Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Patria Online exkluzivně - Menšinoví akcionáři se brání a podávají žalobu na O2 C.R.

Patria Online exkluzivně - Menšinoví akcionáři se brání a podávají žalobu na O2 C.R.

29.05.2015 15:48
Autor: Redakce, Patria.cz

Drobní akcionáři společnosti O2 C.R. se rozhodli podat žalobu na neplatnost valné hromady společnosti O2 C.R., která rozhodla o rozdělení společnosti. Patria Online přináší exkluzivní rozhovor s JUDr. Davidem Kuboněm, řídícím partnerem společnosti KLB Legal, která tyto menšinové akcionáře zastupuje.

Patria Online: Proč jste se rozhodli podat žalobu na neplatnost valné hromady společnosti O2 Czech Republic a.s. konané dne 28. 4. 2015, která rozhodla o rozdělení společnosti?

Naše advokátní kancelář KLB Legal zastupuje některé významné menšinové akcionáře společnosti O2 Czech Republic a.s. („O2 CR“), kteří se cítí poškozeni postupem hlavního akcionáře z finanční skupiny PPF. Dnešního dne jsme podali žalobu, ve které se domáháme určení neplatnosti usnesení řádné valné hromady, ve kterém valná hromada rozhodla o rozdělení společnosti s vytvořením nové společnosti Česká telekomunikační infrastruktura a.s. („CETIN“). S účinností k 1. červnu letošního roku tak má dojít ke vzniku nové společnosti CETIN, do které bude převedeno více než dvě třetiny majetku O2 CR. Současní akcionáři sice dostanou za každou svoji akcii O2 CR jednu akcii CETIN, ty však již nebudou obchodovány na regulovaném trhu Burzy cenných papírů. Jsme přesvědčeni o tom, že rozhodnutí valné hromady o rozdělení společnosti 02 CR bylo nezákonné a neslušné. Kromě procesních vad v průběhu valné hromady žalobou soud upozorňujeme na zjevné zneužití většiny na úkor menšinových akcionářů.

Patria Online: Na jakých argumentech je vaše žaloba založena?

Vidíme tam důvody pro neplatnost v procesní rovině – podle našeho názoru se valná hromada nekonala v souladu se zákonem o obchodních korporacích a usnesení valné hromady o rozdělení tak bylo přijato nezákonně. Konečně, o samotném problematickém průběhu valné hromady toho bylo napsáno poměrně dost i v médiích. Klíčový problém však vidíme ve zneužití většinového hlasovacího práva hlavního akcionáře na úkor menšinových akcionářů, které vnímáme v kontextu jeho dlouhodobějšího postupu, který systematicky postupuje minimálně od října 2014 způsobem směřujícím k vytlačení menšinových akcionářů za co nejnižší cenu. Hlasování na valné hromadě je pouze dalším v řadě kroků, kterými majoritní akcionář cíleně snižuje hodnotu akcií a tlačí na ostatní akcionáře, aby se akcií zbavili.

Jednoznačným příkladem této snahy bylo oznámení majoritního akcionáře ze dne 13. října 2014, že žádá společnost O2 CR o půjčku až do ve výše 24,8 miliard korun. Tyto peníze měl majoritní akcionář použít na splacení akvizičního úvěru, kterým financoval koupi majoritního podílu. Majoritní akcionář následně na valné hromadě informoval o odložení diskuse ohledně této půjčky. Majoritní akcionář tak dosáhl svého cíle a snížil tím podle našeho názoru před valnou hromadou uměle cenu akcií menšinových akcionářů. Zatímco ještě říjnu 2014 se pohybovala cena akcie O2 CR kolem 320 za akcii, před valnou hromadou byla tato cena pouze 195 . Majoritní akcionář tak svými systematickými kroky snížil hodnotu akcií během půl roku přibližně o 40 %. Tento systematický postup majoritního akcionáře, který byl zatím dovršen hlasováním na valné hromadě o rozdělení, považujeme za zneužití většiny ve společnosti, které je v rozporu s dobrými mravy.

