Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kdy začne další zlatá horečka?

Kdy začne další zlatá horečka?

13.05.2015 17:45

V dávných dobách se muži chlubili počtem jizev a ulovených zvířat, dnes jsme hrdi na počty kliků, či lajků. Podobně se mění zlaté horečky – z dobrodružných přesunů hledačů a prospektorů a různých desperátů se stávají příkazy „kupovat“, či maximálně objednávky pro doručení slitků a mincí. Jedno ale zůstává – horečka po čase nevyhnutelně upadá, v podstatě vyčerpána sama sebou. Dlouhodobý vývoj i aktuální stav té poslední můžeme na nominální i reálné úrovni „změřit“ díky prvnímu obrázku:

ss1

Zdroj: JPM

Dnes už snad nemá smysl detailně rozebírat, že nekritickými fanoušky zlata předpokládaný mechanismus „větší peněžní báze = vyšší peněžní nabídka = vyšší inflace = neustále rostoucí cena zlata“ nefunguje. Naštěstí. Věřit v něj znamenalo ignorovat ekonomickou teorii, které obsahuje takové proměnné jako peněžní multiplikátor, rychlost obratu peněz, či poptávka a nabídka po penězích. Poukazuji na to zde již roky, takže titul pobitvového generála nepřijímám. Ani se zde nechci rýpat ve věcech prošlých – kdo se poučil, už tak udělal. Kdo ne, asi už tak asi neudělá. Na poslední zlaté horečce je konec konců jen jedna věc úplně jistá – nebyla poslední. Kdy přijde další?

Fiskální hřebík do zlaté rakve

Onu poslední horečku šlo podle mne teoreticky obhájit jen možností, že se z řetězu neutrhne jako první monetární politika, ale politika fiskální. A následně politici z řetězu cíleně odvážou i tu první. K takové situaci mohlo (opět spíše teoreticky) dojít, pokud by se fiskální deficity v USA dostaly mimo kontrolu. Posledním hřebíčkem do rakve zlaté bubliny byla relativní stabilizace těchto deficitů – viz následující graf, ve kterém je struktura US rozpočtu pro letošní rok, projektovaný vývoj deficitů a vývoj čistého zadlužení:

s2

Z grafů je patrné, že podle aktuálních projekcí bude v následující desetiletce růst zadlužení i deficity, ale nepůjde o nic převratného. Minimálně v tom smyslu, že bychom z této oblasti mohli čekat silný impuls pro obrat na zlatu. A domnívám se, že eurozóna a Japonsko by musely přikročit k monetizaci nevídaného rozsahu, aby to z hlediska vývoje ceny zlata vyvážily. Takže konec všech „nadějí“ na návrat horečky?

Nová horečka až s uzavřenou produkční mezerou?

Nyní si zahraju na ďáblova advokáta – nápad mi vnukl Natixis, který v jedné ze svých posledních analýz tvrdí, že současné ekonomické oživení v Evropě by mohlo být ukončeno nízkým potenciálním růstem eurozóny. Z hlediska všech možných brzd je to jedna z těch nejhorších, protože přes ní vlak nejede. Tedy vyjma možnosti „endogenní nabídky“ – možnosti, že s rostoucí poptávkou oživí i investice a růst produktivity a nabídková strana ekonomiky se poveze s růstem té poptávkové. Osobně bych tuto možnost ani zdaleka nevylučoval, ale pokud si chci zahrát na onoho advokáta, musím na ní zapomenout. Logika je pak jednoduchá:

Jak ukazuje následující graf, současný potenciální růst eurozóny se pohybuje něco málo nad 0,5 %. Pokud by skutečný růst tento potenciál překročil, musí to dříve nebo později skončit nějakým přehříváním, které by se projevilo i rostoucí inflací na trhu zboží a služeb a následně možná i růstem ceny zlata. Tím je ale moje schopnost čertova advokáta vyčerpána a i u tohoto scénáře se bavíme o několikaletém vývoji. Navíc by se musel týkat nejen eurozóny ale (asi hlavně) Spojených států. Čímž jsme opět u toho, že Fed by musel být zbaven smyslů nějakým zásahem zvenčí. Pokud tedy vyloučíme různé labutě jiné barvy než bílé, těžko se dobrat k nějakému pravděpodobnějšímu dohlednému propuknutí další zlaté horečky.

ss3




Čtěte více:

Ropa na pranýři – poptávka, nabídka, čínský růst. Co ji bude ovlivňovat?
13.05.2015 15:30
Ropa od svého letošního dna, kterého dosáhla přibližně v polovině břez...
Martin Novák: ČEZ i kvůli tomu, že nevidí žádnou akviziční příležitost, vyplatí vyšší dividendu
13.05.2015 15:00
Aktuální dividenda společnosti ČEZ za rok 2014 se stala, zjednodušeně ...
Americký maloobchod šlape opět na brzdu, tržby v dubnu pouze stagnovaly
13.05.2015 14:46
Maloobchodní tržby v USA za duben vykázaly pouze stagnaci po slušném r...

