Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kde udělali soudruzi v Číně chybu?

Kde udělali soudruzi v Číně chybu?

03.07.2015 9:10
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Houstone, máme problém. A není to v Řecku, ale v Číně. Akciový trh, který se nám tak hezky nafouknul, se nám začíná pěkně rychle vyfukovat. Letos jsou sice hlavní čínské akciové trhy stále krásných 30 % v plusu, ale za poslední 3 týdny ztratily okolo čtvrtiny své hodnoty a stále hledají dno.

Kde udělali soudruzi v Číně chybu? Nebezpečně se nafukující bublině na čínských akciových trzích se několikrát v poslední době věnoval týdeník Economist, který například uvádí, že investiční horečka je tažena retailovými klienty držícími dlouhou pozici v hojném počtu přes pákové instrumenty. Zajímavé přitom je, že údajně dvě třetiny nově příchozích klientů opustí vzdělávací zařízení před patnáctým rokem. Přesně jak se na správnou bublinu sluší a patří, tak se mezi prostým čínským lidem šíří pohádkové příběhy o zbohatnutí na akciovém trhu. Tyto příběhy pak čínské firmy přiživují tím, že své firmy přemalovávají na rádoby technologické firmy, aby vypadaly pro investory více sexy. Podle Economistu okolo 80 firem listovaných na trhu v prvních pěti měsících změnilo jméno, takže například hoteliérská skupina se teď podle jména vydává za společnost zabývající se vysokorychlostními vlaky.

Že to nemůže fungovat, neboli že si soudný investor nemůže podle jména koupit technologický titul, který je ve skutečnosti výrobce záchodových mís? Opak je pravdou, na což přišli ekonomové Tversky a Kahneman ve svém experimentu, který nazvali efekt ukotvení. Aneb zkuste posadit do místnosti skupinu lidí, položte jim otázku, jaké procento afrických zemí je v OSN a roztočte před nimi kolo štěstí. Výsledkem je, že jejich odhady budou konvergovat k číslu, na kterém se kolo štěstí zastavilo.

Neboli čínské akcie se dnes snaží tvářit jako ty z amerického NASDAQu. Teď jde o to, zdali je to NASDAQ roku 2015 anebo spíše roku 2000.

Region

Z pohledu koruny a zlotého patřila včerejší seance ke klidnějším a volatilnější byl snad jen forint, který oslabil asi o 0,3 %. Odpoledne mu přitom prospěla čísla z amerického trhu práce za červen, zejména růst mezd. Ten zůstal za očekáváním, což mělo konsekvence pro očekávání růstu oficiálních sazeb v USA a tím pádem i pro dolar (a forint).

Dnešek není v regionu zcela nezajímavý. V ČR budou zveřejněna data o květnové platební bilanci, která jsou vzhledem k poměrně výrazným přebytkům zajímavá z pohledu koruny. Jinak je však pozornost upřena na řecké referendum. Předběžné průzkumy naznačují, že šance jsou značně vyrovnané a určit pravděpodobnou reakci regionálních měn je tak velmi obtížné.

Dluhopisy

Celkově o něco slabší data z amerického trhu práce za červen včera stála za poklesem amerických úrokových sazeb. Ačkoliv z dosud dostupných informací soudíme, že americká ekonomika rostla ve druhém čtvrtletí přibližně čtyřprocentním tempem (sezónně očištěný anualizovaný růst), tak trh včera zaujala především data o mzdách, která zůstala za očekáváním a snížila pravděpodobnost růstu oficiálních sazeb v září.

Ačkoliv výnosy dluhopisů největších evropských zemí včera rostly, tak nervozita spojená s víkendovým řeckým referendem může nahrávat německým dluhopisům. Dodejme, že americké trhy jsou dnes zavřené kvůli sobotním oslavám Dne nezávislosti.


Čtěte více:

„Ano“ v řeckém referendu možná povede k pádu vlády
02.07.2015 13:09
Řecký ministr financí Janis Varufakis odstoupí z funkce, pokud voliči ...
Pár minut poté ... videokomentář na WTI
02.07.2015 16:01
Další ze série videokomentářů, zaměřujících se na technické signály, n...
Řecký národ rozdělen referendem, drama antických rozměrů vrcholí
03.07.2015 10:08
V Řecku se zvyšuje napětí kolem blížícího se referenda, v němž mají ob...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data