Patria Online: Ale vždyt akcionáři dostanou za akcie O2 CR akcie společnosti CETIN?

Jenomže akcie CETIN nebudou přijaty k obchodování na regulovaném trhu a v souvislosti s tím zároveň dojde k zásadnímu snížení jejich hodnoty pro akcionáře a snížení míry jejich ochrany ze strany České národní banky. Na tom nic nemění ani skutečnost, že akcie CETIN budou bez souhlasu emitenta obchodovány v segmentu Free Market Pražské burzy cenných papírů. Ve skutečnosti se nejedná o klasický burzovní trh, tedy o regulovaný trh podle zákona o podnikání na kapitálovém trhu, ale pouze o tzv. mnohostranný obchodní systém („MOS“). MOS není regulovaným trhem a proto se na něj neuplatní informační a další povinnosti stanovené pro akcie přijaté k obchodování na regulovaném trhu. Nástupnická společnost tedy nebude mít vůči svým akcionářům žádné povinnosti, které nyní má O2 CR vůči akcionářům v důsledku obchodování svých akcií na regulovaném trhu.

Patria Online: Takže je teoreticky možné, že k rozdělení společnosti O2 CR by nakonec nemuselo dojít, pokud se svojí žalobou uspějete?

Obáváme se, že český právní řád je v tomto ohledu velmi problematický. Na jednu stranu umožňuje podat žalobu na neplatnost valné hromady do 3 měsíců po jejím konání, na druhou stranu však podání této žaloby neomezuje příslušný soud k tomu, aby zapsal rozdělení společnosti do obchodního rejstříku. Jakmile pak rozdělení zapíše, bude obtížné s tím něco dělat. A to i v případě, že soud následně rozhodne o neplatnosti valné hromady. Snažíme se přesvědčit soud o protiústavnosti stávající právní úpravy. Tento stav totiž považujeme v rozporu s ochranou základních práv, především práva na ochranu vlastnictví. Pokud tedy skutečně k této situaci dojde, rozdělení bude zapsáno a soud následně uzná neplatnost valné hromady, budeme se domáhat satisfakce akcionářů, které zastupujeme. Jsme připraveni obrátit se i na příslušné evropské instituce.

Patria Online: Děkujeme za rozhovor.


Čtěte více:

České HDP: Ekonomický zázrak nebo jen zásoby?
29.05.2015 9:11
Statistický úřad dnes zveřejnil podrobnosti o ekonomickém růstu ČR v p...
Pokles americké ekonomiky - HDP revidován ještě níž
29.05.2015 14:45
První předběžný údaj negativně překvapil tím, že ukázal růst americké ...

Váš názor
  • Přidání se k žalobě
    24.06.2015 20:16

    Je možné se k žalobě přidat a případně jak? Děkuji
    (nezadáno)
  • Korupčník Kelner - Klaus
    31.05.2015 15:26

    A co na to náš dohled z ČNB? Jen natahuje ruku, že chce další penízky od Kellnera a pak přijde s vyjádřením, že je vše po právní stránce v pořádku a nic nestandardního se nestalo. Soud bude trvat roky, O2 bude již dávno fakticky rozdělená a minoritním akcionářům zbudou jen téměř bezcenné akcie. Kelner si bude tunelovat novou společnost, tak jak to dělal s Českou pojišťovnou a bude odvádět desátky Klausovi, aby mu vše prošlo jako v minulosti. A soud nakonec rozhodne, že O2 a Kelner byly v právu. Ať žije zkorumpovaný kapitálový trh v ČR. Rob
    1
  •  
    30.05.2015 23:57

    https://www.stream.cz/blanik/10005851-stat-jako-firma#nejnovejsi
    Velkamedvědice
    •  
      31.05.2015 0:35

      Toooondaaa Blaaaniiik.
      bramborový knedlík
      • Prilepky
        31.05.2015 0:58

        dobry ale na krtka to nema.
        Mezernik
  • ... žádná přidaná hodnota nevznikne bez spotřeby
    30.05.2015 20:24

