávající ve výši 50 až 60 % čistého zisku.

Patria Online: Z výsledků hospodaření ČEZ za první čtvrtletí 2015 investory zřejmě nejvíce zaujme výše navrhované dividendy. Jak ale chce ČEZ do budoucna zachovat dividendový výplatní poměr, když firma počítá s tím, že ceny elektřiny mají klesat až do roku 2017?

ČEZ ve srovnání se svými konkurenty v energetickém sektoru nabízí vyšší dividendový výplatní poměr. To znamená 60 až 80 % z čistého zisku, zatímco hodně konkurenčních firem se pohybuje trochu níže. Firmy, které takový poměr dokáží nabídnout, jsou společnosti, které nemají problém s výší dluhu, generují silné cash flow a nevidí množství investičních příležitostí, do kterých by v krátkém horizontu mohly investovat. A to jak nových výstavbových příležitostí, tedy CAPEX, nebo akvizičních. To jsou důvody, proč ČEZ nabídl dividendu ve výši 40 na akcii, což dává výplatní poměr 73 %. Zvýšení výplatního poměru je tak i částečně reakcí na klesající zisk. Tak, jak klesá zisk, zvednutí výplatního poměru určitě pomůže udržet dividendu na úrovních, na kterou byli akcionáři v minulosti zvyklí. Uvedená čísla jsou zhruba v polovině nového výplatního poměru.

Patria Online: Souvisí oznámená výše dividendy s plány hlavního akcionáře ČEZ, tedy českého státu, zapojit více peněz ze státních firem i přes podmínky, které nejsou zcela optimální?

Neřekl bych, že podmínky nejsou optimální. Každá společnost patří akcionářům. Musím říct, že neslyšíme jen jednoho akcionáře, ale velké množství akcionářů. Ať už jde v našem případě o velké penzijní zahraniční fondy, nebo jiné akcionáře. A mohu potvrdit, že většina z nich chtěla, aby energetika našeho typu vyplatila dividendu ve vyšším výplatním poměru při naplnění podmínky udržení ratingu S&P . ČEZ má nyní rating A- a to bychom chtěli zachovat. Nezapomínejte ale, že o finální výši dividendy rozhoduje valná hromada. Ta se uskuteční 12. června.

CEZ 

Patria Online: Lze si navrhovanou výši dividendy přečíst i tak, že ČEZ v současné době nevidí žádnou zajímavou akviziční investici?

Ano, pravda je, že v současné chvíli nevidíme v regionu žádnou zajímavou akviziční příležitost.

Patria Online: Pro hospodaření ČEZ je doslova fatální výše ceny elektřiny. Jaká by proto měla být optimální cena elektrické energie?

Na burze stojí dnes megawatthodina 32 euro. Stávající rovnovážná cena na trhu odráží skutečnost, že nabídka elektřiny na trhu převyšuje poptávku, a proto marginální výrobní zdroje pokrývají pouze své variabilní náklady, ale nic nad to. Pro energetiky to znamená, že se dnes nepustí do výstavby žádné nové elektrárny bez patřičné podpory. A tento stav bude nějakou dobu trvat. A to do té doby, než stávající elektrárny nedožijí nebo se nezvedne prudce cena komodit a povolenek CO2. Nemá cenu proto uvažovat o tom, co by mohlo být optimem.

Patria Online: Ve svých výhledech hospodaření počítáte s tím, že dojde k navýšení výkonu uhelných elektráren. Dosavadní vývoj tomu ale nenasvědčuje. Podaří se ČEZ plány naplnit?

Navýšení výkonu uhelných elektráren v roce 2015 je spojeno čistě s najetím zdrojů v Prunéřově a Ledvicích. Jde o dvě retrofitované elektrárny, které by měly najíždět v posledním čtvrtletí 2015. Pravdou je, že spuštění zdrojů je i rizikem, protože ne vždy můžete odhadnout, co všechno může start elektráren do konce letošního roku odsunout.

Patria Online: Jaké nové obchodní příležitosti plánuje ČEZ rozvíjet?

Aktualizovaná firemní strategie ČEZ stojí na třech pilířích. Prvním z nich je provozování klasických energetických zdrojů, tedy uhelných elektráren, hydroelektráren, elektráren na obnovitelné zdroje a jaderných elektráren. Cílem je provozovat elektrárny za podmínky maximálního využití s co nejnižšími náklady. Druhým pilířem je konsolidace zahraničních aktiv a třetím pilířem jsou nové produkty pro zákazníky.

Patria Online: O jaké nové produkty jde?

