Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk - Řecko nezaplatí MMF a premiér Tsipras dál sází na strach věřitelů z Grexitu

Rozbřesk - Řecko nezaplatí MMF a premiér Tsipras dál sází na strach věřitelů z Grexitu

30.06.2015 9:10
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Ti kdo na finančních trzích vsadili na to, že řecký premiér Tsipras v hodině dvanácté klekne na kolena, odprosí věřitele a slíbí jim úspory výměnou za pár miliard euro v hotovosti, se šeredně přepočítali. Tsipras Mezinárodnímu měnovému fondu dnes 1,6 miliardy nezaplatí a bude všemožně bojovat za to, aby řečtí občané slovy předsedy Evropské komise Junkera spáchali sebevraždu a hlasovali proti návrhu věřitelů na další úspory.

Řecký premiér na nedělní hlasování zjevně pohlíží jinou optikou než Brusel či většina populace ve věřitelských zemích a pravděpodobně i většina Čechů. Podle něj odmítnutím návrhu na další úspory dostane on či jeho strana Syriza silnější mandát k dalším tvrdým jednáním. Představa, že Tsipras po “vítězném” referendu (kdy Řekové řeknou věřitelům NE) dostane další šanci vyjednat mírnější úvěrový program je iluzí, která stojí na jednom heroickém předpokladu: eurozóna a především Brusel se Grexitu bojí více než Řecko a proto nakonec udělá vše proto, aby k němu nedošlo. Tsipras možná sází na strach z toho, že kromě negativních politických konsekvencí by se odchod Řecka z eurozóny mohl stát jakýmsi lehmanovským momentem, který vyvolá finanční kolaps a následnou recesi tak jako, když americká administrativa odmítla v září 2008 zachránit banku Lehman Brothers.

Máme se něčeho takového opravdu bát a může být Grexit, jež např. agentura S&P vidí již vcelku reálně, opravdu lehmanovským momentem evropského střihu? Odpověď hledejme v síle finanční nákazy, která se šíří eurozónou. A ta je prozatím naštěstí mírná, což je patrné nejen z relativně pevného kurzu eura, ale také z rizikových marží u evropských vládních dluhopisů, které se sice roztáhly, ale nikterak dramaticky. Odmyslíme-li si pak propad akcií, které zaregistrovaly řecký problém až nyní a navíc mohou mít problém s Čínou, tak vysvětlení relativně mírné nákazy spočívá především v tom, že řecké dluhy mají v knihách zejména vlády věřitelských zemí. Jestli tedy má být řecký default a Grexit lehmanovským momentem, tak primárně pro daňové poplatníky ve věřitelských zemích. Přitom, pokud Řecko nezaplatí, tak i pro takové Němce nepůjde o sumy, které by mohli politici a jejich voliči ignorovat. Pro zajímavost Řecko dluží Německu okolo 80 mld. euro, což jsou 2 % jeho HDP.

Region

Regionální měny jsou v souvislosti s děním kolem Řecka pod tlakem. Včera nejvýrazněji oslaboval forint, který vůči euru ztratil více než procento, následovaný zlotým (asi 0,5 %). Nejstabilnější je dle předpokladů koruna, která ztrácela relativně málo.

I ve zbytku týdne bude v centru pozornosti Řecko, dnes zejména v souvislosti s termínem splátky půjčky MMF. Rizika pro regionální měny jsou sice nadále ve směru oslabování, avšak v této chvíli žádné dramatické oslabování nečekáme. Polská premiérka Kopaczová sice včera pro pořádek zopakovala, že v případě oslabení zlotého jsou připraveny zasáhnout jak ministerstvo financí, tak i centrální banka. Na druhou stranu, náměstek ministra financí Radziwill uvedl, že neočekává významnější přenos nejistoty na trh s polskými vládními dluhopisy. Polské domácnosti s hypotékami ve švýcarských francích (a tedy i politiky a zlotý) může částečně uklidňovat i fakt, že švýcarská centrální banka patrně není ochotna dopustit prudké posilování franku vůči euru, ke kterému by mohlo v souvislosti s děním v Řecku dojít.