    ... a naopak, naprosto keždá spotřeba vede ke vzniku přodané hodnoty. Samozřejmě, že nikoli z každé přidané hodnoty se platí dph. Z přidané hodnoty se platí dph nebo (exkluzivní disjunkce aka xor) dp.
    ☺lolek☺
  • Musim se pochvalit
    30.05.2015 15:47

    Zalozil jsem si vlastni neziskovku "Mezernik Human Rights Open Society non profit organisation for better world" a udelil jsem si nejvyssi oceneni za sireni lasky, miru a za boj proti terorizmu. Kdo je vic?
    Mezernik
    • Welcome to the jungle
      30.05.2015 18:06

      https://www.youtube.com/watch?v=jm48QEigkko&feature=youtu.be
      el mrcoch
    • Re: Musim se pochvalit
      30.05.2015 17:50

      https://vimeo.com/128991274
      el mrcoch
    • Re: Musim se pochvalit
      30.05.2015 17:04

      ...musíš přitvrdit a napsat to aspoň 50x na každý vlákno, abys obstál v místní konkurenci.
      db
  •  
    30.05.2015 13:40

    Myslím, že delší prsty u soudů bude mít Pét´a...tím je řečeno vše, 2/3 hodnoty jsou v Cetině...1/3 v O2 ohodnocena na 49,4...z Cetiny se budou peníze vyvádět daleko snadněji bez info pro minoritu...hi risk. GL
    Nostradamus
  •  
    29.05.2015 16:57

    Šmejd Péťa to má všude podmazaný....jsou naivkové...
    abc
    •  
      29.05.2015 23:08

      Jojo, viz dnešní výrok paní soudkyně, že je úplně normální, když v téhle zemi úkoluje pracovnice úřadu vlády zpravodajské služby
      sgt.Mike
      •  
        29.05.2015 23:50

        Soudkyně rozsudek nekomentovala. A osobně nevím, jak by mohla být trestána za úkolovaní rozvědky , kterou nemohla nijak úkolovat. To je jak by milenka brigádního generála mohla řídit brigádu. Nemluvě o utajenosti, pokud něco sledovali, nemusí vůbec nikdo tušit co. To je jako kdyby CIA pořádali besedy u kulatého stolu...Ištván projel, co se dalo. A vláda dávno padla...Hrozná náhoda....
        Velkamedvědice
        •  
          30.05.2015 0:13

          Presne tak, a aké to má dôsledky! TOP09 má v súčte s ODS toľko ako KSČM! Socani vládnu s eštébáčikom a pospolu majú v preferenciach 60%! Jáj, čo k tomu dodať, no Česi = komunisti, zlodeji, ktorí nemajú v Európe obdoby, veru hej.
          Šaňo
          •  
            30.05.2015 1:14

            Taky chudákovi Burešovi stoupnul loni zisk jen z největších 200 firem o půl miliardy..
            Velkamedvědice
            •  
              30.05.2015 6:57

              No veď, dobre hovoríš, Medvedica. A čecháčikovia si pochvalujú, ako im dáva slováčik Bureško republiku do poriadku. Stret záujmov, v demokratických krajinách Európy nemyslitelný, nevadí. Lustračné osvedčenie nie je pre člena vlády potrebné, jáj. :))
              Šaňo
              •  
                30.05.2015 8:54

                Nemyslitelný se říct nedá. Stává se to dost často. Jen tak co mi blesklo hlavou třeba Berlusconi. No většinou to asi nekončí dobře. Nechci se teď bavit o Burešovi, ale ač příznivec pravice, musím říct, že ODS projela úplně všechno. To taky vládli místní oligarchové, a jako loutky používali ODSáky. Vzpomeňme třeba na Kolibříka.
                qwer
    •  
      29.05.2015 18:04

      I Jessiho maj podmáznutýho (možná ale jen namáznutýho :-) ) Místo aby byl naštvanej, že mu spadl kurz ze 320 na 175, tak už mu z toho jeho vlnění trošku šplouchlo :-)
      qwer
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data