Jednoduše řečeno nové produkty a řešení nejen pro korporátní, ale i pro retailovou klientelu. Jde nejen o nabídku plynu, kde jsme se stali největším alternativním dodavatelem, ale i další služby. Pravdou je, že přínos těchto segmentů do EBITDA záleží na velikosti trhu, takže u plynu bude vždycky větší než například u mobilních služeb, protože plynem se topí, utratí se za něj víc peněz, než kolik provoláte na mobilním telefonu. Nové příležitosti, které chceme uvádět do života, souvisejí například s centralizací služeb pro korporátní zákazníky. Pro ty budujeme společnost ČEZ ESCO, která bude obsluhovat všechny velké zákazníky. Bude nabízet dodávku elektřiny, plynu, ale i tepelné hospodářství, starost o energetické hospodářství, budeme řešit kogenerační jednotky. Do budoucna se energetika pravděpodobně změní tak, že výše popsané aktivity se stanou nosnou větví pro firmu. A starých, velkých elektráren, centralizovaných zdrojů bude málo a vývoj půjde spíše cestou decentralizace, tedy menší, levnější a účinnější jednotky.

Patria Online: Jak chce firma využívat úspor pro udržení relativně vysoké hodnoty provozního cash flow?

I díky úsporám jsme mohli potvrdit naše celoroční očekávání EBITDA ve výši 70 mld. na rok 2015 a 27 mld. coby čistý zisk. Bez úspor by to bylo o miliardy korun méně. Úspory jsou tak důležitým nástrojem pro udržení cash flow, nebo-li boje proti trvale klesajícím cenám elektřiny. Dalším faktorem je to, že se snažíme rozvíjet výnosové příležitosti. Máme za to, že se k prosperitě nedá opravdu prošetřit, ale je potřeba se orientovat na zvyšování výnosů. Z pohledu investora se vyplatí sledovat čistý zisk, jako základnu pro výplatu dividendy, ale spíše pak EBITDu, protože ta je blízká generovanému provoznímu cash flow.

Patria Online: Kde chce firma šetřit nejvíce?

Abych byl upřímný, šetřit chceme tam, kde to jde a dává to smysl, tedy hlavně v podpůrných činnostech. Pokud ale míříte k tomu, zda ČEZ nebude nějak měnit například stavy zaměstnanců, tak říkám, že tam, kde chceme generovat výnosy, budeme spíše lidi potřebovat. Tam, kde naopak přikročíme k úsporám, může dojít k propouštění.

Patria Online: Co považujete za perspektivní zdroj příjmů pro ČEZ?

Jako příklad bych uvedl instalace kogeneračních jednotek nebo třeba tzv. bateriové systémy. Domnívám se, že bateriové systémy jsou velkou příležitostí pro energetiky našeho typu a ne hrozbou, jak jsem se před pár dny dočetl v tisku. A to proto, že pokud budete umět spravovat bateriové systémy, starat se o ně, instalovat je, jde o velmi zajímavou příležitost.

Patria Online: Bude ČEZ nějak motivovat retailové spotřebitele k tomu, aby zvyšovali spotřebu elektřiny?

Když se podíváte na jednotkovou spotřebu zákazníku, je trend opačný. A to je úspora. Veškeré nové spotřebiče jsou úspornější než generace předchozí, zateplují se budovy, atd. Proto říkáme, že nám primárně nejde o to, aby zákazníci spotřebovávali více elektřiny, což mimochodem naráží také na stupeň vybavenosti elektrickými spotřebiči v domácnostech, které už asi nemůže být vyšší, ale o to, abychom měli více zákazníků. Daří se nám brzdit pokles prodejů elektřiny. A chceme novými produkty, které umožní zákazníkům zůstat u ČEZ ačerpat služby za výhodnějších podmínek, tento trend posilovat. Takže je to spíše boj o počet koncových zákazníků než boj o objem spotřeby na zákazníka.

Patria Online: Na čem podle vás dneska závisí rozvoj jaderné energetiky v ČR?

Jde o velmi strategickou věc. Pokud stát potřebuje jadernou energii, potom se to promítne do nejrůznějších energetických koncepcí a formy podpory. Dnes je situace taková, že cena 32 eur/MWh je tak nízká, že nezaručuje návratnost žádného jaderného projektu. Nutno proto říct, že bez přímé podpory výkupních cen je projekt jaderné elektrárny nenávratný a pro energetické společnosti velmi problematický. Pravdou bohužel dnes je, že se to netýká jen jaderných elektráren. Stávající cena elektřiny udává jasný trend – bez přímé podpory se nevyplatí stavět téměř nic. Na druhou stranu žijeme ve světě, který disponuje přebytkem kapacity, a tudíž při nedostatku elektřiny dojde ke zvýšení ceny a najetí dražších zdrojů (např. plynových elektráren). Výjimkou jsou tak obnovitelné zdroje, které spoléhají na dotace.

 


Čtěte více:

Komentář (+ cílová cena) k výsledkům ČEZ za 1Q15 - Management navrhuje dividendu ve výši 40 Kč na akcii
12.05.2015 10:24
Skupina ČEZ zveřejnila své výsledky za 1Q15. Tržby dosáhly solidní vý...
Krátkodobé investiční tipy - Evropské akcie jsou trendy!
12.05.2015 16:00
Rádi bychom Vám prezentovali další ze série analytických prací našeho...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m