Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kostky jsou vrženy, Řekové další úspory odmítli

Kostky jsou vrženy, Řekové další úspory odmítli

05.07.2015 19:15, aktualizováno: 6.7. 6:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Výsledky hlasování v referendu potvrdily, že Řekové dohodu s eurozónou odmítli. Po sečtení všech hlasů se proti podmínkám věřitelů vyslovilo 61,31 procent voličů, naopak pro hlasovalo 38,69 % Řeků. Účast dosáhla hranice 62,5 %.  

Ministr financí Varufakis prohlásil, že řecký lid v referendu řekl: "Ne pěti rokům pokrytectví, ne dalším škrtům, ano skutečnému vyjednávání".

"S tímto výsledkem dostal premiér (Alexis Tsipras) jasný mandát od řeckého lidu," reagoval na první výsledky mluvčí řecké vlády Gavriil Sakellaridis. Podle něj tento mandát znamená, že řecká vláda má bránit svůj návrh předložený mezinárodním věřitelům a své postavení. "Opravdové vyjednávání musí začít dnes v noci," dodal Sakellaridis.

"Řecký lid dokázal, že se nenechá vydírat, terorizovat a vyhrožovat si. Demokracie zvítězila," napsal na svém twitterovém účtu už při prvních odhadech provedených podle telefonického průzkumu voličů řecký ministr obrany a šéf koaličních Nezávislých Řeků Panos Kammenos.

Průběh vlastního hlasování byl poměrně klidný, zájem voličů byl však podle odhadů o něco slabší než při lednových volbách, kdy k volebním urnám dorazily dvě třetiny oprávněných voličů.

Hollande se podle francouzského nedělníku Le Journal du Dimanche nechal slyšet, že bude dál naléhat, aby Řecko zůstalo v eurozóně, ať už hlasování dopadne jakkoli.

Nutnost zavedení jiné měny v Řecku, pokud tamní voliči odmítnou požadavky věřitelů, zdůraznil předseda Evropského parlamentu Martin Schulz. Francouzský ministr hospodářství Emmanuel Macron naopak řekl, že ani odmítnutí reforem v plebiscitu nemůže automaticky vést k odchodu země z eurozóny. Šéf německé centrální banky Jens Weidmann podle zdrojů listu Handelsblatt varoval vládu Merkelové, že odchod Řecka z eurozóny by způsobil v německém rozpočtu výpadek v řádu miliard eur.

Řecká vláda levicového premiéra Alexise Tsiprase tvrdí, že v případě odmítnutí dohody s věřiteli kabinet získá silnější mandát pro vyjednání výhodnějších podmínek pro Řecko. V opačném případě je ale vláda ochotna se podřídit věřitelům. Euroskupina by se měla sejít v úterý.

Šéf řecké opoziční strany Nová demokracie Antonis Samaras už v reakci na průběžné výsledky referenda odstoupil. Samaras byl jednou z hlavních zastánců hlasování pro přijetí podmínek věřitelů.

Řecký premiér Alexis Tsipras po vítězném "Ne" podmínkám eurozóny k dohodě o finanční pomoci Řecku hodlá zahájit další vyjednávání s věřitelskými institucemi, které už ale bude zahrnovat i odpis řeckých dluhů. Partneři Řecka tuto podmínku dosud odmítali a požadovali, aby se Atény nejprve ponořily do hlubokých strukturálních reforem řecké ekonomiky.

"Jsem si plně vědom toho, že mandát, který mi dáváte, není žádným příkazem pro roztržku s Evropou. Tohoto úkolu se zhostím bez odkladu. Lid reagoval na správnou otázku. Neodpověděl, zda zůstat "uvnitř či vně eurozóny," oslovil Tsipras řecké voliče po oznámení prakticky již jasných výsledků referenda.

"Jsme připraveni pokračovat v jednání s věrohodným plánem. Zátěž musí jít z hospodářsky slabých na hospodářsky silné. Tentokrát bude na stole i téma řeckého dluhu," pokračoval Tsipras.

Řecký premiér také vyjádřil přesvědčení, že Evropská centrální banka (ECB) si plně uvědomuje "humanitární rozměr", který dostala řecká krize. Nepřímo tak naznačil přání, aby ECB zvýšila objem nouzového financování z programu ELA. Bez něj se řecké banky neobejdou. Řecká centrální banka dnes pokračuje v jednáních s ECB o další pomoci z programu ELA.

Zdroj: Reuters, ČTK




Čtěte více:

Řecká krize jako antické drama
03.07.2015 13:05
Současné dění v Řecku má v sobě všechny prvky antického dramatu, a pro...
Týden na měnách: Referendum o euru
03.07.2015 17:19
Minulý týden řecké drama nevyřešil. Tamní vláda nekývla ani na posledn...
Varufakis: Věřitelé jsou jako teroristé
04.07.2015 21:11
Rétorika před nedělním referendem přituhuje, řecké obyvatelstvo je r...

Váš názor
  •  
    06.07.2015 10:29

    Please, poslední zhasne!
    Dave Bernanke
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data