Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Fed (fakticky) smetl ze stolu červnovou normalizaci, trhy si z toho moc nedělají

Fed (fakticky) smetl ze stolu červnovou normalizaci, trhy si z toho moc nedělají

20.05.2015 21:44
Autor: Jan Šumbera, Patria Research

Americká centrální banka před pár desítkami minut zveřejnila zápis ze svého dubnového zasedání. To samo o sobě nebylo nikterak převratné, když autorita pouze zopakovala svůj závazek přistoupit k normalizaci měnové politiky při zlepšení na trhu práce a dostatečném přesvědčení o postupném posunu inflace k vytyčenému cíli (2 %).

Zveřejněný zápis však přinesl jedno důležité rozuzlení. Fakticky ukončil spekulace o možném zvyšování sazeb již v červnu. Mnoho členů výboru totiž na dubnovém jednání zpochybnilo dostatečné zlepšení ve sledovaných proměnných (výše zmíněná inflace a trh práce) na červnové utažení měnové politiky. Na první pohled holubičí rétorika tak přechodně dolehla na dolar, který proti euro oslabil k úrovni 1,114. Pohyb však nebyl nikterak dramatický, navíc již došlo k jeho korekci. Na trzích totiž již delší dobu panuje přesvědčení, že červnový termín je zcela ze hry. Reálně se uvažuje spíše o zářijovém datu, z futures na Fed funds dokonce vyplývá, že by se sazby měly odlepit od nuly až začátkem příštího roku.

Ze zápisu rovněž vyplývá, že Fed považuje pomalý růst HDP v prvním čtvrtletí za pouze přechodný, když se do něj negativně promítly tranzitivní vlivy. Mezi ty se řadilo citelné osekání investic do struktur, což jde na bedra omezení kapitálových výdajů do těžby u ropných firem, ale také prudká zima či stávky na západním pobřeží. V následujících dvou letech Fed nadále počítá s expanzí HDP rychlejším tempem, než jakým roste potenciální produkt. Dopomoci k tomu má vyšší podnikatelská a taktéž spotřebitelská důvěra. Právě akcelerace spotřebitelské poptávky by měla přispět k postupnému zrychlení amerického hospodářství. Domácnosti totiž v prvním čtvrtletí peníze ušetřené s nižšími cenami benzinu spíše spořily, postupně by však měly tyto "petrodolary" zamířit do ekonomiky v podobě spotřebních výdajů. Ostatně i Fed označil slabší výdaje za přechodné. Bez zajímavosti také není, že dubnová projekce vývoje hospodářství byla sice pro letošní rok mírně slabší, než ta březnová, avšak pro střednědobý horizont Fed revidoval své odhady mírně vzhůru. Důvodem byla jak tranzitivita negativních faktorů, tak také akomodativní role (znatelnější příspěvek ekonomice) nadále uvolněné měnové politiky.

Lehce nakloněná rizika

Taktéž odhad pro inflaci v krátkodobém horizontu byl revidován lehce výše, přestože autorita i nadále počítá s pozvolným posunem k vytyčenému cíli. Důvodem je jak vývoj jádrových cen, tak také od původních projekcí se odlišující postup cen ropy směrem vzhůru. Pro roky 2016 a 2017 však Fed nadále kalkuluje s inflací pod 2 %. Rizika jak pro vývoj HDP tak inflaci vnímá Fed spíše na spodní straně, když v současné chvíli nevidí dostatečný prostor v nástrojích měnových ani fiskálních autorit pro případnou pomoc ekonomice za situace nepříznivého hospodářského šoku. Celkově tak výbor za současného vývoje ekonomiky vnímá vyšší nejistotu pro vybudované projekce. U nezaměstnanosti, která by s postupným uzavíráním mezery výstupu (dochází k němu s rychlejším růstem HDP, než kterým roste potenciální produkt) měla zamířit pod svou přirozenou úroveň, zůstávají rizika vyvážena.

Co se týče dolaru, Fed jej i nadále vnímá jako omezující prvek pro zahraniční obchod (čistý export), a tedy hospodářský růst. Jeho sílu výbor vysvětluje především vývojem sazeb v Evropě (respektive diferenciálem sazeb evropských a amerických dluhopisů) a také slabším výhledem pro čínskou ekonomiku.

Celkově dnešní zápis z dubnového zasedání nepřinesl nikterak dramatické zprávy. Červnový termín je ze hry, což však není žádným překvapením. Slabší ekonomika prvního čtvrtletí byla do velké míry odrazem tranzitivních vlivů a Fed nadále vyhlíží zlepšení. Poměrně logicky však za stávajícího vývoje reflektuje zvýšená rizika a nejistotu samotných projekcí. I proto klíčovou roli sehrají přicházející data. Jejich zlepšení by mělo postupně vrátit americké hospodářství na rychlejší růstovou dráhu. Důvody, o které opíráme naši víru, že k takovému vývoji dojde, si můžete přečíst ZDE.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data