Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Centrální banky se mohou řídit špatnými daty a možná směřují k velké monetární chybě

Centrální banky se mohou řídit špatnými daty a možná směřují k velké monetární chybě

29.05.2015 13:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Po roce 2008 zajímalo centrální banky vyspělých zemí jen to, jak by dosáhly maximálního růstu agregátní poptávky. Nejdříve tak snížily sazby až k nule a poté následoval prudký růst jejich rozvah. Nyní ale centrální banky obracejí svou pozornost na nabídkovou stranu ekonomiky. Zajímá je, kdy ekonomika narazí na strop daný jejím potenciálem. Bank of England vytvořila speciální studii a na jejím základě dospěla k závěru, že produkt je nyní už jen 0,5 % pod potenciálem. To znamená, že monetární politika bude muset být už brzy utažena. Ve Spojených státech není Fed tak specifický, míra nezaměstnanosti nyní klesla blízko přirozené sazby, která se nalézá kolem 5 – 5,2 %. Sven Jari Stehn z Goldman Sachs použil nabídkový model z Fedu a na jeho základě odhaduje, že produkční mezera v americké ekonomice se dnes pohybuje pouze kolem 0,6 %. Situace je tedy podobná jako ve Velké Británii.

Pokud by tedy centrální banky v USA a Velké Británii jednaly na základě uvedených odhadů, padla by naděje, že lze dohnat ztráty na produktu, ke kterým došlo v posledních deseti letech. Utrpěly by i finanční trhy, protože by se ukázalo, že Fed významně snížil odhady dlouhodobého růstu americké ekonomiky. Ta má v globální ekonomice naprosto rozhodující roli. Asi největším odborníkem Fedu na vývoj produktivity je ekonom John Fernald, který tvrdí, že růst produktivity prudce klesl několik let před poslední krizí. Hlavní příčinou byl podle něho konec v investičním boomu, který se zaměřoval na informační technologie a začal někdy v polovině devadesátých let. Tento vývoj spolu se slabým trhem práce vysvětluje, proč potenciál rostl v posledních letech tak pomalu. Jestliže tomu tak bude i nadále, Fed bude muset jednat a oživení zastaví mnohem rychleji, než se nyní čeká.

Je ale růst produktivity skutečně tak nízko? Řada ekonomů s tímto názorem nesouhlasí, protože se zdá, že technologický pokrok je nyní naopak velmi rychlý. Například Martin Feldstein před několika dny řekl, že růst produktivity i úroveň reálného produktu leží ve skutečnosti mnohem výše, než naznačují oficiální čísla. Příčinou je inflace, která se podle něho nachází mnohem níž, než naznačuje index spotřebitelských cen. Nižší inflace pak při daném nominálním produktu znamená vyšší růst reálného produktu. Ekonom tvrdí, že statistici podceňují míru technologického pokroku, která se projevuje na zvýšené kvalitě produktů, které spotřebitelé nakupují. Odrazit ji v datech je podle Feldsteina extrémně těžké, zároveň je přesvědčen o tom, že oficiální čísla podhodnocují skutečný růst produktu.

Podobné argumenty používá Ken Rogoff, který se domnívá, že budoucí ekonomové budou možná současné období hodnotit mnohem pozitivněji. On i Feldstein věří, že prudký pokles cen IT produktů není správně odražen v indexu spotřebitelských cen. Pokud je následně skutečná inflace nižší, než se udává, monetární politika by měla zůstat uvolněnější po delší dobu. Podobné úvahy probíhaly už v devadesátých letech a Fed se nakonec rozhodl nechat ekonomiku mírně přehřátou, protože se domníval, že růst produktivity je vyšší, než se zdálo z oficiálních čísel.

Takzvaná Boskinova komise v roce 1996 potvrdila, že inflace byla ve skutečnosti o 1,1 procentního bodu nižší, než se udávalo. Dnes podobné tvrdé důkazy nejsou k dispozici, ale je možné, že produktivita roste skutečně rychleji, než se zdá. Jistotu nemáme a oficiální data také mohou mít pravdu. Víme jen, že roste počet ekonomů, kteří se domnívají, že podhodnocování růstu produktivity může vést k velké chybě na straně monetární politiky.

Zdroj: FT, blog Gavyna Daviese


Čtěte více:

České HDP: Ekonomický zázrak nebo jen zásoby?
29.05.2015 9:11
Statistický úřad dnes zveřejnil podrobnosti o ekonomickém růstu ČR v p...
Bullard z FEDu: Jsme na cestě k normálu
29.05.2015 10:21
James Bullard, prezident FED ze St. Louis, řekl, že by FED měl zvýšit ...
Globální ekonomice došly záchranné čluny
29.05.2015 11:03
Světová ekonomika zpomalila, podle OSN dosáhl její letošní růst pouze ...

Váš názor
  • Ha ha emani
    29.05.2015 14:32

    opak je pravdou, kvalita výrobků jde generelně dolů, jehich životnost se extremně zkracuje, ten pán si asi za posledních 5 let koupil jen propisku :o)
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: Ha ha emani
      29.05.2015 18:23

      jen blb může tvrdit, že je inflace nízká. To za prvé. Za druhé: dělají čím dál horší výrobky. Před 6 měsíci jsem si koupil v centru Prahy v obchodě obuvi společenské boty. Stály asi 3.900,- Kč. Nějaká anglická značka. Jenže jsem si vůbec nevšiml, že jsou dělané v Indii. Mne by to nevadilo, levně udělají a draho prodají. Prostě umí. Jenže mne na sralo, že po 6 měsících mi praskla podrážka, tak když prší, je v nich díky tomu mokro. A takhle je to se vším. Vysoká cena a špatná kvalita.
      trubky a inflace
    • Re: Ha ha emani
      29.05.2015 15:36

      Jestli se ti stýská po starých křápech mám v garáži lednici z 50. let a furt fachčí a ještě možná 50 let bude. Používám jí párkrát do roka, když náhodou nová lednice nestačí. Akorát se mi vleze pod ponk, nepřekáží, takže bych se s ní nerad loučil, ale tak za 6 táců bude tvoje. No nekup to.
      ..
    • Re: Ha ha emani
      29.05.2015 15:21

      jasně, elektronika musí bejt holt levná, jinak by to ta "naše" socka nezaplatila. Cílem je asi neco jako Star Trek. Utopie steně jako Marxismus, kam na to ty asiatický mozky choděj ?
      johny
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.