Dluhopisy

Dění v Řecku se na dluhopisových trzích projevuje vcelku nepřekvapivě. Kromě vpravdě obřího skoku řeckého desetiletého vládního výnosu (o cca 400 bps!) byly včera pod tlakem i dluhopisy ostatních jihoevropských zemí, tedy portugalské (+37 bps), italské a španělské (+24 bps). Naopak výnos desetiletého bundu poklesl o 13 bps. V případě Německa trh víceméně ignoroval nečekaně nízký předběžný odhad červnové inflace. Nervozita se projevila i na výnosech amerických, které klesaly o 15 bps (10 let).

Dění v Řecku je i nadále hlavním tématem. Zhoršení řeckého ratingu ze strany agentury S&P , jež zároveň vidí 50% šance na Grexit, na CCC-, je vzhledem k celkové situaci pouhou formalitou…


Čtěte více:

Grexit jako politický exit
29.06.2015 15:04
Jednání s Řeckem o jeho záchraně před bankrotem a odchodem z eurozóny ...
Řecká krize - Hrozby a příležitosti
29.06.2015 17:34
Scénář včasné dohody s věřiteli a včasného uhrazení splátek MMF je ze ...
Řecko dnes MMF nezaplatí, zařadí se po bok Zimbabwe a Somálska
30.06.2015 8:12
Řecko neuhradí Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) splátku 1,6 miliardy...

Váš názor
  • Geopolitika
    30.06.2015 10:15

    Myslím, že chybí ještě jeden zásadní úhel pohledu - geopolitika. Řecko je jižní křídlo NATO a NATO se nyní snaží čelit ruskému neoimperiálnímu tlaku. Z toho mně vychází, že USA by rádi viděli klid na jihu NATO, tedy v podstatě jakýkoliv kompromis, který udržuje statut quo. Ostatně, o jejich peníze ani moc nejde. V případě radikální změny kolem Řecka jsou všechny možnosti otevřené. Včetně přibližování pravoslavného Řecka se silným vůdcem v nesnázích Tsiprasem k Rusku a náslených "neplech" Řecka v NATO, znovurozdmýchávání staleté nevraživosti k Turecku (odvedení pozornosti z domácích problémů na vnějšího nepřítele), řeckých schválností kolem Kypru, Makedonie atd. Řecko je ekonomický trpaslík, odtud vítr nevane. V ultralevém pobláznění a vzteku ale může nadělat dost geo- či regiopolitických vrásek.
    Matějovský
    • Re: Geopolitika
      30.06.2015 11:33

      ano, preci Obama jiz merklovej naznacil jak to ma dopadnout....
      abc
Aktuální komentáře
16.04.2024
17:48Inflace a sazby v letošním roce – scénář od Bank of America
17:21Stres z výnosů pokračuje a brání akciím se zvednout, banky sentiment nezlepšily  
16:06MMF: Česká ekonomika letos poroste o 0,7 %, světová více než čtyřnásobným tempem
15:45Komentář analytika k Morgan Stanley: Oživení investičního bankovnictví a rostoucí příjmy ze správy majetku  
14:20RMS Mezzanine, a.s.: Přijetí nového úvěru od společnosti JTPEG INVESTMENTSFUND I SICAV, a.s.
14:20ÚOHS povolil skupině Colt CZ nákup výrobce munice Sellier&Bellot
13:56Morgan Stanley (+3 %) posiluje obraz silných výsledků amerických bank díky tradingu i správě aktiv
13:19Obchodníci Bank of America podpořili výsledky, čistý zisk za 1Q skončil v souladu s očekáváním
12:08Důvěra investorů v německou ekonomiku se zlepšila více, než se čekalo
12:06Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  
16:20Strážce internetového bezpečí Avast dostal pokutu za neoprávněné předávání osobních údajů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m