Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Řecký investiční sadomasochismus a PPC

Řecký investiční sadomasochismus a PPC

02.07.2015 17:45

Někteří čtenáři by se možná mohli domnívat, že analýza řeckých akcií je při současném vývoji jakousi formou investičního sadomasochismu. Nemusí tomu tak být. Když trochu zjemním jednu známou investiční radu, platí, že „nakupovat se má, když je nejhůře“. Tím nechci říci, že nyní je ten pravý čas na nákup řeckých akcií, či aktiv obecně. Ale jsem přesvědčen o tom, že jednou ta chvíle přijde. Pak bude dobré mít alespoň obecný přehled o tom, co je k mání.

Před několika dny jsem zde v rámci výše uvedené teze prezentoval řeckou telekomunikační společnost OTE. S ohledem na makroekonomický vývoj jde o poměrně silnou firmu, která, kdyby se obchodovala na nějakém stabilním trhu, by si určitě užívala výrazně vyšší valuace a ceny akcií. Je v Řecku více takových? Dnes se při hledání odpovědi podíváme na elektrárenskou utilitu jménem Public Power Corporation.


Řecko1.png

Zdroj: Bloomberg

Pohled na vývoj za posledních 12 měsíců ukazuje, že PPC si vede ještě znatelně hůře než celý řecký trh (první graf). Pětiletá návratnost (druhý graf) už takové rozdíly nevykazuje. Ale určitě nejde o akcii, které by se řecké problémy nějakým zázrakem vyhýbaly.

Tržby společnosti jsou v posledních třech letech relativně stabilní, zisky jsou střídavě v plusu a v mínusu. Návratnost vlastního jmění i investic je mizerná, ale bylo by chybou se domnívat, že to je „výsada“ řecké energetiky. Naopak, v Evropě bychom našli energetik s problematickými návratnostmi celou řadu.

Řecko2.png

Zdroj: FT

V Řecku snad ještě více než někde jinde vystupuje do popředí nutnost sledovat tok hotovosti. Patrné to bylo už na OTE, u PPC to platí dvojnásob a tudíž jsem zvolil detailní výkaz cash flow (CF). Z něj vidíme, že v roce 2014 došlo k výraznému meziročnímu propadu provozního toku hotovosti. Zde je na vině zejména pracovní kapitál a hlavně růst pohledávek. Na provozu tak PPC generovala cca 435 milionů eur, v roce 2013 to byla asi miliardy eur. Investice firma sice také snížila, provozní CF ale na jejich pokrytí nestačilo a CF po investicích se tak v roce 2014 pohybovalo více než 150 milionů eur v záporu.

Řecko3.png

Zdroj: PPC

Pokud bychom se drželi pouze čísel z roku 2014, v podstatě bychom firmě a jejím akciím nedali šanci – dlouhodobě záporné CF po CapEx znamená, že hodnota je destruována celkem brutálním způsobem. Co kdyby se krátkodobý, či alespoň střednědobý standard vrátil na úroveň roku 2013? Tok hotovosti po CapEx by se pak pohyboval kolem 330 milionů eur. Jenže toto číslo ve struktuře výše uvedeného výkazu neobsahuje úrokové náklady. Po jejich odečtení jsme na cca 80 milionech eur a toto CF zde můžeme z technického hlediska považovat za volný tok hotovosti pro akcionáře.

Nyní vezměme ulraoptimistický finance fiction scénář: Předpokládejme, že firma bude v dohledné době generovat oněch 80 milionů eur jako volné CF pro akcionáře a řecká ekonomika se stabilizuje natolik, že rizikové prémie se dostanou na úroveň Německa (tj., kolem 5,5 %). Požadovaná návratnost se pak bude pohybovat kolem 10,5 % (beta je 1,55). Kdyby zmíněné CF dlouhodobě vůbec nerostlo, byla by jeho současná hodnota asi 760 milionů eur (80/10,5 %). Kdyby rostlo o inflační 2 %, současná hodnota by dosáhla asi 940 milionů eur. Ale současná kapitalizace dosahuje asi 1 miliardu eur! Jinak řečeno, ani popsaná finance fiction na ospravedlnění současné kapitalizace nestačí.

Je možné, že PPC má nějaká aktiva s velkou hodnotou, která ale není odražena v toku hotovosti a tudíž v uvedených odhadech. Je také pravda, že s uklidněním situace by volnému toku hotovosti pomohly i klesající úrokové náklady. A určitě je výše uvedená kalkulace jen velmi hrubým odhadem. Dovolím si ale tvrdit, že v tom lepším případě tu hledíme na poměrně znatelný investiční optimismus. V tom horším na skutečný investiční sadomasochismus.


Čtěte více:

Čína: 77% zisk za 4 dny? Pro IPO katastrofa; Shanghai Composite pod 4000 body
02.07.2015 14:36
Hlavní čínský akciový index Shanghai Composite dnes poprvé od dubna pr...
BP zaplatí úřadům v USA za únik ropy 18,7 mld. USD, akcie +4,6 %
02.07.2015 16:46
Britská ropná společnost BP se dohodla s americkými úřady, že zaplatí ...
Summary: RWE a BP
02.07.2015 16:52
Evropa:Německá vládní koalice rozhodla nezavést po měsíce diskutované ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
16.04.2024
14:20RMS Mezzanine, a.s.: Přijetí nového úvěru od společnosti JTPEG INVESTMENTSFUND I SICAV, a.s.
14:20ÚOHS povolil skupině Colt CZ nákup výrobce munice Sellier&Bellot
13:56Morgan Stanley (+3 %) posiluje obraz silných výsledků amerických bank díky tradingu i správě aktiv
13:19Obchodníci Bank of America podpořili výsledky, čistý zisk za 1Q skončil v souladu s očekáváním
12:08Důvěra investorů v německou ekonomiku se zlepšila více, než se čekalo
12:06Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  
16:20Strážce internetového bezpečí Avast dostal pokutu za neoprávněné předávání osobních údajů
15:40Týdenní výhled: Boje na Blízkém východě zatím dál neeskalují, čínská data naznačí, jak je to s plněním plánu  
15:03Sreality.cz: V Praze se nejrychleji vrátí investice do malých bytů
13:52Přesvědčivé výsledky Goldman Sachs (+4 %) posílají akcie vzhůru
12:49Než otevře Wall Street: Astera Labs, Reddit, Salesforce  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m