Váš názor
  • Ztotožňuji se
    14.05.2015 15:09

    s názory p. Soustružníka nejen na zlato. U kodiaka v jeho nekonečných výplodech, postrádajících téměř ve 100% shodu přísudku s podmětem postrádám i jakoukoliv užitečnou informaci nebo logický závěr. Shodu zlata s NWR vidím pouze v tom, že se obojí těží ze země. Je ovšem možné, že jsem blbej. S Kodiakem se shodnu asi v tom, že jako on"neříkám tak ani tak, ale na má slova dojde. A další bublina na zlatě? Určitě ano, až se ho někdo velký bude chtít zbavit, protože předtím to rozjede up. howgh
    lime
  • Zdravím
    14.05.2015 11:55

    lidi...silná sestava, jen co je pravda....něco na zahřátí...https://www.youtube.com/watch?v=nM__lPTWThU... u nás je celkem zima
    el mrcoch
    • El španěl
      14.05.2015 14:53

      Zdarec. Mám přípravku v knajpě na zápas,,o) https://www.youtube.com/watch?v=9cfE0eCXcnA
      Velkamedvědice
      • VM
        14.05.2015 16:02

        co dělá FED špatně...www.youtube.com/watch?v=ziTpzVnU_V8
        el mrcoch
        • Re: VM
          14.05.2015 16:53

          https://www.youtube.com/watch?v=rksvm80aXRE
          Velkamedvědice
    • Re: Zdravím
      14.05.2015 12:01

      Máš již tickety do outů :-))
      AMN
  • ... na věcné příspěvky se má reagovat čistě věcně
    14.05.2015 11:35

    ... to není nijak složitá zásada. Osobně laděných příspěvků je zde přehršel, kdo má tedy potřebu může se ukojit jinde. Pokud jde o pana Soustružníka, čtu jeho blogerské příspěvky rád. Jsou neotřelé, mívají zajímavý úhel pohledu, ... a vždy je v nich nějaký graf :). Pokud jde o zlato, já mám vcelku nenáročný názor. Zlato je jednak spekulativně investični instrument, s průmyslovým využitím nevelkého rozsahu, a historicky by mohl hrát roli hedgingu pro spektakulární případ hyperinflačního rozpadu nějakých důležitých papírových měn. Podstatným dilkem mého intuitivního názoru na zlato ale je, že měna krytá pouze důvěrou je téměř jistě snad nejdůležitější vynález lidstva, konkrétně Číňanů :), pochopitelně. Nahradit krytí měny namísto důvěry zlatem považuji za naprosto nevhodné, potažmo za definitivně neprůchozí. A pokud již dojde k nějakému Armageddonu, pak měnou budou potraviny a sex, zcela jistě ne zlato. Disclosure: toto nebyla polemika s panem Soustružníkem, jde o ilustraci, že také jsem přemýšlivý :). Dobrý den.
    ☺lolek☺
    • Re: ... na věcné příspěvky se má reagovat čistě věcně
      14.05.2015 13:18

      No já bych nepodceňoval ani pitnou vodu.
      tk69
  • VM
    14.05.2015 10:35

    Cha .........vtip týdne............" Bránil tak maximálně kulturu vystupování a právo na svobodu slova ". Mohla bych sem začít "sázet", pro připomenutí provozovatelům tohoto webu - jak vypadá kultura vystupování a právo na svobodu slova, dle pojetí toho, kterého ses zastal. Ale Ty máš také máslíčko, že :-)) ? Zrovna tak jako bruslařka, že !
    AMN
    • Amn
      14.05.2015 10:47

      Klidně se mi vysmívej, máš li potřebu. Klidně sem sázej, co chceš. Je svoboda slova. A pokud ty máš potřebuá se o RH otírat i ve chvíli, kdy evidentně zastává slušnost vystupování, já takovou potřebu nemám. Asi si hájíš vlastní másličko. Já nebudu účelově kritizovat RH jen z důvodu, že ho nemáš ráda. Jinak hezký den.
      Velkamedvědice
      • Re: Amn
        14.05.2015 11:47

