Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Oslabení měnového kurzu – jsou lepší prudké šoky nebo postupná depreciace?

Oslabení měnového kurzu – jsou lepší prudké šoky nebo postupná depreciace?

20.05.2015 15:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Představte si, že rozhodujete o ekonomické politice některé rozvíjející se země a nemáte nic proti tomu, aby oslabil měnový kurz. Důvodem může být to, že jste významný vývozce komodit a jejich cena klesla. Nebo klesl objem mezinárodního obchodu a exporty slábnou, či na vás doléhá očekávané zvýšení sazeb v USA a nedostatek financí. Otázkou nyní je, co byste preferovali: Prudký a ošklivý kolaps měnového kurzu, nebo jeho hladký pokles, který je rozložen v čase?

Popsané případy ukazují na konkrétní rozdíly mezi Brazílií a Ruskem. Rubl během 12 měsíců do února 2015 oslabil na reálné bázi o 30 %. V Brazílii trvalo oslabení o 30 % téměř čtyři roky. Co funguje lépe? V případě Brazílie můžeme hovořit o tom, že relativně hladký a dlouhodobý pokles kurzu je vítězstvím nad historií měnových krizí, která tuto zemi trápila. Brazílie totiž v letech 1994, 1999 a 2002 prošla katastrofickými devalvacemi, které měly tvrdé společenské a ekonomické dopady.

Není divu, že brazilská vláda pak začala hromadit rezervy, které měly dalšímu opakování tohoto vývoje zabránit. Právě tyto rezervy pomohly zbrzdit oslabování kurzu, ke kterému v poslední době docházelo. Rusko ale čelilo „dokonalé bouři“ a s oslabováním rublu toho moc dělat nemohlo. Obecně se však předpokládalo, že když má takový šok proběhnout, ať proběhne – ať rubl oslabí až na úroveň, která pomůže eliminovat nižší ceny ropy a mezinárodní sankce.

Nyní se objevují známky toho, že ruská ekonomika už z prudkého propadu kurzu začíná těžit. Růst ruského výrobního sektoru je sice negativní, jeho pokles byl ale překvapivě slabý s ohledem na to, jakou krizí země prochází. Rusko by také nebylo prvním případem, kdy prudké oslabení kurzu fungovalo. Argentina dosáhla v roce 2003 růstu ve výši 9 % poté, co peso oslabilo o 60 %. A samotné Rusko už se do podobné situace dostalo v roce 2000. Jinak řečeno, prudký kurzový šok má někdy něco do sebe. Je extrémně nepříjemný a v některých oblastech má hrozné společenské důsledky. Ulehčuje ale některé potřebné změny v ekonomice. Někdy se zdá, že jsme se dostali z extrému devadesátých let, kdy kurzové šoky probíhaly příliš rychle, do druhého extrému, kdy probíhají příliš pomalu.

Autorem je David Lubin ze Citi.

Zdroj: BeyondBrics


Čtěte více:

UBS souhlasila s pokutou 545 milionů USD v kauze devizových trhů
20.05.2015 13:10
Švýcarská banka UBS souhlasila, že zaplatí americkým úřadům úhrnnou po...
Technická analýza - Libra se včera odevzdala americké měně, pokus o překonání dnešního pivotu jí nevyšel
20.05.2015 14:09
GBPUSD: Měnový pár dnes překonal úroveň denního pivotu na 1,5541 GBPU...

Váš názor
  •  
    20.05.2015 23:34

    Jak může mít "nevídanou sílu" měna země jejíž HDP je osminou amerického nebo unijního a je přibližně shodný/o málo větší než HDP relativně malých zemí (tím nemyslím rozlohou) jako Kanada nebo Austrálie? S výjimkou Švýcarska, kde jsou k tomu specifické důvody za silnou měnou stojí velká ekonomika. A to ruská není.
    Vlado
    •  
      20.05.2015 23:40

      Omlouvám se, podíval jsem se na poslední data a ruská ekonomika je jenom desetinou unijní a devětinou americké za rok 2014. Takže ještě menší než jsem si myslel.
      vlado
      • koně nosí na očích klapky ...
        21.05.2015 23:17

