Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Řecko kráčí vstříc bankrotu, jak na tom vydělat? (doporučení analytiků Patria)

Řecko kráčí vstříc bankrotu, jak na tom vydělat? (doporučení analytiků Patria)

29.06.2015 10:54, aktualizováno: 29.6. 11:40
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Víkend nám přinesl pěknou várku novinek, které poslaly akciové trhy nejen v Evropě do červených čísel. Řecké banky vyhlásily tzv. prázdniny, aby se vyhnuly/oddálily run na vklady. Burza v Aténách je zavřená, řecké státní dluhopisy raketově rostou a zvyšují se také výnosy v ostatních periferních zemí EMU (Španělsko, Řecko, Itálie). Eurodolar se přes víkend dostal pod tlak a euro odepsalo od pátku přes procento.

Obavy z řeckého referenda, naplánovaného na neděli, se podepisují pod výprodeji, které registrujeme napříč všemi hlavními evropskými trhy. Německý DAX odevzdává 3 %, Euro Stoxx je ve ztrátě 3,3 %, anglický FTSE 100 minus 1,5 %, francouzský CAC 40 klesá o 3,1 %. Také Praha je minusu 2,7 %, táhnou ji dolů především bankovními tituly (Erste -4 %, VIG -4,7 %, KB -1 %).

Evropa

Ranní výprodeje však mohou být vhodnou příležitostí pro otevření dlouhých pozic, neboť řecká krize výrazně nemění fundament ani valuaci evropských titulů. Negativní sentiment prostupující napříč finančními trhy vnímáme jako zajímavou příležitost pro doplnění dlouhých pozic na německém akciovém indexu DAX . Řecké sága po sérii víkendových zpráv zanechala pouze malý prostor pro další negativní překvapení. Po prvotní panice tak na trhy přichází zklidnění, které je patrné ze snižování diferenciálu mezi bezrizikovými německými bundy a dluhopisy na periferii. S vyprcháním obav by akcie jako výnosnější/rizikovější třída aktiv měla čelit dodatečnému zájmu. Beneficienty by poté měly být především finanční a cyklické tituly, které jsou dominantními konstituenty německého indexu DAX . Z dlouhodobější perspektivy jim nahrává také postupné zrychlení ekonomiky, která by měla těžit z podpory německé poptávky a oslabujícího eura, více ZDE.

Preferujeme stále cyklické sektory před defenzivními, mezi cyklickými pak doporučujeme především banky (a nově i některé evropské pojišťovny) a osobní cyklickou spotřebu. V Evropě z bankovních domů doporučujeme: Intesa Sanpaolo, Deutsche Bank, či AXA. Z ostaních sektorů vybíráme Bayer, Roche Holding a Daimler.

Praha

Česku přímý dopad řecké finanční krize podle člena bankovní rady České národní banky Lubomíra Lízala nehrozí. Zátěžové testy podle Lízala ukázaly, že český finanční sektor je odolný. "Je nutné uvést, že přímá expozice českého finančního sektoru na Řecko je zanedbatelná, na úrovni zaokrouhlovací chyby. Z toho jasně vyplývá, že nám nehrozí žádný přímý dopad," uvedl Lízal.

Nejen ve světle tohoto konstatování se jeví propad finančního sektoru na pražské burze jako vhodná příležitost k nákupu akcií Erste a VIG. Erste Bank navíc Patria doporučuje dlouhodobě k nákupu a aktuální pokles hodnoty se jeví jako vhodná příležitost pro otevření dlouhých pozic a naředění pořizovací ceny.

Makro

Centrální banka zřejmě bude chtít ujistit, že má připraveny nástroje, jak zabránit nákaze dluhopisových trhů jinde na periferii. Při aktivním QE a možnosti ihned spustit OMT o tom asi nikdo moc nepochybuje, takže i samotné prohlášení by ke zklidnění dost přispělo. Efekt by byl asi největší na periferních dluhopisech, ale připravenost ECB by pomáhala také bankovnímu sektoru.