        ... jenom Ty mně rozumíš :). ... ale mně to zcela dostačuje.
        ☺lolek☺
      • Re: Amn
        14.05.2015 11:00

        .........." nebudu účelově kritizovat "....... škoda, že se tímto sloganem neřídí většina diskutérů. Btw. Nemám ráda - nemiluji. To je fakt. Provokatéry a pronásledovatele, hrubiány a macho šovinisty. Také krásný den :-)).
        AMN
  • Inflace
    14.05.2015 7:49

    A proč se tedy měnová expanze neprojevuje inflací?
  • ... pan Žvatla
    13.05.2015 20:13

    ... tohle je opravdu již na pováženou, co za teoretické bláboly zde někteří "renomovaní" analytici / makléři / ekonomové jen NE BANKÉŘI píši za naprosté bludy a ve výsledku mají ještě tu drzost se označit "titul pobitvového generála nepřijímám". 1) PENĚŽNÍ MULTIPLIKÁTOR je prosím co ? Tato pomatená teorie o jakýmsi "násobku" vkladu či bůhví čeho je naprosto pomatená myšlenka ! Dnešní komerční banky mohou emitovat úvěry do nekonečna ! Neexistuje žádný "stop stav" či nějaká vazba na cokoliv jiného. Peněžní multiplikátor preferují pouze ekonomové / makléři či analytici ! Je zajímavé pozorovat jak samotní bankéři tuto "pomatenost" vůbec neřeší, jelikož ví, že žádný pěněžní multiplikátor neexistuje ! 2) INFLACE roste mj. i díky úrokovým sazbám ! Úrokové sazby mají na inflaci vyšší vliv než samotná rychlost oběhu pěněz ! Opět neskutečný blábol ze strany p. Žvatly, který pouze písemně potvrzuje svou neznalost daného problému. Z jedné strany autor již dlouhou dobu tvrdí, že dnešní peníze nejsou ničím kryty, aby ve výsledku nebyl schopen ani logicky ze svých teorií rozumného úsudku. Pěněžní zásoby při kladné úrokové sazbě se zvyšují ( peníze ( dluhy ) dnes nejsou ničím kryty ) tím roste inflační očekávání s větším množstvím peněz. Naopak při úrokové sazbě záporné, inflace klesá, jelikož smaotná peněžní zásoba klesá ! Pan Žvatla zřejmě nepochopil, že dnešní stav DEFLAČNÍ má velký impuls, právě v 0% úrokového výnosu a nedej bože navíc ještě záporným viz. nedávné výnosy státních dluhopisů. Nejsem žádný zastánce či fanatik zlata, ale zdejší naprosté pomatenosti jsem musel poupravit. Autor vůbec nerozumí penězům ( dluhům ), evidentně propaguje jisté teorie viz. rakouská, Keynes či jiná škola, která zde po staletí hlásala jisté teorie o penězích, které se bohužel nikdy neujali. Vznik a zánik peněz ( dluhů ) jak jej známe v dnešní době funguje na úplně jiném principu a vůbec bych se o samoné zlato nebál. Roky říkám, že ekonomiky NEROSTOU a hned tak NEPOROSTOU ! Pan Žvala zřejmě dané čísla hltá stejně jako různé teorie o penězích na youtube ( tam jich je opravdu požehnaně ). S vyšší úrokovou sazbou se začne zvyšovat i inflace, nerozumím tomu jak někteří lidé smýšlí, že úrokové sazby jsou kladné výnosy, když opak je pravdou. Nedávno zde jistý nick psal svou teorii o tom jak za posledních 100 let bylo nej držet hotovost :D přitom všechny fiat měny ( dlužné peníze ) ztratili veškerou svou hodnotu. Takoví lidé jako zdejší autor pan Žvatla opravdu blbnou hlavy ostatním lidem a je otázka jestli záměrně a nebo jen díky toho, že jejich vzdělání nedosahuje nějakých závratných výšin ! Žijeme v řízených ekonomikách, neexistuje žádný SVOBODNÝ trh. Pokud někdo smýšlí nad svobodným trhem měl by raději přestat investovat než o vše přijde. Stejně tak jak centrální banky dokázali stlačit inflaci níže, během velmi krátké doby mohou nastartovat i hyperinflaci pokud budou chtít. To, že někdo nerozumí jakými instrumenty centrální banky disponují ukazuje pouze to, že danému problému moc nerozumí. Státní dluhy již nejdou splatit ! Máme pouze dvě možnosti: 1) měnová reforma, "rozdáme nové karty ( peníze - dluhy ) ... 2) vyšší inflace. Žádná další cesta neexistuje. Obávám se, že nejschůdnější cestou bude vyšší inflace a tak to začnou brzy centrální banky řešit !!! Ještě pár podobných blábolů o penězích a vztahu k zlatu a začnu zvažovat jeho nákup. Opravdu neskutečně primitivní článek pro neználky !!!
    ……
    • Re: ... pan Žvatla
      13.05.2015 21:33

