Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jedna miliarda - to je laťka hodná Windows 10

Jedna miliarda - to je laťka hodná Windows 10

03.07.2015 12:00
Autor: Pavel Petr, Patria Online

Již brzy má dorazit nový operační systém od společnosti Microsoft, založené miliardářem a mecenášem Billem Gatesem. Firma jako taková přejímá velmi rychle mnoho zaběhnutých a dobře fungujících modelů jako například malé rychle aktualizace každý týden namísto “big bang” upgradů, jak jsme byli dosud zvyklí.

Firma chce na všech platformách využívat stejný systém ať už se jedná o telefon, tablet, PC nebo notebook. Bude mít jeden centrální zdroj software apod. Zdá se, že by se spoustu věcí pro uživatele zjednodušit. Je ovšem o nový systém zájem?

Společnost SpiceWorks udělala průzkum mezi 500 firmami v Severní Americe a na dalších EMEA trzích, aby zjistila jestli firmy mají zájem o nový systém. Samotný Microsoft ladí “motor” na to, aby ve dvou třech letech byl schopný atakovat 1 miliardu zařízení běžících na Windows 10. Velkou vzpruhou má být zdarma upgrade ze systému Windows 7 a Windows 8.

win

Zájem firem o Windows 10 je možná až překvapivý. Téměř 96 % firem řeklo, že mají určitý nějaký zájem o nový systém. Zbytek dotázaných řekl, že nemá zatím dost informací nebo se vůbec o nový systém nezajímá.

Zajímavější je zjištění, že 49 % dotázaných je buď extérmně nebo velmi zaujato novým systémem. Dotázaní uvedli, že důvodem proč se zajímají o nový systém je, že nějaký nový potřebují, chtějí mít takový, který bude podporovat byznysově orientované software. Mezi dalšími důvody proč se o systém zajímají jsou bezpečnostní požadavky, kompatibilita nebo dokonce konec podpory u některých typů software.

Co ovšem patří mezi hlavní taháky Windows 10 a 55 % firem to označilo jako jeden z největších důvodů je upgrade zdarma. Lidé prostě mají rádi věci zdarma. A 63 % firem podle výzkumu uvádí, že to do značné míry zvyšuje pravděpodobnost toho, že reálně na Windows 10 přejdou rychleji.

Co bych rád ve výzkumu vypíchnul a projevilo se u uživatelů Windows 8 je absence tlačítka “Start”. Rovných 64 % firem vítá návrat tlačítka “Start” do Windows 10.

Microsoft očekává, že miliardy zařízení dosáhne do dvou tří let. Co se času týče, má k tomu pádný důvod. Většina společností je obezřetných a bude po uvolnění Windows 10 monitorovat situaci a vyčkávat na vychytání prvních chyb a počká až někdo z korporátní sféry otestuje za ostatní reálnou použitelnost.

Navíc řada klientů z korporátní sféry si platí členství v programu, který jim zajišťuje dlouhodobou podporu a dokonce možnost zdarma povýšit své systémy na vyšší verzi Windows (tady tedy Windows 10) zdarma i po vypršení ročního období pro přechod zdarma pro kohokoliv. Takže nějaký spěch v korporátní sféře se očekávat nedá. Na druhou stranu 73 % firem říká, že to stihne do dvou let po oficiálním uvolnění systému.

Aktuálně různé typy Windows pohání kolem 1,5 miliardy zařízení a něco málo přes polovinu je z korporátní sféry. Tudíž je dosud pozitivní příjímání a ohlasy na nový systém větrem do plachet Microsoftu, který chce dosáhnout mety 1 miliardy zařízení. Více dalších informací o Windows 10 najdete zde.

Zdroj: Motley Fool, výzkum SpiceWorks

 


Čtěte více:

Britská ekonomika spěje k další krizi
03.07.2015 11:00
Ekonomika Velké Británie v nás budí obavy. Její růst je úzce propojen ...
Evropa před řeckým referendem mírně ztrácí; K+S +4 %
03.07.2015 10:45
Evropské akciové trhy se pohybují bez výraznějších změn v blízkosti vč...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data