        Vladimíre, ale zapoměl si se podívat, kolik je státni dluh EU a zapoměl si se podívat, které státy ho mají největší, samozřejmě mimi řecka. Nelze se dívat jen jedným směrem (vnímat jen jeden ukazatel) a před druhým zacpávat oči a uši. Tak že, jestli má třeba německo státní dluh 85-95% (tedy v roce 2012 to bylo cca 80%), kolik že je to do sta co je to za výkokokonnost ekonomiky a co ji požere? a kam půjde HDP? A víš které státy z EU mají nejmenší státni dluh? Jasně ne vždy znamená vysoký dluh ekonomické problémy. Ale zase je to jako srdce na vysokých frekvencích s fibrilací přecíní když nedostane kálium ( suroviny) hned je po něm. I po výkonnosti ekonomiky aj jestli bude surovina drahá, břidlicový plyn třeba, hmmm, kde bude výkonnost ekonomiky? No tam kam cikánka hodinky ukryla... Navíc jestli je hodnocení ekonimiky politicky deformováno, tak né jen dolar, ale i ty hodnotíci společnosti strácejí kredit! A začnou vznikat jiné na které se přirozeně začne více spoléhat i u investorů. vid příklad poslední 2 - 3 měsíce... různe hodnocení SaP ... Důvěra v ruskou ekonomiku stoupla od ledna o 80% o tolik se zvedli i hodnoty smišených fondů. Výpadek státniho rozpočtu Rusko vyřešilo zvýšením těžby ropy, až začaly krachovat ropné a plynovobřidlicové společnosti USA. Áno pánové je to ekonomická válka. A věrte, že EU po boku USA nebude mezi vítěznými mocnostemi. Jestly neudělá povstání proti utlačitely( USA ) a bude jen servilním pucflekem tak to dopadne špatně. A udělat povstání je nejvyšší čas ( zrušit sankce a začít obchodovat podle zákonu trhu!). Omlouvám se za případné chyby v českém jazyce. Vladimíre přeji dobrou noc a hezké sny o zdravém sedláckem rozumu a úsudku.
        jářku
        • Re: koně nosí na očích klapky ...
          22.05.2015 8:19

          Rusáky je třeba ekonomicky pořádně podusit, aby zas jako za jelcina museli žrát trávu (tuřín jen v neděli), aby je přešli imperiální choutky okupovat území cizích států. Úplný rozpad státu s 5000 jadernými hlavicemi není žádoucí.
          ..
        • Re: koně nosí na očích klapky ...
          21.05.2015 23:27

          Usa těžaři nekrachují kvůli zvýšené těžbě v rusku , ale na základě stlačování cen saudy mimochodem...
          Velkamedvědice
          • joooo
            22.05.2015 11:36

            Na kterém se před tím stlačováním domluvily. Přesně jako za 2. Sv války. Hitler si taky myslel že Rusko porazí za 2 měsíce. Podcenění soupeře je vždyvtragické! Altány povyšování a nafukování a to amíci umí vlastně umí jen to. Stačí sledovat faktor strachu, jak jsou všichni chorobě sebevědomí. Je to až patologických směšné. Za tou svou nafouknutí skrývají svou slabost a strach!
            jářku
  • to jsou kraviny...
    20.05.2015 19:48

    Snaha srovnat nesrovnatelné! Příčiny krize rublu jsou čistě politické. Jde o ekonomickou válku vedenou USA, dnes už ne jen vůči Rusku, ale přerostla vůči všem. A to je jejich smrt a smrt dolaru. A dolar chce stáhnout za nohu do hrobu i EU a Euro. Jakmile se EU osvobodí od vlivu USA a začne dělat ekonomickou politiku ve svůj prospěch. Bude mít € a Rubl nevídanou sílu. Stačí změnit postoj EU, co je jediným možným řešením pro Evropu! Postupně se ale začne obchod uvolňovat a zruší se veškeré sankce vyvolané politickým důvodem. Jinak to bude znamenat ekonomická smrt EU a Evropy způsobenou krizí vyvolanou nemožností získat jakýkoliv trh. Jen tak na okraj usd/ rub je dnes 49,9176359.
    jářku
    • Re: to jsou kraviny...
      20.05.2015 20:16

      Možná si jen nepochopil autora. Píše, že rusi z prudkého oslabení ekonomicky těží. Proč ne?
      Velkamedvědice
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů