Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Řecké „ne“ a euro? Mnoho povyku pro nic

Řecké „ne“ a euro? Mnoho povyku pro nic

06.07.2015 12:47
Autor: Kristýna Zahradníková, Patria Online

Řekové se ve včerejším referendu vyjádřili jasně, nechtějí další úsporná opatření. Více než 61 procent řeckých voličů jednoznačně odmítlo návrh věřitelů z 25. června a v Aténách navzdory velmi nejasné budoucnosti Řecka probíhaly bujaré oslavy řeckého „ne“. V zájmu usnadnění pokračování jednání Řecka s věřiteli dnes odstoupil z funkce ministr financí Janis Varufakis.

Obavy o dopady případného řeckého ne na společnou měnu se však ukázaly spíše jako mnoho povyku pro nic. Evropská měna sice v reakci na výsledky referenda v Řecku oslabila, dostala se však pouze na jednotýdenní minimum. V rámci asijského obchodování se dnes euro propadlo proti dolaru až o 1,3 procenta a dostalo se tak na nejnižší úroveň od 29. června. Momentálně euro odepisuje 0,75 procenta a obchoduje se na hladině 1,1029.

euro a referendum.png
Dnešní vývoj kurzu EURUSD.

Víceméně se tak potvrdilo, že řecké referendum bez ohledu na výsledek není tím hlavním hybatelem s kurzem eura vůči dolaru a efekt působení řeckého faktoru na společnou evropskou měnu by měl být spíše krátkodobý, v tomto smyslu se již 26. června vyjádřil i analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Čtěte více: Zapomeňte na Řecko, na eurodolar tlačí hlavně ECB!

Reakce trhů na řecké rezolutní „ne“ návrhům věřitelů byla pozoruhodně utlumená. Trhy neustále vyčkávají, jak se situace vyvine dále a jak budou reagovat jednotliví evropští představitelé, kteří jsou nyní na tahu, aby rozhodli, zda bude Řecko schopné setrvat i nadále v měnové unii. Německá kancléřka Merkelová a francouzský prezident Hollande se sejdou již dnes večer. Mnoho ekonomů se shodlo, že Řecko nebude obzvláště pro euro velkým problémem, není to koneckonců stejné jako bankrot Lehman Brothers v roce 2008. Jedno je však jasné, nejistota trhy obchází neustále. Euro tak prozatím vyčkává na další průběh jednání hlavních evropských představitelů.

ECB se bude mít na pozoru
Evropská centrální banka se má prozatím na pozoru, aby před plánovanou schůzkou evropských lídrů nedospěla k uspěchanému rozhodnutí. Řecké finance visí nyní na vlásku a rada guvernérů ECB se dnes chystá projednat další podporu řeckých bank. Není však pravděpodobné, že by ECB předjímala zítřejší plánované jednání vrcholných představitelů eurozóny. Německá kancléřka by se s francouzským prezidentem měla sejít již dnes večer v 18:30, na zítřejší 13. hodinu svolal prezident EU Donald Tusk nouzový summit eurozóny. Včerejší rozhodnutí řeckého lidu zanechalo zemi téměř bez peněz. Evropská centrální banka tak stojí před rozhodováním mezi morálním hazardem v podobě financování sytému na pokraji bankrotu a dramatickými následky, které by mohly následovat po odstřihnutí řeckých bank od evropských financí. Doposud prezident ECB se svými kolegy dával najevo, že se budou řídit rozhodnutím zvolených evropských představitelů. Neočekává se tak, že by se dnes ECB rozhodla plně odstřihnout Řecko do nouzového financování.

Prezident ECB Draghi dnes ráno podle prohlášení Evropské komise telefonicky hovořil s prezidentem EU Tuskem, šéfem Evropské komise Junckerem a šéfem euroskupiny Dijsselbloemem. Řecký premiér Tsipras několikrát zopakoval, že Řecko se vrátí k vyjednávacímu stolu v pondělí. ECB prohlásila, že má k dispozici nástroje i kapacitu k vytváření nových řešení finančních turbulencí nejen v eurozóně. Jasné je, že pokud bude potřeba, aby ECB jednala s větší intenzitou, je tak připravena jednat. Řecké banky se na program nouzové likvidity spoléhají posledních pět měsíců.

Pokud ECB nezvýší Řecku strop nouzového financování z programu ELA, který momentálně zůstává na úrovni 88,6 miliard eur, bude muset řecká vláda přikročit k dalšímu omezování pohybu kapitálu. Na druhou stranu si nemůže Evropská centrální banka vzhledem k absenci dalšího záchranného programu pro Řecko dovolit přehlížet povinnost bránit euro systém. Rozhodnutí o prodloužení poskytování prostředků z programu asistence nouzové likvidity bude v tuto chvíli klíčové. Pro radu guvernérů je podstatný ještě jeden termín, který visí ve vzduchu a tím je splátka 3,5 miliardy eur, kterou dluží Řecko ECB se splatností k 20. červenci za dluhopisy, které ECB od Atén nakoupila v rámci záchrany v dobách předchozí krize. Ty nabývají tento měsíc splatnosti. Toto datum je tak pro Evropskou centrální banku, jak se vyjádřil 30. června člen rady guvernérů Ewald Nowotny, zásadní. Pokud Řecko ECB nezaplatí, bude ta nucena podniknout drastické kroky, které by potenciálně mohly vést k odchodu Řecka z eurozóny. Nowotny se dnes vyjádřil jasně, vývoj okolností v Řecku rozhodně neulehčuje ECB situaci.

Zdroj: BBG,RTRS


Čtěte více:

Kostky jsou vrženy, Řekové další úspory odmítli
05.07.2015 19:15
Výsledky hlasování v referendu potvrdily, že Řekové dohodu s eurozóno...
Evropští představitelé chtějí vědět, co má nyní Tsipras v plánu
06.07.2015 9:50
Řecký premiér Alexis Tsipras musí nyní rychle objasnit, co má v plánu ...
Evropa po řeckém „Ne“ oslabuje; Rolls-Royce -9 %
06.07.2015 10:38
Evropské akciové trhy zahájily týden propadem, když se indexy aktuálně...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data