Skrze ekonomiku, výnosy ani banky nepředpokládáme silný negativní dopad řecké krize na zbytek eurozóny. Odpisy nesplacených úvěrů půjdou za mezinárodními institucemi, zatímco soukromé subjekty by už měly utrpět (celkově vzato) nevýrazné ztráty. Největší vliv by zřejmě přišel skrze náladu ekonomických subjektů, která by přechodně mohla vést například k větší opatrnosti v investicích. Ekonomické fundamenty a výhled letošního růstu by se však kvůli tomu neměly významně měnit. Vzhledem k tomu nevidíme ani dlouhodobý dopad na naše akciové tipy.

Forex

Na víkendové události na starém kontinentě přirozeně reagovaly i měnové páry. Eurodolar zamířil níže a od denního pivotu se posílení dolaru zastavilo až o třetí rezistenci u psychologické úrovně 1,1000 EURUSD. Pohyb jižním směrem ve výši 200 bodů však dolaru příliš dlouho nevydržel. V následujících hodinách se sice obchodování neslo v nerozhodném duchu, během dnešního rána si však vzalo slovo zpátky euro a téměř polovinu ztrát odmazalo.

Dobře si vedl například i japonský jen, který v bezpečné vzdálenosti od řeckých problémů podstatně posílil proti euru, dolaru i proti libře. Následné obchodování na těchto párech doprovázela výrazně zvýšená volatilita. Naopak vcelku bez úhony přešel vývoj na balkánském poloostrově měnový pár USDCAD. Negativní zprávy z Řecka se do instrumentů na měnových již téměř promítly a v následujících dnech bychom se mohli dočkat stabilizování situace.

V případě eura jsme viděli negativní první reakci, která však už odeznívá. Euro má podle nás šanci ještě ztráty krátkodobě korigovat. Co se však týče delšího výhledu, přepokládáme oslabování eura proti dolaru. Negativní výhled pro euro na zbytek roku není založen na Řecku, ale hlavně na předpokládaném zlepšení dat z USA a rozdílech v nastavení měnové politiky. Německé dluhopisy se dostaly do středu zájmu, ale po opadnutí nervozity by měly zisky korigovat. Negativní názor máme na tato aktiva i v delším výhledu. Nepříznivý vliv řecké krize by se v důsledku měl soustředit především na Řecko samotné, mimo Řecko pak na konkrétní subjekty (firmy) se silnou vazbou na tuto zemi.

Patria vydává pravidelné tipy k nákupu ve svém produktu Dlouhodobé investiční příležitosti (DIP), který obsahuje všechny aktuální investiční tipy a klienti Patria Direct si jej mohou stáhnout v obchodní platformě v záložce Research.

Za zmínku také stojí, že ke kompletnímu seznamu mají přístup všichni aktivní klienti (alespoň jeden obchod za kvartál) Patria Finance. Investiční tipy, včetně analytických výstupů, jsou pravidelně zveřejňovány také na webových stránkách Patria v sekci Zápisník analytika.





Čtěte více:

Zhodnocení investičních doporučení Patria pro 1Q15
09.04.2015 17:00
Pro rok 2015 jsme doporučovali investovat do akcií v západní Evropě a ...
Dlouhodobé investiční příležitosti (DIP) – Aerolinky
17.04.2015 11:00
Výběr správných titulů je při investování na kapitálových trzích klíčo...
Krátkodobé investiční tipy - Evropské akcie jsou trendy!
12.05.2015 16:00
Rádi bychom Vám prezentovali další ze série analytických prací našeho...
Dlouhodobé investiční příležitosti (DIP) - doběla rozžhavený sektor IT!
18.05.2015 13:00
V další iteraci Dlouhodobých investičních příležitostí (DIP) přichází ...
Dlouhodobé investiční příležitosti (DIP) – sektor Healthcare
12.06.2015 11:00
Výběr správných titulů je při investování na kapitálových trzích klíčo...

Váš názor
  • pačí sa mi tento text
    02.07.2015 14:58

    řecká krize výrazně nemění fundament ani valuaci evropských titulů. /// fundamentisti budú kupovať. To je ok.
    Open_mind
  • 29.06.2015 15:37

  •  
    29.06.2015 11:29

    Ta fotka přidaná k článku je výborná :-)))
    Scipio
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m