Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Globální záhada nezvěstné inflace

Globální záhada nezvěstné inflace

21.05.2015 17:27
Autor: Kristýna Zahradníková, Patria Online

Přibližně třetina poklesu celosvětové inflace je potenciálně nevysvětlitelná a zůstává záhadou, alespoň tuto obavu vyslovil ve včera zveřejněné zprávě vedoucí Evropské devízové strategie Barclays v Londýně Marvin Barth. Centrální banky podle něj již od poloviny roku 2011 opakovaně přecenily inflaci.

Prohlášení hlav centrálních bank neznačí v bitvě s nízkou inflací žádná vítězství, ale ukazují optimismus a víru v to, že rekordně nízké úrokové sazby a skupování dluhopisů budou stačit k navrácení inflace na cílenou úroveň, která ve většině případů odpovídá zhruba 2 %. Mario Draghi tvrdí, že stimul Evropské centrální banky se již ukázal jako fungující. Fed je podle Janet Yellen „přiměřeně sebevědomý“, že dokáže vyhnat spotřebitelské ceny v USA výše. Britská centrální banka věří, že dojde k návratu inflace k jejímu cíli do dvou let. Celosvětově nezvěstná inflace ovšem ohrožuje schopnost Yellenové a spol. zvednout ceny a vyvolává řadu otázek, zda budou tito centrální bankéři kdy schopni prohlásit misi zvyšování inflace za splněnou a ukončit používání snadného stimulu.

Globální chybějící inflace pravděpodobně udrží nervózní nejen centrální banky, měla by i vštípit větší ostražitost účastníkům trhu, kteří se domnívají, že nízká inflace či deflace jsou riziky na ústupu. Barth, mimo jiné bývalý úředník amerického ministerstva zahraničí, zkoumal 27 ekonomik, aby určil, proč spotřebitelské ceny vyjma potravin a energií spadly za posledních deset let až do prosince 2014 o 0,46 procentního bodu v průmyslových zemích a o 0,74 procentního bodu na rozvíjejících se trzích. Potom, co vzal v úvahu tradiční hybatele cen, jako jsou poptávka nebo produktivita, došel k závěru, že 35 % skluzu globální inflace je velmi obtížně vysvětlitelných. Možnými důvody by mohlo být snižování zadluženosti, technologický pokrok, globalizace, stárnutí populací nebo i čínský deflační impuls.

Velká inflační hádanka a inflační očekávání
Ať už je to s nezvěstnou inflací jakkoliv, inflační hádanka je pro centrální banky rozhodně důvodem k obavám o sílu jejich politiky a může je ponechat závislé na faktorech, nad kterými mají menší kontrolu, jako jsou měny nebo komodity. Ještě horší je však varianta, že finanční trhy a veřejnost zanevřou na víru ve schopnost centrálních bank ovlivnit inflaci a to se projeví na inflačních očekáváních v příštích několika letech.

Nezvěstná inflace se však stále může znovu objevit nebo měnová politika může nakonec zabrat, jen bude nutno jí implementovat o něco agresivněji. Například ve Švédsku zavedení negativní úrokové sazby nastartovalo inflační očekávání. V současném prostředí bude podle Bartha Fed se svými protějšky než přikročí ke zvedání úrokových sazeb chtít vidět jasné důkazy udržitelné míry inflace. Pokud se však budou muset tvůrci měnových politik držet svých někdy až nekonvenčních přístupů o něco déle, dodá to přirozeně na trhy více volatility. Z centrálních bankéřů se místo mistrů inflace tak stanou spíše pasivní přihlížející.

Zdroj: BBG


Čtěte více:

Windows 10 - co víme? Bude poslední. Ale nepanikařte.
21.05.2015 13:10
Je to oficiální, Windows 10 bude poslední verzí vlastně už legendárníh...
Tipy od Goldman Sachs a možná sázka na US stavebnictví – Boise Cascade
21.05.2015 17:20
V minulém díle této série jsme se spolu dívali na společnost RetailMeN...
Summary: Best Buy, RBI, CVS Health, Lenovo
21.05.2015 17:10
Evropa:RBI v prvním čtvrtletí přihlížela meziročnímu poklesu svého čis...