      ... jsi jednoduše ubohý sprosťák, Kodiaku. Pan soustružník má jiný názor a věcně ho píše. Ty jsi osobní a ubožák.
      ☺lolek☺
      •  
        14.05.2015 9:47

        ... ubožáci se zcela jistě projevují přesně Tvým námětem tj. aníž by ses pokusil nějak vyvrátit moje připomínky, jednoduše jsi zvolil útok :)). Bohužel nic jsi tím nedokázal, pouze ses písemně ztrapnil stejně jako p. Žvatla, který zde píše bludy ( teorie ) již dlouhá léta. Tvá odpověď je jako z nějakého KULTU, někdo "napadl" Tvého evidentně oblíbence a ihned cítí přívrženci této teorie nutkání zasáhnout. Řešme FAKTA, mě nezajímají BLUDY !!! Obávám se, že to dopadne stejně jako na NWR kde jsem radil ať si lidé dávají pozor a někteří nechtěli naslouchat. Tentokrát to bude stejné :)). Komentuješ věci o kterých vůbec nic nevíš. Můj názor je ten, že největší příděl ohledně dnešní formě "peněz" u nás dal prof. Ing. Josef Jílek, CSc. !!! Tomu patří mé díky a HLUBOKÝ RESPEKT !!! Pan Žvatla je pouze teoretik, který hledá něco co po staletí zatím nikdo ještě nenašel a když se objeví "toto světlo" začíná věštit ze své kávové sedliny !!! Vznik a zánik peněz jak jej dnes známe se děje na jiném principu než si většina myslí. Proto také 99% populace musí pracovat a zbylé 1% se baví. Inflace / deflace vznikají trošku jinak než si myslíš. Baví mě jedinci ( a že jich po světě běhá ), kteří plácají něco o tom, že zlatý standart již dávno není a dnešní peníze nejsou kryty ničím. Přitom jim nějak uchází vazba úrokových měr tj. další mantra o tom, že dnes zlatý standart nemáme,ale aby komerční banka mohla poskytnout úvěr musí mít nějaký objem vkladů, který se multiplikačně nějak dělá. Přitom přímý vztah multiplkačního čehokoliv není a nikdy nebyl, kdyby byl dávno by se o něm vědělo ! Jde to rychle ověřit - pokud tedy existuje multiplikátor jaké je jeho číslo ??? 1 ? 10 ? 15? 100 ? 1 000 000 ? KOLIK ??? Blábolíš jako pan Žvatla, něco tvrdíte a když se někdo zeptá na nějaký FAKT, je TICHO !!! Je jasné, že v ekonomie je spousty "okukltismu" tj. spousty myšlenek a různý VÍRY, že věci se mají tak či onak, přitom je otázka krátké chvíle, jak se to dá jednoduše "rozstřílet" ! Nevím co za fetiš si vzali lidi ohledně úrokových měr - nějaká teorie o VÝNOSU, přitom slovo VÝNOS znamená mít NĚCO NAVÍC, VYDĚLAT atd. přitom úroky za posledních 100 let nekopírují inflaci a jsou pod ní. Pouze ve dvou případech byly úrokové míry vyšší než inflace tj. úroky byli výnosem, ve všech ostatních dobách bylo držení bankovek, mincí či v dnešní době binárních čísel ZTRÁTOVÉ. Centrální banky potřebovali pouze získat čas, aby umožnili vládám udělat patřičné reformy. Potom co CB zjistili, že vlády si nulové výnosy ze státních dluhopisů připsali na svá bedra, že je to jejich fiskální či monetární politikou ( bla bla bla ) pochopili, že udělali evidentně chybu neb reformy jsou v nedohlednu a politikové udělali zase to co dělají vždy - levně si napůjčují a peníze skončí v ***** . Jakmile začnou zvedat úrokové sazby začne se zvedat i inflace, která stejně i dnes je, jen je utlumena. Proto bych se u zlata vůbec nebál o zvednutí úrokových měr, krátkodobě to může být pro zlato negaticvní, když budou vycházet články p. Žvatlů, na longu přijdou 80. léta tj. vysoká inflace a ta opět smaže dluhy vlád. Je to o tom KDO CO VÍ, kdo jaké má vzdělání - má zkušenost je taková, že 100% článků v médiích jsou naprosté HALUCINACE a nejde jen o nic jiného jak zajistit, aby co nejvíce lidí přišlo o co nejvíce úspor ! Nejlépe se vládne OTROKUM tj. lidem co žijí od výplaty k výplatě, takoví lidé jsou lépe zmanipulovatelní než člověk SVOBODNÝ tj. zajištěný ! Pokud chceš zase psát ŽVATLOVINY typu ničím neoponuji jen STŔÍLÍM od pasu raději toho nech. Za pár roků budeš i s panem Žvatlou muset měnit nicky / jména ... apropo zrovna co včera vyšla tato blábolovina, zlato udělalo co udělat mělo. Aá i pan Žvatla pochopí, že celou dobu vycházel ze špatných čísel bude už pozdě. Zlatu osobně nefandím, není špatné, ale jde o velmi pomalé zhodnocování, raději postupuji vyšší rizika s vyššími zisky. Je evidentní, že většina lidi stále ještě nerozumí dnešní formě peněz, proto i z logiky věci, zlato ještě nezažilo tu správnou "atmosféru" a má potenciál k růstu nad předešlé maxima o to jsem přesvědčen. Jediné co nevím KDY to bude a CO přesně bude onen spouštěč. V euforii jsou akcie, dluhopisy, měny ( hlavně USD je mimo realitu ), zatímco zlato je spíše pod tlakem. Těžaři osekávají své možnosti, což také nepřspívá k teorii, že zlato je v bublině. O zlato bych se nebál, to přežije bez problémů, dřív padne na hubu p. Žvatla a jeho kultovní přívrženci než by padlo zlato :)). Kdo chce nechť se více zajímá o zkušenosti prof. Ing. Josef Jílek, CSc. a neřeší teoretické bláboly posledních desetiletí, které narážejí na své vlastní "zákony" přitom to přivržence daných stran nijak netrápí !!! Mě zajímají osobní názory BANKÉŘU a ne bláboloviny teoretiků ekonomů, makléřů či jiných neználků, kteří MYSLÍ, že myslí ://
        ……
        • Zlato
          14.05.2015 13:58