Váš názor
  • Co takhle změnit pohled na svět???
    22.05.2015 8:17

    Slepota politiků a tvrdě uvažujících ekonomů přímo bije do očí a já se jen bavím. Všichni se ptají, kam se poděla inflace, jinými slovy poptávka a z ní vycházející produkce. Vyrobili jsme toho už tolik, že kdyby se polovina továren zastavila, stejně bude nabídka pořád vyšší než poptávka. Otevřete si kterýkoliv E-bazar a podívejte se, kolik krámů už lidi nepotřebujou. Máme jen dvě možnosti - buď skládka nebo postoupit užívání výrobku někomu jinému. V poslední době likvidujeme doma přebytky a pomalu nejsme schopni prodat cokoliv byť jen za minimální cenu. Většina věcí končí v rubrice "zdarma" - včetně nových nebo téměř nepoužitých. Sdílené užívání vyrobené produkce je směr ke kompenzaci nižší zaměstnanosti. Vyžaduje to ale jiný pohled na sociální spravedlnost a zároveň to vytvoří tlak na kvalitu nabízené pracovní kapacity - prostě pracovat budou jen ti nejlepší a ostatní budou používat secondhand. Stejně je tady velká nouze o opravdu kvalitní pracovníky, takže nová rovnováha přivede zaměstnanost na přirozenou úroveň (ale nižší) a zároveň nastartuje inflaci zvyšováním mezd těch několika vyvolených. Nelíbí??? Smůla. Pak musíte nějak lidi donutit, aby šli a vykoupili všechny krámy, narvaný až po střechu nepotřebnejma pitomostma. Popřípadě otevřete hranice hadrohlavcům, který to tu zplundrujou od Šumavy k Tatrám a pak bude větší poptávka po všem, co ukradli a zničili. ale to už nedostaneme za práci mzdu, ale tak leda Koránem přes palici (v nejlepším!).
    marrtt
    • Re: Co takhle změnit pohled na svět???
      22.05.2015 9:56

      I ty mudrlante, bolševickej. Teď se zase bavím já. :)
      Niemetz
      • chceš příklad?
        22.05.2015 10:39

        ten princip totiž funguje - pro všechno, čeho jsem se zbavil jako pro mne nepotřebnejch krámů, si přišli lidi, který buď nemaj práci nebo vypadali na sakra nízkej příjem. Neboli to, čemu říkám sdílení produkce, je svým způsobem přirozený vyrovnání sociálních nerovností. Pro ty lidi je to zase ale určitý bonus za vlastní aktivitu, protože se snažili něco pro sebe udělat - v tomto případě najít si inzerát, dojet přes půl města atd. například od nás vezli nějaký mladý skříň metrem, protože neměli auto - prostě se snažej. Bolševicikej princip je nesnažit se - jen natáhnout ruku. A bolševici taky všechen majetek ukradli (a taky zničili), takže prosím přemýšlej, než někoho touhle nálepkou označíš.
        marrtt
      • tak bacha - !
        22.05.2015 10:22

        Jestli něco nejsem, tak bolševik. Jestli jsi ve škole dával pozor, tak základní heslo bolševický pakáže je "každému rovným dílem a to bez rozlišení podílu na produkci". Model o kterém píšu, je založený na zcela jiném principu: Jsi kvalitní a vzdělaný (investoval jsi do sebe), tudíž máš nárok na práci a mzdu, potažmo máš přístup k produkci na vyšší úrovni. Pokud jsi se rozhodl nepracovat, musíš se spokojit se zbožím z druhé ruky, popřípadě čekáš u zadního vchodu, co vyletí z kuchyně na ulici. V podstatě se to neliší od kapitalismu a vlastně už tak žijeme, jde jen to o to, pochopit, že je to normální a nesnažit se za každou cenu roztáčet uměle výrobu zbytečnejch blbostí - současnou produkci prostě už nejsme schopni absorbovat, takže poptávka klesá. Už to nejde řešit ani řízenou životností výrobků, která za posledních 30 let obrovsky klesla, jestli sis náhodou nevšimnul. Jak dlouho Ti vydržej boty (3 měsíce??) - , pračka (dřív 25 let, dneska 2 roky?? auto za 5 let šrot - pak se div, že cena klesá). a s tím sdílením - co je asi princip UBERU??? Fungujou tak už i ubytovací kapacity a ten systém se hodně rozmáchne. Celá ta panika je jen proto, že klesající produkce znamená míň daní, menší rozpočty států, menší prostor pro KlausNečasBémovský a jiný mafie. a z toho maj papaláši panickou hrůzu, že se potěj až na kostrči.
        marrtt
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university