          Na zlatu nezbohatnes, ma uz po tisice let +- stejnou hodnotu, sice na nem jsou mirne vlny a kdyz ji spravne chytnes, muzes vydelat 25% ale jinak mu hodnota neroste, jen klesa hodnota papirku. Od oka: pred 1000 lety sis za unci koupil 350 bochniku chleba, dneska 400, pred 3000 tisici lety zbroj pro rimskeho zoldaka, dneska kvalitni oblek na miru. I plat rimskeho zoldaka a americkeho poradce je +- stejny vyjadren ve zlate. Jinak souhlas, deprese a rust ekonomik neurcuji zadne statistiky a nesmysly, jen bankeri, kteri si urcuji urokove miry a pak naraz vyjmou z ekonomiky penize, cimz ji pridusi podle libosti.
          Mezernik
        • medvěd
          14.05.2015 10:12

          Těžko říct, jakým názorem se Rh ztrapnil, když žádný neprezentoval. Ty mu jakýsi podsouváš, abys mu ho mo mohl vzápětí vyvrátit.... Evidentně Tě nenazval ubožákem pro Tvůj názor, ale pro osočovaní p. Soustružníka, jeho urážení a převádění věcí do osobní roviny. Samého pana Soustružníka nikdy nevyvyšoval, jakési Tvé zavádějící tvrzení, že brání názory svého oblíbence je smyšlené. Bránil tak maximálně kulturu vystupování a právo na svobodu slova...To prostě nezakreješ kilometrovou reakcí. K názoru p. Soustružníka se nevyjadřuji, než mi něco podsuneš...o)
          Velkamedvědice
      •  
        14.05.2015 3:10

        Za usmerneni Kodiaka dostavas zlateho bludistaka, ja sam sobe udeluju stribrneho bludistaka.
        Mezernik
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.